Skip to main content

Παπαϊωάνου: Οι ανεμβολίαστοι μολύνουν δέκα φορές περισσότερο από τους εμβολιασμένους

Ο πρύτανης του ΑΠΘ εκτιμά πως η Θεσσαλονίκη μπαίνει στην επιπέδωση του ιικού φορτίου αλλά σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης

Την εκτίμηση ότι και το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο για τη Θεσσαλονίκη σε ό,τι αφορά τα νούμερα της πανδημίας εξέφρασε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάνου, επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας του πανεπιστημίου που μετρά το ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης.

Ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε ότι η Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι μπαίνει στην επιπέδωση του ιιού φορτίου, ωστόσο τόνισε πως η σταθεροποίηση αυτή είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης. «Αυτό σημαίνει μεγάλη διασπορά και μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα σημαίνει υπερμετάδοση», είπε χαρακτηριστικά κι αυτό, σημείωσε, αποτυπώνεται στον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά. Ο πρύτανης ανέφερε ότι η υπερμετάδοση αφορά τόσο τους ανεμβολίαστους όσο και τους εμβολιασμένους, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι ανεμβολίαστοι εκκρίνουν δεκαπλάσιο ιικό φορτίο, οπότε μολύνουν τουλάχιστον δέκα φορές περισσότερο κόσμο από τους εμβολιασμένους, συν το ότι όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο περνούν τη νόσο πολύ πιο ελαφρά. «Όλα αυτά τι σημαίνουν; Την αλυσίδα την κόβω με λιγότερη διασπορά», ανέφερε και πρόσθεσε πως αυτό μπορεί να γίνει με τον εμβολιασμό και βέβαια με τις μάσκες και την αποφυγή χώρων όπου υπάρχει έντονος συγχρωτισμός.

«Είμαστε στο πολύ κόκκινο. Πάνω από το 88% των ανθρώπων που είναι σε ΜΕΘ και αποβιώνουν είναι ανεμβολίαστοι», δήλωσε και σημείωσε πως το ποσοστό των εμβολιαστών της Θεσσαλονίκης δεν είναι καλό. Κάλεσε δε τους πολίτες που, όπως είπε, διακατέχονται από ιδεολογήματα ή όποιες φοβίες να εμπιστευτούν την επιστήμη.