Κυριακή 25 Ιουλίου 2021
x

ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε ότι «απ' όπου κι αν πιάσεις αυτό το νομοσχέδιο δείχνει ξεκάθαρα ότι κυβέρνηση και πλουτοκρατία πάνε χέρι-χέρι».

«Απ' όπου κι αν πιάσεις αυτό το νομοσχέδιο δείχνει ξεκάθαρα ότι κυβέρνηση και πλουτοκρατία πάνε χέρι-χέρι», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νικόλας Παπαναστάσης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή.

«Το άρθρο 57 είναι στην κυριολεξία ένα άθλιο άρθρο που έχει φέρει αντιδράσεις ακόμα και σε δικούς σας. Παροχή πρόσθετης εργασίας από εργαζόμενους μερικής απασχόλησης. Είναι τροποποίηση του παλιού νόμου. Εδώ εισάγεται για πρώτη φορά το περίφημο «zero hours contract», το συμβόλαιο μηδενικού χρόνου, εξαγώγιμο προϊόν από το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και πρόσθεσε για την πρόσθετη εργασία στη μερική απασχόληση:

«Περιμένει, δηλαδή, ο εργαζόμενος στο τηλέφωνο και μπορεί ο εργοδότης να τον φέρει το πρωί για μία ώρα εργασίας και για άλλες δύο ώρες το απόγευμα. Μέχρι σήμερα ίσχυε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί μερική απασχόληση με διακεκομμένο ωράριο. Για πρώτη φορά αυτό καταργείται και ο εργαζόμενος μπορεί να κληθεί για εργασία, για παράδειγμα, για δύο ώρες το πρωί και για δύο ώρες το απόγευμα. Κι αν κάνει και από δύο ώρες υπερωρίες το πρωί κι άλλες τόσες το απόγευμα, τέσσερις και τέσσερις, να πώς έκλεισε το οκτάωρο. Όσο για την αμοιβή, αυτή είναι 316 ευρώ για τη μερική απασχόληση συν 40% για τις υπερωρίες, πάμε στα 620-630 ευρώ, έχοντας ο εργοδότης τον εργαζόμενο για ένα πλήρες οκτάωρο. Πιο φιλεργατικός, πεθαίνει!».

Ο Νικόλας Παπαναστάσης αναφέρθηκε και στο τοπίο που διαμορφώνουν οι διατάξεις για την αμοιβή υπέρβασης των χρονικών ορίων εργασίας. «Εδώ δεν είναι μόνο ότι αυξάνεται ο χρόνος των νόμιμων υπερωριών στις 150 ώρες, το γεγονός δηλαδή ότι δίνεται 50% αύξηση στη βιομηχανία, αφού μέχρι σήμερα οι νόμιμες υπερωρίες ήταν 96 ώρες, αλλά πραγματικά είναι ασύλληπτη και η σκληρότητα αυτού του νομοθετικού εκτρώματος, αφού προβλέπει σαν νόμιμη υπερωρία τις τρεις ώρες ημερησίως, προσθέτοντας σε αυτές τις τρεις ώρες και μία ώρα υπερεργασίας, για την οποία μπορεί νόμιμα ο εργοδότης να εξαναγκάσει κάποιον να μείνει στη δουλειά.

Οι ώρες γίνονται τέσσερις. Αν προσθέσουμε και τις οκτώ ώρες του κανονικού χρόνου εργασίας, πάμε στις δώδεκα ώρες. Αν προσθέσουμε και το διάλειμμα, πάμε στις δωδεκάμισι, δεκατρείς ώρες», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Αυτό, κατά την Κυβέρνηση, αποτελεί φιλεργατική πολιτική. Βέβαια, αυτό γινόταν και σήμερα με εργοδοτική αυθαιρεσία. Να, όμως, που η ψευτο-φιλεργατική Κυβέρνηση το νομιμοποιεί και μάλιστα με πιο φθηνή αμοιβή υπερωρίας. Λέει ξεκάθαρα στους εργοδότες «Ξεφορτωθείτε προσωπικό και όποτε σας βολέψει από πλευράς κερδοφορίας, τους παίρνετε ξανά». Δίνει κίνητρα, για παράδειγμα, στις τουριστικές επιχειρήσεις να γενικεύσουν το μοντέλο της μερικής απασχόλησης».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ