Skip to main content

Παπανδρέου: Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι «η υγεία μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για ένα νέο συμβόλαιο συνεργασίας, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο»

«Απαιτείται άμεσα ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, και μια νέα μορφή αλληλεγγύης. Ένα συμβόλαιο που θα μας κάνει να είμαστε ισχυρότεροι, όχι επειδή κλεινόμαστε στα σύνορα μας αλλά επειδή μοιραζόμαστε την αντιμετώπιση των κινδύνων. Ένα συμβόλαιο που θα μας κάνει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί γιατί θα μοιραζόμαστε τον πλούτο της γνώσης, της εμπειρίας και των μέσων πιο δίκαια», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρεόυ, σε άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή.

Ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι «η υγεία μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για ένα νέο συμβόλαιο συνεργασίας, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Ένα συμβόλαιο που ασφαλώς θα περιλαμβάνει αξιοπρεπείς μισθούς, κοινωνική ασφάλιση, εργατικά δικαιώματα, παιδεία, προστασία του περιβάλλοντος καθώς και την αντιμετώπιση της ανισότητας και της αδικίας, προκλήσεις στις οποίες αναφέρομαι πάντα. Ξεκινώντας λοιπόν, από το κεφάλαιο της υγείας, ας δημιουργήσουμε μια παγκόσμια συμμαχία που από την Ασία μέχρι την Ευρώπη θα διασφαλίσει το δικαίωμα στην περίθαλψη για όλους».

Σημειώνει ότι «η υγεία δεν μπορεί να είναι «εμπορεύσιμο» προϊόν. Η υγειονομική περίθαλψη πρέπει να μετατοπιστεί:

-από τη θεραπεία ασθενειών στην καθημερινή υγεία και την ευεξία,

-από τη θεραπεία συγκεκριμένων οργάνων, στη ολιστική θεραπεία του ατόμου,

-από την περίθαλψη που βασίζεται στο νοσοκομείο, στην περίθαλψη που βασίζεται στην κοινότητα».

Ο τέως πρωθυπουργός υποστηρίζει την ανάγκη για μία νέα φιλοσοφία που ενσωματώνει την υγεία σε κάθε τομέα πολιτικής, περιβάλλον, εμπορικές συμφωνίες και διπλώματα ευρεσιτεχνίας, πρότυπα κατανάλωσης, βιομηχανία τροφίμων, ψηφιακή υγεία, ασφάλεια, πολεοδομικός σχεδιασμός, πρότυπα εργασίας, πολιτισμός και αθλητισμός. Και φυσικά στην εκπαίδευση.

«Η ανάγκη μας να μετατραπεί σε νέα ευκαιρία: Η υγειονομική περίθαλψη θα μπορούσε να γίνει το θεμέλιο ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, μια πρόκληση για όλες τις χώρες να κάνουν την υγειονομική περίθαλψη βάση για μία διεθνή συνεργασία», τονίζει ο Γιώργος Παπανδρέου.