Skip to main content

Παπανικολάου: Παρέμβαση και από ΣΥΡΙΖΑ για τις καταγγελίες των εργαζομένων

Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να μάθουν τα μέτρα που πρόκειται να λάβει για τις καταγγελίες των εργαζομένων.

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, για τις καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη σε βάρος της διοίκησης κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν να μάθουν τι μέτρα προτίθεται να λάβει ο υπουργός «ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, να προστατευθούν από τις αυθαίρετες ενέργειες της Διοίκησης, να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και η σχέση εμπιστοσύνης Διοίκησης και εργαζομένων».

Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου καταγγέλλουν παραβιάσεις του ωραρίου, αυθαίρετες μετακινήσεις νοσηλευτών αλλά και ρατσιστική συμπεριφορά από τη μεριά της διοίκησης του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Σημειώνεται πως παρέμβαση για το θέμα έκανε και το ΚΚΕ.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

Το τελευταίο διάστημα συνεχώς πληθαίνουν και εντείνονται οι καταγγελίες των εργαζόμενων στο Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» για προσβλητική αντιμετώπιση, καθημερινά φαινόμενα αυθαιρεσίας και  σοβαρές παραβιάσεις του ωραρίου και των δικαιωμάτων τους από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες  του Σωματείου Εργαζομένων, οι παραβιάσεις του ωραρίου από την πλευρά της Διοίκησης- που  αποτελούν καθημερινό φαινόμενο  και πάγια τακτική-  καλύπτονται πίσω από προφορικές-τηλεφωνικές εντολές. Με πρόσχημα την πανδημία η Διοίκηση του Νοσοκομείου προβαίνει σε τροποποιήσεις του  ωραρίου του νοσηλευτικού προσωπικού και ανάκληση ρεπό δια της τακτικής των τηλεφωνικών εντολών, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Όπως καταγγέλλεται, η ενημέρωση της τελευταίας στιγμής εκτός από σοβαρά λειτουργικά προβλήματα δημιουργεί εξουθενωτικές και εξαντλητικές συνθήκες εργασίας για τους ανθρώπους που βρίσκονται καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του COVID -19. Ανάλογες καταγγελίες υπάρχουν και για φαινόμενα  παραβίασης της καταγραφής του ωραρίου (λ.χ. καταγραφή ωραρίου σε διαφορετικά τμήματα από αυτά στα οποία πραγματικά εργάζεται το νοσηλευτικό προσωπικό).

Επίσης, το Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι  η Διοίκηση προβαίνει σε αυθαίρετες μετακινήσεις νοσηλευτών με επιβαρυμένη υγεία σε τμήματα στις απαιτητικές συνθήκες των οποίων δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να ανταποκριθούν. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται η πρόσφατη απόφαση της Διοίκησης και της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας για την μετακίνηση στα εξωτερικά ιατρεία νοσηλεύτριας η οποία βρίσκεται λίγο πριν τη συνταξιοδότηση και αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα υγείας. Όπως επισημαίνεται, υπό κανονικές συνθήκες η συγκεκριμένη εργαζόμενη θα  έπρεπε να  βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια.

Ιδιαίτερη δε αίσθηση προκαλούν οι καταγγελίες για ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος νοσηλευτών για την εξωτερική τους εμφάνιση, το σωματικό τους βάρος ή ακόμα επειδή «τόλμησαν» να πάρουν αναρρωτικές άδειες ή επειδή είναι καπνιστές!

Επειδή, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία καθ’ όλη την περίοδο της πανδημίας  βρίσκονται συνεχώς στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού.

Επειδή, οι έκτακτες υγειονομικές συνθήκες έχουν επιβαρύνει σημαντικά την συνθήκες εργασίας γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικού, τεχνικού κα προσωπικού των νοσοκομείων.

Επειδή, είναι επιβεβλημένος ο σεβασμός των δικαιωμάτων και της προσωπικότητας  όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία και υποχρέωση της πολιτείας η προστασία τους από κάθε είδους αυθαίρετη  ενέργεια.

Επειδή, φαινόμενα ρατσιστικής συμπεριφοράς δεν έχουν θέση στις δομές υγείας και τα νοσοκομεία.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να  διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, να προστατευθούν από τις αυθαίρετες ενέργειες της Διοίκησης, να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και η σχέση εμπιστοσύνης Διοίκησης και εργαζομένων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αναγνωστοπούλου Αθαναία (Σία)

Βαρδάκης Σωκράτης

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Καλαματιανός Διονύσιος

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Πούλου Παναγιώτα (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σπίρτζης Χρήστος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος