Skip to main content

Πάπας Βενέδικτος: Ζητεί συγχώρεση από τα θύματα των σεξουαλικών κακοποιήσεων

«Είχα μεγάλες ευθύνες μέσα στην Καθολική Εκκλησία», ξεκαθάρισε ο 94χρονος πρώην πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ, σε επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Μπορώ μόνο να εκφράσω, απευθυνόμενος σε όλα τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, τη βαθιά μου ντροπή, τη βαθιά μου θλίψη και το ειλικρινές αίτημά μου για συγχώρεση.» Αυτό αναφέρει ο – 94χρονος πια – πρώην πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ, σε επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Είχα μεγάλες ευθύνες μέσα στην Καθολική Εκκλησία. Ακόμη μεγαλύτερος είναι ο πόνος μου για τις καταχρήσεις και τα λάθη που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της θητείας μου», συνεχίζει ο ίδιος στην επιστολή του.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με γερμανική έρευνα (που παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιανουάριο από το δικηγορικό γραφείο Westpfahl Spilker Wastl – WSW), ο 94χρονος σήμερα Βενέδικτος, ή Γιόζεφ Ράτσινγκερ όπως είναι το όνομά του, δεν είχε δράσει στην περίπτωση τεσσάρων υποθέσεων κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς στη Γερμανία την περίοδο που εκείνος ήταν αρχιεπίσκοπος Μονάχου πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 1970-αρχές δεκαετίας του 1980.

Ο Βενέδικτος κατηγορείται, συγκεκριμένα, πως γνώριζε σε κάποιες περιπτώσεις τι ακριβώς συνέβαινε πίσω από τις κλειστές πόρτες αλλά δεν έδρασε ως όφειλε.  

Ο ίδιος έχει εν τω μεταξύ παραδεχθεί πως το 1980, όταν ήταν αρχιεπίσκοπος Μονάχου, είχε βρεθεί σε σύσκεψη με θέμα τη δράση ιερέα που κατηγορείτο πως κακοποιούσε ανηλίκους.