Skip to main content

ΔΕΘ - Παπαθανάσης: Αυξήθηκε κατά 77% φέτος το ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι τον τελευταίο χρόνο διαπιστώνεται μια έκρηξη επιθυμίας για ξένες επενδύσεις, που αυξήθηκαν κατά 77% σε σχέση με πέρσι

Τη σημασία ενός φιλικού και σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα για την προσέλκυση επενδύσεων υπογράμμισαν οι ομιλητές του πάνελ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Στρατηγική, επενδύσεις, κίνητρα και προοπτικές» του 2ου Thessaloniki Helexpo Forum, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σ.Κ. «Ι.Βελλίδης».

Στο φιλικό περιβάλλον που προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να δημιουργήσει η κυβέρνηση για την επενδυτική κοινότητα, με νόμους που διευκολύνουν, απλοποιήσεις διαδικασιών και χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης. Σημείωσε μάλιστα ότι τον τελευταίο χρόνο διαπιστώνεται μια έκρηξη επιθυμίας για ξένες επενδύσεις, που αυξήθηκαν κατά 77% σε σχέση με τον προηγούμενο, μια έκρηξη της επενδυτικής δραστηριότητας που δεν αφορά μόνο τις στρατηγικές επενδύσεις, αλλά και τις ιδιωτικές. Ανέφερε δε πως οι επενδύσεις σε πάγια στην Ελλάδα ήταν το 2019 στο 11% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος ήταν 22% και πλέον διαπιστώνεται μια σημαντική αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο και μια αύξηση 14% στις επενδύσεις σε σχέση με το 2019. Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην ανάγκη να μεγαλώσουν μέσω συγχωνεύσεων, ώστε να είναι περισσότερο ανταγωνιστικές.

Το μήνυμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που θέλει και προωθεί τις επενδύσεις έστειλε από την πλευρά του ο αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κ. Χάρης Μαμουλάκης. Μάλιστα, τόνισε πως η κυβερνητική εμπειρία, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην εξουσία, συνετέλεσε στο να δημιουργήσει συνθήκες ακόμα μεγαλύτερης φιλικότητας προς τις επενδύσεις και αυτό αποτυπώθηκε στο κυβερνητικό έργο. Αναφέρθηκε δε χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα «Ερευνώ, Καινοτομώ, Δημιουργώ», το οποίο, όπως είπε, άφησε θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία. Όσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόνισε πως, αν θέλουμε να περάσουν στην επόμενη μέρα, πρέπει να σταθούν όρθιες, ενώ εξέφρασε την αμφιβολία του για το πόσες εξ αυτών θα μείνουν ανοιχτές μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η επιχειρηματικότητα θέλει ένα φιλικό περιβάλλον, κάτι που πρέπει να είναι προτεραιότητα ανεξαρτήτως κυβέρνησης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΘ, κ. Ιωάννη Μασούτη. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε μια σειρά αντικινήτρων για τις επιχειρήσεις, όπως είναι ο χρόνος επίλυσης των διαφορών στο δικαστικό σύστημα, το παρεμπόριο, το λαθρεμπόριο, η διαφθορά και η φοροδιαφυγή, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην έλλειψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τον χαρακτηρισμό των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων, τονίζοντας πως κάτι πρέπει να γίνει για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, τόνισε πως το 30,6% των εξαγωγών της χώρας πραγματοποιείται από πέντε επιχειρήσεις, 100 επιχειρήσεις πραγματοποιούν το 57,6% και 1000 το 84,6%, τη στιγμή που συνολικά υπάρχουν 17.950 εξαγωγικές επιχειρήσεις. «Είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχει clusters, που δεν ευνοεί τη σύμπραξη επιχειρήσεων για οικονομίες κλίμακος» είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τη δημιουργία μεγαλύτερων μεγεθών απέναντι στον ανταγωνισμό, αλλά και για να συμβαδίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση.  Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ξένοι πελάτες ρωτούν πλέον πώς ανταποκρινόμαστε στα θέματα αειφόρου ανάπτυξης, τι αποτύπωμα άνθρακα έχουν τα προϊόντα μας και πόσο έχουμε μετασχηματιστεί ψηφιακά. Αναφερόμενος πάντως στις επενδύσεις, σημείωσε πως κάτι αλλάζει και γινόμαστε ελκυστικότεροι ως χώρα.

Η Ελλάδα έχει κάνει μετάβαση από το να είναι το πρόβλημα στο να είναι η λύση, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Deputy Chief of Mission της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, κ. David Burger, κάνοντας λόγο για εντυπωσιακούς αναπτυξιακούς ρυθμούς –αναφερόμενος και στην πρόσφατη πρόβλεψη του πρωθυπουργού- αλλά και για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ακόμα και μέσα στην πανδημία. Αναφέρθηκε μάλιστα και στην ταχύτητα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να ψηφιοποιήσει τις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ εξήρε την αποτελεσματικότητα της πλατφόρμας για τους εμβολιασμούς. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη δράση και την ανάπτυξη των αμερικανικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα και τόνισε πως η συμμετοχή των ΗΠΑ στη ΔΕΘ του 2018 απέδωσε καρπούς, που φαίνονται στις επενδύσεις που ήρθαν τελικά στην περιοχή.

Το πάνελ συντόνισε ο διευθυντής σύνταξης της Voria.gr Γιώργος Χατζηλίδης.