Skip to main content

Παππάς: Προκηρύσσεται το Ηλεκτρονικό ΓΕΜΗ-Επόμενο βήμα η Ψηφιακή Πύλη

Το ηλεκτρονικό ΓΕΜΗ και η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη θα αλλάξουν τις συναλλαγές των επιχειρήσεων με υπηρεσίες. Αναδιάρθρωση του ΨΗΠΤΕ θέλει η ΝΔ.

Οι Έλληνες start-upers δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν και να φοβηθούν στο διεθνή ανταγωνισμό, αλλά οι ελληνικές επιχειρήσεις, αυτές που ήδη βρίσκονται στην αγορά με εγκατεστημένη λειτουργία, έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν στο ψηφιακό επιχειρείν, αφού μόνο το 1/3 χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά εργαλεία.

Ωστόσο, η κατάσταση αυτή θα αλλάξει, εκτίμησε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, από το βήμα της ημερίδας του Facebook "boost your business", με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση σε συνεργασία και με τα Επιμελητήρια.

Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι δύο και θα κάνουν πραγματικότητα το ψηφιακό one stop shop για επιχειρήσεις και πολίτες που θα μπορέσουν να απελευθερωθούν από τον δαίδαλο της γραφειοκρατίας και τις άπειρες διαδρομές μεταξύ υπηρεσιών του δημοσίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στην προκήρυξη, τις επόμενες ημέρες, του έργου για το Ηλεκτρονικό ΓΕΜΗ, που θα αποτελέσει επανάσταση στον τρόπο επικοινωνίας 130.000 επιχειρήσεων με το Μητρώο, ενώ το άλλο μεγάλο βήμα θα είναι η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη, αυτή που θα γλυτώσει τον κόσμο των επιχειρήσεων μα και τους υπαλλήλους υπηρεσιών και φορέων, από τον ξεπερασμένο, χρονοβόρο και κοστοβόρο τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

Ο υπουργός μίλησε για την πρωτοβουλία παρουσίασης της Ψηφιακής Ελλάδας στην 83η ΔΕΘ, με οργάνωση και δαπάνες του Υπουργείου, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι νέες τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών θα είναι στην καρδιά της νέας αναπτυξιακής πορείας της χώρας, λέγοντας ότι η νέα επιχειρηματικότητα και οι καινοτόμες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις μπορούν να ενισχυθούν μέσω του Tαμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών, του Equifund, που σε πρώτη φάση διαχειρίζεται 300 εκατ.ευρώ, αλλά και του προγράμματος "Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ" και ένα budget 400 εκατ.ευρώ.

Μετά τον υπουργό το λόγο πήρε, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, υπεύθυνη της ΝΔ για την Ψηφιακή Πολιτική.

Το πόσο αποτελεσματικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις είναι το Διαδίκτυο, φαίνεται, υποστήριξε η κα. Ασημακοπούλου από το γεγονός ότι τα 4/5 των μικρομεσαίων είναι στο internet, ενώ στην Ελλάδα της κρίσης, όσες επιχειρήσεις ήταν ενεργές και δραστήριες στο Διαδίκτυο περιόρισαν τη μείωση του τζίρου τους στο ποσοστό του 32%, όταν οι υπόλοιπες είχαν μείωση σημαντικά μεγαλύτερη, της τάξης του 50%.

Για τη νέα εποχή η Ελλάδα χρειάζεται μία τύπου «Δ» Δύναμη, για να δώσει ώθηση στην Ψηφιακή Ελλάδα. Το «Δ», όπως εξήγησε η ίδια προέρχεται από το αρχικό γράμμα των λέξεων δεξιότητες (ψηφιακές), δίκτυα (υψηλής ταχύτητας), δημόσιο (απολύτως ψηφιακό) και δεδομένα (Big Data). Η ΝΔ, είπε η κ. Ασημακοπούλου, θα αναδιαρθρώσει το μεγάλο και αναποτελεσματικό υπουργείο ΨΗΠΤΕ, ενώ θα προωθήσει την κατασκευή high speed networks, δίνοντας παράλληλα κίνητρα φορολογικού και ασφαλιστικού χαρακτήρα στις επιχειρήσεις.

Την ημερίδα, που συντονίζει η δημοσιογράφος Εύα Αντωνοπούλου, χαιρέτισε ο εκτελεστικός δ/ντής του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηλίας Σπιρτούνιας, η Laura Bononcini, επικεφαλής δημόσιας πολιτικής του facebook για Ελλάδα και Ιταλία και η Κate Byrnes, αναπληρώτρια επικεφαλής της αποστολής των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ.