Skip to main content

Παραδιάς από Θεσσαλονίκη: Φοβάμαι νέο πλιάτσικο με όπλο τον ΕΝΦΙΑ

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ για τον ΕΝΦΙΑ και τις αντικειμενικές αξίες κατά τη γενική συνέλευση της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης.

«Δεν ελπίζουμε ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων θα είναι για το καλό μας. Εκτιμούμε ότι οι νέες αντικειμενικές θα αυξηθούν σε πάρα πολλές μεσαίες περιοχές με το πρόσχημα ότι οι αξίες ανέβηκαν, ενώ θα μειωθούν και σε κάποιες περιοχές, πιο χαμηλά σε ζήτηση και τιμές», δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, προσθέτοντας:

«Αυτό όμως που με τρομάζει πιο πολύ είναι το τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ. Μήπως όλο αυτό το ανακάτεμα που θα γίνει με τις αντικειμενικές αξίες, γίνει αφορμή για ένα ακόμη πλιάτσικο στις ακίνητες περιουσίες. Η επιδρομή αυτή μπορεί να γίνει ανεβάζοντας τις αντικειμενικές σε πολλές περιοχές και κατεβάζοντας το όριο του συμπληρωματικού φόρου ή αυξάνοντας τους συντελεστές του ούτως ώστε σε αυτούς που έχουν ήδη πολύ μεγάλα βάρη, να πέσουν ακόμη περισσότερα».

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ ήρθε στη Θεσσαλονίκη για την γενική συνέλευση της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, κατά την οποία αναλύθηκαν και όλα τα ζητήματα που αφορούν τη φορολογία ακινήτων.

Ο κ. Παραδιάς, σχολιάζοντας την κατάσταση στην αγορά ακινήτων, κατά το 2017 και τους πρώτους μήνες του 2018, επισήμανε ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να βελτιώνεται κάπως, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί, επειδή ο ΕΝΦΙΑ παραμένει σε ισχύ και έχει φέρει σε πραγματική απόγνωση τους ιδιοκτήτες ακίνητων, ενώ οι δικαιοπραξίες που εκτελούνται γίνονται σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές επειδή συχνότατα αποτελούν λύσεις ανάγκης.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για το πως κρίνει τις εξαγγελίες αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης περί εφικτής μείωσης του ΕΝΦΙΑ και παρά τις δημοσιονομικές ανάγκες, ο κ. Παραδιάς είπε:

«Η μείωση του φόρου στα ακίνητα είναι εφικτή, εάν η κτηματαγορά αρχίσει πάλι να κινείται. Τότε θα πρέπει το κράτος, τα ποσά που αξιώνει από την ακίνητη περιουχία, να τα πάρει από τις συναλλαγές, που είναι το σωστό και όχι από την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, γιατί η δεύτερη και ειδικά στην περίπτωση της απρόσοδης ακίνητης περιουσίας, έχει θανατηφόρα αποτελέσματα. Αυτή η πρακτική πιέζει ένα σημαντικό κομμάτι του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, πιέζει αφόρητα ένα σημαντικό κομμάτι των ιδιοκτητών, έχει πλήξει όλες τις κατασκευαστικές εταιρείες, έκανε τους επιχειρηματίες να μη σκέπτονται να επεκταθούν, έχουμε με άλλα λόγια ένα ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων στο εμπόριο, τη βιοτεχνία, την απασχόληση, τα ασφαλιστικά ταμεία».

Στα θέματα που απασχολούν την ΕΝΙΑΘ αναφέρθηκε ο πρόεδρος της κ. Κωνσταντίνος Χαϊδούτης, ενώ σύντομο χαιρετισμό εκφώνησε ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών κ. Νίκος Τσεμπερλίδης. Τις εργασίες της συνέλευσης παρακολούθησε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Σταύρος Καλαφάτης.