Skip to main content

Παραδίδεται η ανάπλαση των οδών Γούναρη-Καλλάρη - Ανάγκη αστυνόμευσης

Ολοκληρώνεται και παραδίδεται η ανάπλαση της πλατείας Φαναριωτών. Σε πάρκινγκ μετατράπηκε ήδη η οδός Καλλάρη. Η επιστολή προς τον δήμαρχο Κ. Ζέρβα

Εντός των επόμενων δέκα ημερών πρόκειται να ολοκληρωθεί το έργο ανάπλαση της πλατείας Φαναριωτών, του ιστορικού άξονα της οδού Δημ. Γούναρη και της οδού Στρατηγού Καλλάρη.

Ωστόσο, πριν ακόμα παραδοθεί το έργο, με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και με φορέα υλοποίησης το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ), η οδός Στρ. Καλλάρη, η οποία έχει μετατραπεί σε μονόδρομο ήπιας κυκλοφορίας, τις βραδινές κυρίως ώρες γεμίζει με παράνομα σταθμευμένα οχήματα.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές, που ασυνείδητοι οδηγοί σταθμεύουν ακόμα και πάνω σε παρτέρια και στον ποδηλατόδρομο που έχει διαμορφωθεί επί της οδού Καλλάρη. Είναι χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες που τις τελευταίες ημέρες έχουν δημοσιευθεί στην ομάδα στο facebook «Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης», με τους πολίτες να σχολιάζουν αρνητικά τις ενέργειες αυτές ορισμένων οδηγών.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσω του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Μάκη Κυριζίδη ξεκαθαρίζει, μιλώντας στη Voria.gr, ότι εφόσον το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και δεν έχει παραδοθεί επίσημα, υπεύθυνος για τη διαφύλαξή του είναι ο εργολάβος ο οποίος υλοποιεί την ανάπλαση.



Το τελευταίο διάστημα ο εργολάβος, συνεργεία του οποίου βρίσκονται ακόμα στην περιοχή, δίνει σε χρήση τμηματικά το έργο και όσα σημεία έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες. Συνολικά πάντως αυτό που απομένει είναι οι διαγραμμίσεις και η σήμανση, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων ημερών.

Την εικόνα αυτή με την παράνομη στάθμευση των ΙΧ αντικρίζει και ο υπεύθυνος του έργου και εκπρόσωπος του αρχιτεκτονικού γραφείου «Π. Μακρίδης και Συνεργάτες», Πέτρος Μακρίδης. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, όπως είπε στη Voria.gr, έχει προχωρήσει στην τοποθέτηση επιπλέον 12 κολωνακίων, προκειμένου να αποτραπεί η στάθμευση οδηγών που πηγαίνουν στην οδό Στρ. Καλλάρη. «Μέσα στην επόμενη εβδομάδα με δέκα μέρες θα έχουμε παραδώσει το έργο ολοκληρωμένο. Εάν δεν αστυνομευτεί από τον δήμο, τότε δυστυχώς θα χάσουμε το έργο και την ανάπλαση που έχει γίνει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρίδης.

Ήδη, από την πλευρά του αρχιτεκτονικού γραφείου συντάσσεται επιστολή προς τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα μέσω της οποίας θα τον ενημερώνει για την παράδοση του έργου αλλά και για το πώς πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η αστυνόμευση της περιοχής για να αποτραπεί η παράνομη στάθμευση.

Το έργο ανάδειξης του άξονα Δημητρίου Γούναρη, το οποίο περιλαμβάνει την πεζοδρόμηση της Δημ. Γούναρη από Π. Μελά έως Λεωφ. Νίκης και της Στρ. Καλλάρη έχει ήδη αλλάξει την εικόνα της περιοχής. Μέσω του έργου πραγματοποιήθηκε ανάπλαση με βιοκλιματικά κριτήρια της πλατείας Φαναριωτών, ενώ η Στρατηγού Καλλάρη και η Δημητρίου Γούναρη έχουν μετατραπεί σε μονόδρομους ήπιας κυκλοφορίας.

Οι δύο δρόμοι έχουν πλακοστρωθεί, τοποθετήθηκαν παγκάκια, διπλασιάζεται το πράσινο, ενώ έχει δημιουργηθεί και ένα συντριβάνι. Παράλληλα έχει δημιουργηθεί και ένας ποδηλατόδρομος στην οδό Στρ. Καλλάρη.