Skip to main content

Παραλλαγή Όμικρον: Ενθαρρυντικά στοιχεία από τη Νότια Αφρική - Υποδεκαπλάσιες οι νοσηλείες

Μόλις το 1,7% των νέων κρουσμάτων κατέληξε να νοσηλευτεί, όταν σε αντίστοιχο διάστημα στο 3ο κύμα, με το στέλεχος Δέλτα, το ποσοστό αυτό ήταν στο 19%

Την Παρασκευή δημοσιεύτηκαν κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα στη Νότια Αφρική περιγράφοντας έναν μικρότερο ρυθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία με το στέλεχος Όμικρον και πρώτα δείγματα ότι το νέο κύμα φτάνει στην κορύφωσή του.

Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής Joe Phaahla ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ότι μόλις το 1,7% των νέων κρουσμάτων COVID-19 της δεύτερης εβδομάδας στο τέταρτο κύμα κατέληξε να νοσηλευτεί, ενώ την αντίστοιχη εβδομάδα του τρίτου κύματος με το στέλεχος Δέλτα το ποσοστό ήταν στο 19%.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα.

Τα νέα κρούσματα στην προηγούμενη εβδομάδα του νέου κύματος είναι πάνω από 20.000 ανά ημέρα στη Νότια Αφρική, συγκριτικά με 4.400 στο τρίτο κύμα της μετάλλαξης Δέλτα. Αυτό περαιτέρω υποστηρίζει τα στοιχεία για υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους Όμικρον, κάτι που ήδη έχει ήδη αρχίσει να παρατηρείται  και σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Νότια Αφρική, όπου πρωτοκαταγράφηκε το νέο στέλεχος, αποτελεί έναν «προάγγελο» για το τι πρόκειται να συμβεί στον υπόλοιπο κόσμο, οπότε και οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά. Βέβαια ο σχετικά νεότερος πληθυσμός της Νότιας Αφρικής μπορεί να εξηγήσει μία διαφορετική εικόνα του νέου στελέχους σε άλλες χώρες. Επίσης το 70% με 80% των πολιτών έχουν ιστορικό προηγούμενης λοίμωξης COVID-19, οπότε έχουν κάποιο ποσοστό προστασίας.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται περίπου 7.600 άτομα στα νοσοκομεία της Νότιας Αφρικής, περίπου το 40% από το ζενίθ των νοσηλειών στο δεύτερο και το τρίτο κύμα. Ο αριθμός των επιπρόσθετων θανάτων, δηλαδή οι επιπλέον θάνατοι σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα των προηγούμενων ετών, είναι λιγότεροι από 2000 την εβδομάδα, δηλαδή στο ένα όγδοο από το ανώτατο στο προηγούμενο κύμα.

Πάνω από το 90% των νεκρών αφορά άτομα μη εμβολιασμένα ή μερικώς εμβολιασμένα. Επίσης ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται υποστήριξη οξυγόνου είναι σημαντικά μικρότερος, ενώ κάποιοι νοσηλεύονται και με ηπιότερα συμπτώματα κυρίως γιατί είναι εφικτή η νοσηλεία τους για παρακολούθηση, λόγω παραγόντων κινδύνου.

Η ανάλυση των λυμάτων στην εβδομάδα έως τις 10 Δεκεμβρίου έδειξε μία μείωση στα σωματίδια του ιού για δύο συνεχείς εβδομάδες στο νερό της πρωτεύουσας Πρετόρια.

Αυτά τα δεδομένα περαιτέρω υποστηρίζουν τα στοιχεία για υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους Όμικρον, αλλά πιο ήπια συμπτωματολογία, ενώ ίσως δείχνουν και μία κάμψη του νέου κύματος στη Νότια Αφρική, από όπου και ξεκίνησε.