Skip to main content

Παραμένει το χάσμα στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης για το θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ

Ναυάγησε και η δεύτερη απόπειρα της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ για μία ενιαία θέση αναφορικά με την ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου - Τι ειπώθηκε

Γράφει ο Σαλονικιός

Αυτή ήταν η δεύτερη απόπειρα που έκανε η οργάνωση Θεσσαλονίκης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να καταλήξει σε μια ενιαία θέση ως προς το θέμα της ανάπλασης του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ. Όμως και αυτή, όπως πληροφορούμαι από πολύ έγκυρες πηγές, οδηγήθηκε ουσιαστικά σε αδιέξοδο γι' αυτό και το θέμα αναμένεται να επανέλθει.

Αναφέρομαι στην προχθεσινοβραδινή πολύωρη (κράτησε σχεδόν πέντε ώρες και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης) κοινή σύσκεψη των δύο Νομαρχιακών Επιτροπών Α' και Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, με αυτό ως μοναδικό θέμα συζήτησης. Είχε προηγηθεί, θυμίζω, άλλη μία απόπειρα συνεννόησης η οποία είχε γίνει στα μέσα Απριλίου, προεδρεύοντος, μάλιστα, τότε, του γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλου. Όμως και σε εκείνη τη συζήτηση δεν είχε επιτευχθεί ομοφωνία, γι' αυτό και είχαν πει να το ξαναδούν. Αλλά και τώρα επαναλήφθηκε ουσιαστικά η ίδια ιστορία.

Το όλο θέμα προέκυψε, θυμίζω, όταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και πρώην βουλευτές (Παρασκευόπουλος, Μηταφίδης) συνυπέγραψαν τον περασμένο Δεκέμβριο κείμενο κατά του σχεδίου ανάπλασης και υπέρ της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Επανέρχομαι στην προχθεσινοβραδινή συζήτηση η οποία έγινε διαδικτυακά, για τους γνωστούς λόγους, και συμμετείχαν περί τα τριάντα στελέχη από τις δύο νομαρχιακές. Μεταξύ αυτών και οι περισσότεροι εκ των βουλευτών, πλην Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη και Δώρας Αυγέρη που απουσίαζαν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, όπως ειπώθηκε.

Η διαδικασία άνοιξε με αναλυτική εισήγηση – παρουσίαση του σχεδίου ανάπλασης την οποία έκανε ο βουλευτής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος είχε χειριστεί την όλη υπόθεση για λογαριασμό τής τότε κυβέρνησης. Όπως ήταν φυσικό ο Σωκράτης υπερασπίστηκε το σχέδιο ανάπλασης το οποίο φέρει εν πολλοίς και τη δική του σφραγίδα, αλλά το είχε εγκρίνει και η τότε η κυβέρνηση, δια στόματος και του Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για το σχέδιο το οποίο είναι σε εξέλιξη και υποστηρίζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε μεταξύ των ισχυρών επιχειρημάτων του όταν μιλούσε για το έργο της κυβέρνησής του στη Θεσσαλονίκη.

Ακολούθησαν άλλες δύο εισηγήσεις εκ μέρους των υπευθύνων του τομέα Περιβάλλοντος της Α' και Β' Ν.Ε. Αυτήν της Β' έκανε η Νανά Παναγιώτου, από τις στενές συνεργάτιδες του Φάμελλου, η οποία τάχθηκε φυσικά υπέρ του σχεδίου ανάπλασης.

Ακολούθησε η παρουσίαση της αντίθετης πρότασης την οποία παρουσίασε το μέλος της Ν.Ε. Α' Θεσσαλονίκης Σάσα Λαδά. Σύμφωνα με αυτήν την πρόταση το κόμμα θα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση του, να ταχθεί κατά της προωθούμενης ανάπλασης και υπέρ της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Από τους παρόντες βουλευτές υπέρ του σχεδίου τάχθηκαν ευθαρσώς η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Χρήστος Γιαννούλης, αλλά και ο Γιάννης Αμανατίδης, αν και κάπως... χαμηλόφωνα. "Παρών" ήταν και ο Κώστας Ζουράρις χωρίς ωστόσο να πάρει θέση. Υπέρ ήταν επίσης ο Κώστας Μέλιος, πρώην στέλεχος του ΟΛΘ, αλλά και ο συντονιστής της Α' Κώστας Αμπατζάς ο οποίος προσπάθησε στην παρέμβασή του να συμπεριλάβει και κάποιες από τις θέσεις των διαφωνούντων σε μια προσπάθεια συνεννόησης.

Αντιθέτως, υπέρ της μετεγκατάστασης, εκτός της Λαδά, τάχθηκαν οι Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Ρία Καλφακάκου, Ιφιγένεια Καμτσίδου και διάφοροι άλλοι (Κωτίδης, Φουτάκης, Δαούλα κ.ο.κ.). Ο συντονιστής της Β' Χρήστος Μαϊκίδης έλειπε ταξίδι στο εξωτερικό αλλά έστειλε επιστολή από την ανάγνωση της οποίας φαινόταν ότι τάσσεται μάλλον κατά της ανάπλασης, χωρίς, ωστόσο, να το διατυπώνει ρητά.

Υπό αυτά τα δεδομένα φυσικά δεν υπήρχε περιθώριο να γίνει κάποια ψηφοφορία καθώς δεν θα κατέληγε πουθενά. Προς το τέλος της διαδικασίας ο Φάμελλος επιχείρησε στην παρέμβασή του να συγκεράσει, όσο αυτό ήταν δυνατόν, και τις δύο απόψεις, περιλαμβάνοντας στο κλείσιμο απόψεις όπως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να διασφαλιστεί το πράσινο, τουλάχιστον στο 50% της έκτασης, να είναι χαμηλότερο σε ύψος το ξενοδοχείο που πρόκειται να γίνει εκεί, να είναι μικρότερης δυναμικότητας το υπόγειο πάρκινγκ, ενδεχομένως να τεθεί και αίτημα για χρηματοδότηση της ανάπλασης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που συμφωνήθηκε είναι να γίνει προσπάθεια τις επόμενες να συνταχθεί ένα κείμενο επί του οποίου θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρξει συμφωνία. Δύσκολο φαντάζει, αλλά ας περιμένουμε.