Skip to main content

Παραπολιτικά: Κυκλοφορούν το Σάββατο με τα αγαπημένα αναγνωστικά

Τα Παραπολιτικά σάς προσφέρουν τα πιο αγαπημένα αναγνωστικά των παιδικών χρόνων, που μεγάλωσαν γενιές και γενιές Ελλήνων.

Τα αγαπημένα «αλφαβητάρια», τα πιο διάσημα αναγνωστικά του δημοτικού, σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις!

Τα Παραπολιτικά σας προσφέρουν τα πιο αγαπημένα αναγνωστικά των παιδικών χρόνων, που μεγάλωσαν γενιές και γενιές Ελλήνων, και σας προσκαλούν να ταξιδέψετε μαζί τους σε μια εποχή αθωότητας και νοσταλγίας! Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου μη χάσετε το πρώτο βιβλίο της εκπληκτικής αυτής σειράς, το θρυλικό «αλφαβητάριο» του 1955! Το αλφαβητάρι αυτό, το πιο γνωστό και μακροβιότερο αναγνωστικό της Ελλάδας, κυκλοφορεί σε μια υπερπολυτελή σκληρόδετη έκδοση, με τα αυθεντικά κείμενα των Γιαννέλη, Σακκά, Συκώκη και την υπέροχη εικονογράφηση του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου και χαράκτη, Κώστα Γραμματόπουλου. Στο εξώφυλλο του βλέπουμε δύο παιδάκια αγκαλιασμένα να διαβάζουν, ντυμένα με τις σχολικές ποδιές, με το χαρακτηριστικό μπλε και άσπρο. Η ποδιά δηλαδή και ο γιακάς αντιστοιχούσαν στα χρώματα της ελληνικής σημαίας. Αν μια εικόνα συνοδεύει τη συλλογική μνήμη από τα μαθητικά χρόνια των προηγούμενων γενιών, αυτή σίγουρα είναι το εξώφυλλου του αλφαβητάριου του Δημοτικού.

Για τα «πρωτάκια» εκείνης της εποχής που το διδάχτηκαν σημαίνει πολλά: σχολείο, μπλε ποδιά, κοτσιδάκια στα μαλλιά, αυστηροί δάσκαλοι, καθαρεύουσα, οξείες και περισπωμένες, μαυροπίνακες, κιμωλίες, μπλε τετράδια, ξύλινα θρανία, διάλειμμα για κυνηγητό, σχοινάκι ή κουτσό, μήλα, πολλές και γλυκές αναμνήσεις! Πρωταγωνιστές του αναγνωστικού ήταν μια τυπική ελληνική οικογένεια της εποχής. Ο μπαμπάς Θωμάς, η μητέρα Φανή, η Άννα, ο Ρήγας, Νίνα, είναι μερικοί από τους ήρωες του βιβλίου. Η πιο διάσημη βέβαια είναι η Λόλα, η αγαπημένη ηρωίδα των μαθητών, αλλά και το μήλο της. «Έλλη, να ένα μήλο. Λόλα να ένα άλλο, Άννα να μήλα» έγραφε το Αλφαβητάριο στη σελίδα που οι μικροί μαθητές διδάσκονταν το γράμμα «μ». Η Άννα, η Λόλα, η Έλλη και ο Μίμης έρχονται ξανά κοντά μας, για να μας θυμίσουν τις πιο αθώες στιγμές της παιδικής ηλικίας, αλλά και για να προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους στα νέα παιδιά που το βλέπουν για πρώτη φορά.