Skip to main content

Παρασκήνιο και απορίες με... ουρά από την αλλαγή φρουράς στην ΕΥΑΘ Παγίων

Η αιφνιδιαστική απόφαση Καλαφάτη να αντικαταστήσει Σάκη Τζακόπουλο και Πέτρο Αταμιάν από τη διοίκηση της εποπτευόμενης εταιρείας.

Η αντικατάσταση του Σάκη Τζακόπουλου από τη θέση του προέδρου και του Πέτρου Αταμιάν από τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΥΑΘ Παγίων, μπορεί να πέρασε στα… ψιλά της επικαιρότητας, όμως είναι πιθανό να έχει «ουρά».

Οι μέρες πέρασαν και τα πνεύματα ηρέμησαν, όμως το «κουβάρι» της αντικατάστασης του κ. Τζακόπουλου από τον Στάθη Αβραμίδη και του κ. Αταμιάν από τον Χρήστο Βρίκο δεν ξετυλίχθηκε ακόμη πλήρως.

Οι κ.κ. Τζακόπουλος και Αταμιάν ορίστηκαν στις θέσεις τους ως επιλογές της κυβέρνησης τον Νοέμβριο του 2019. Τότε υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης (εποπτεύει την ΕΥΑΘ Παγίων) ήταν ο Θεόδωρος Καράογλου.

Οι κ.κ. Τζακόπουλος και Καράογλου συνεργάστηκαν για πρώτη φορά τόσο στενά. Και η σχέση τους χαρακτηρίζεται κι από τις δυο πλευρές «πολύ καλή». Η θητεία ήταν τριετής και απέμεναν μόλις τέσσερις μήνες για να λήξει, όταν αιφνιδιαστικά τελείωσε νωρίς... Με ένα ΦΕΚ, για το οποίο ο κ. Τζακόπουλος τουλάχιστον δεν είχε την παραμικρή ιδέα και ενημέρωση ξημέρωσε η πρόωρη αντικατάστασή του (μαζί και του κ. Αταμιάν).

Το πρώτο συνεπώς ερώτημα, το οποίο αποφεύγουν εντέχνως να απαντήσουν οι αρμόδιοι είναι γιατί δεν υπήρξε προειδοποίηση ή έστω μια… κίτρινη κάρτα στη διοίκηση της ΕΥΑΘ Παγίων. Από την πλευρά τουλάχιστον των κ.κ. Τζακόπουλου και Αταμιάν υποστηρίζουν ότι όντως δεν υπήρξε καμιά προηγούμενη ένδειξη ότι θα αντικατασταθούν πριν την ώρα τους.

Στα μέσα της θητείας μεσολάβησε η αλλαγή σκυτάλης στο ΥΜΑΘ και στη θέση του κ. Καράογλου τοποθετήθηκε ο Σταύρος Καλαφάτης. Ο κ. Καλαφάτης δεν επενέβη στη διοίκηση της ΕΥΑΘ Παγίων, παρότι είναι στη θέση του υφυπουργού από τον Ιανουάριο του 2021. Θα μπορούσε να περιμένει τέσσερις μήνες για να λήξει η θητεία της διοίκησης και μετά να προχωρήσει στο διορισμό νέας ηγεσίας, που θα περνούσε ανέφελα. Πόσω μάλλον, όταν ο αποπεμφθείς Σάκης Τζακόπουλος επισημαίνει σε ιδιωτικές συζητήσεις του πως η σχέση του με τον κ. Καλαφάτη ήταν “πάρα πολύ καλή”. Χωρίς βέβαια να παραλείπει ότι ενημερώθηκε για την αντικατάστασή του από δημοσιογράφους που είδαν αναρτημένο το σχετικό ΦΕΚ, μια ώρα πριν τα μεσάνυχτα ανήμερα της δημοσίευσης και τηλεφώνησαν για να τους ενημερώσει…

Όλο αυτό το σκηνικό μοιάζει (και πιθανότατα είναι) άκομψο. Ωστόσο, προς το παρόν καμιά πλευρά δεν θέλει με δηλώσεις να ρίξει λάδι στη φωτιά. Για πόσο...;

Πάντως, επειδή και οι τοίχοι έχουν αυτιά, μαθαίνουμε ότι την επομένη, όταν ενημερώθηκε το προσωπικό της εταιρίας (οχτώ υπάλληλοι) ότι ο κ. Τζακόπουλος αποχωρεί, τα δάκρυα έπεφταν… βροχή. Όπως και οι απορίες, διότι η συγκεκριμένη διοίκηση αφήνει πίσω της το νέο κτήριο της ΕΥΑΘ Παγίων και μια παρακαταθήκη ομόφωνων αποφάσεων στο σύνολό τους.

Ο κ. Καλαφάτης φέρεται ως ο «ηθικός και φυσικός αυτουργός» της αποπομπής, όπως τον χαρακτηρίζουν αξιόπιστες πηγές. Την επομένη της αντικατάστασης δήλωνε σε φίλους του ότι «δεν εκτελεί κόσμο» και πως η απόφαση ελήφθη με απολύτως αξιοκρατικά κριτήρια. Χαρακτήρισε πολύ καλή τη διοίκηση των κ.κ. Τζακόπουλου και Αταμιάν, όμως πιθανότατα επιθυμούσε μια νέα διοίκηση, η οποία θεωρεί ότι μπορεί να τα πάει ακόμη καλύτερα και να βελτιώσει περαιτέρω τα πράγματα για την εταιρεία.

Ο υφυπουργός δεν μπήκε στη διαδικασία να μειώσει ούτε στο ελάχιστο την απελθούσα διοίκηση. Απλώς, ήθελε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, όπως φέρεται να λέει.

Οι επιλογές για την αντικατάσταση μάλιστα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο νέος πρόεδρος, Στάθης Αβραμίδης, είναι από τα πλέον γνωστά «γαλάζια» στελέχη, που έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης και διαθέτει σημαντική διοικητική εμπειρία. Περιφερειακός σύμβουλος, πρώην αντιπεριφερειάρχης επί πολλά χρόνια, μηχανικός, ο κ. Αβραμίδης είναι από τους πιο γνωστούς «ντορικούς» της Θεσσαλονίκης, με μακρά θητεία στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τον κ. Καλαφάτη, με τον οποίο μαθαίνουμε ότι γνωρίζονται επί 17 συναπτά έτη. Σε ανύποπτη στιγμή μάλιστα ο κ. Καλαφάτης έχει εγκωμιάσει τον κ. Αβραμίδη, χαρακτηρίζοντάς τον «καθαρό, αποτελεσματικό και με χαμηλό προφίλ». Και μεγάλη εκλογική επιρροή στη Θεσσαλονίκη προσθέτουμε εμείς, καθώς εκλέγεται στις πρώτες θέσεις στα ψηφοδέλτια που συμμετέχει.

Ο κ. Βρίκος που ανέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου είναι επίσης από τα γνωστά «γαλάζια» στελέχη της Θεσσαλονίκης. Είναι δικηγόρος, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και διατηρεί επίσης μακρόχρονη σχέση με τον κ. Καλαφάτη. Παλιός ΟΝΝΕΔίτης και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο κ. Βρίκος είναι από τα ανερχόμενα «γαλάζια» στελέχη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι πτυχές αυτής της αντικατάστασης θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα. Κρατήστε μόνο ότι ο κ. Σάκης Τζακόπουλος δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά του για να είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 2023. Το αντίθετο θα λέγαμε…