Skip to main content

Παρασκήνιο: Όλα όσα έγιναν στην κλειστή συνάντηση Χαρδαλιά-δημάρχων στο Πανόραμα

Τα παράπονα των δημάρχων στον υφυπουργό για τη συνάντηση του Οκτωβρίου, το μήνυμα στον πρωθυπουργό και η έκτακτη σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ.

Γράφει ο Σαλονικιός

Ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε να φανεί στα μέρη μας κοντά κανένα δίμηνο. Τελευταία φορά είχε έρθει στις 22 Οκτωβρίου για να συμμετάσχει σε εκείνη την περιβόητη σύσκεψη στην Περιφέρεια, παρουσία του περιφερειάρχη Τζιτζικώστα, ορισμένων δημάρχων (Ζέρβα, Καϊτεζίδη, Κυρίζογλου) και κάποιων λίγων ακόμη στελεχών. Χρησιμοποιώ τον όρο “περιβόητη” γιατί εκ των υστέρων, μετά τον απόλυτο εκτροχιασμό της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, υπήρξαν πολλές αναφορές και εκδοχές για το τι διεμήφθη σε εκείνη τη σύσκεψη.

Η όλη συζήτηση σχετικά με το τι ειπώθηκε τότε, λίγες μέρες πριν από το εορταστικό τριήμερο της Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε μετά την αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην πόλη είχαν ευθύνες και οι τοπικές αρχές. Έκτοτε, θα θυμάστε, ότι ο ένας μετά τον άλλον, περιφερειάρχης και δήμαρχοι, άλλος ηπιότερα, άλλος πιο έντονα, δήλωναν κατηγορηματικά πως σε εκείνη τη συνάντηση είχαν προειδοποιήσει για την κακή επιδημιολογική κατάσταση της Θεσσαλονίκης.

Επανέρχομαι σ' αυτά, γιατί επανήλθαν και οι ίδιοι οι δήμαρχοι, εκείνοι τέλος πάντων, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες το βράδυ με τον Χαρδαλιά στο δημαρχείο Πανοράματος. Ήταν εκεί το προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, δηλαδή οι δήμαρχοι Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και Σίμος Δανιηλίδης και ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης, καθώς και ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

Όπως πληροφορούμαι, οι δήμαρχοι βγήκαν παραπονούμενοι στον Χαρδαλιά, τον οποίο ρώτησαν εάν μετέφερε στον πρωθυπουργό το κλίμα της συνάντησης της 22ας Οκτωβρίου ή όχι. Ο υφυπουργός θέλησε να το προσπεράσει λέγοντας κάτι του στυλ «ας μην επιτρέψουμε το παρελθόν να σκιάσει τη σημερινή συνάντηση, ας δούμε το παρόν». Κι έσπευσε να τους επισημάνει ότι μπορεί τα κρούσματα να εμφανίζουν μείωση στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε ανησυχητικά επίπεδα, όπως ήταν και στο τέλος Οκτωβρίου, ενώ τις τελευταίες τρεις, τέσσερις ημέρες παρατηρείται κάποια στασιμότητα ως προς τη μείωση των κρουσμάτων και σε κάποιες περιοχές και πισωγύρισμα. Χώρια που τα νοσοκομεία εξακολουθούν να παραμένουν ξέχειλα.

Οι δήμαρχοι με τη σειρά τους διερωτήθηκαν «αφού είναι έτσι η κατάσταση, τότε για ποιο λόγο η κυβέρνηση ανακοίνωσε χαλάρωση των μέτρων;» και ζήτησαν να υπάρξει πολύ αυστηρή αστυνόμευση, κυρίως όσο θα πλησιάζουμε προς τις γιορτές ώστε, η χαλάρωση αυτή να μην οδηγήσει σε νέο εκτροχιασμό της πανδημίας στην πόλη. Είπαν, μάλιστα, στον υφυπουργό, ότι εάν η κατάσταση παραμείνει όπως είναι και δεν βελτιωθεί, τότε οι ίδιοι δεν σκοπεύουν να ανοίξουν τους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Διαβάστε: Αυστηρότερα μέτρα ζήτησαν για τη Θεσσαλονίκη οι δήμαρχοι από τον Χαρδαλιά

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δήμαρχοι ζήτησαν από τον Χαρδαλιά, αυτές τις απόψεις τους, να τις μεταφέρει στον πρωθυπουργό ώστε να μην υπάρξουν νέες παρεξηγήσεις. Ο υφυπουργός τους πρότεινε να τις διατυπώσουν σε επιστολή και να τη στείλουν εμπιστευτικά στον πρωθυπουργό. Οι ίδιοι, ωστόσο, επειδή θέλουν να φυλάνε τα ρούχα τους, του είπαν πως αυτές τις θέσεις τους θα τις διατυπώσουν δημόσια, γι' αυτό και ορίστηκε η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του δ.σ. της ΠΕΔΚΜ στην οποία θα διαμορφωθούν οι τελικές θέσεις των δημάρχων και φυσικά θα ανακοινωθούν.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που κέρδισαν είναι η δέσμευση του κ. Χαρδαλιά ότι από την προσεχή Δευτέρα θα αποστέλλονται τα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην περιοχή ανά ανά δήμο.