Skip to main content

Παράταση για την υποβολή καταστάσεων εσόδων-εξόδων ζητούν οι φοροτεχνικοί

Την ανάγκη παροχής πρόσθετου χρόνου για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων επισημαίνει η ΠΟΦΕΕ με επιστολή προς τον διοικητή της ΑΑΔΕ.

Τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας ηλεκτρονικής υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων εσόδων και εξόδων έτους 2020 (ΜΥΦ), που λήγει στις 31 Μαρτίου ζητάει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική επιστολή προς τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, «δεδομένων των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσης του, που έχουν ως αποτέλεσμα να απορρυθμιστεί η κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, υπάρχει ανάγκη παροχής πρόσθετου χρόνου για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων ως προς την εκπλήρωση της υποχρέωσης υποβολής των εν λόγω καταστάσεων.

Η ανάγκη της παράτασης σχετίζεται και με το πρόβλημα της εφαρμογής, το οποίο ως γνωστό έχει δημιουργήσει επιπτώσεις στην μη-αυθημερών αποδοχή της υποβολής και επιβολή προστίμων, δηλαδή μεταξύ της ημερομηνίας της αποστολής των αρχείων ΜΥΦ και της ημερομηνίας αποδοχής από το σύστημα, μεσολαβούν πολλές ημέρες με αποτέλεσμα να δημιουργείται εκπρόθεσμη υποβολή χωρίς υπαιτιότητα της επιχείρησης.

Για αυτούς τους παραπάνω λόγους, και με δεδομένο ότι δεν δημιουργείται δημοσιονομικό κόστος για τη ζητούμενη παράταση, θεωρούμε απαραίτητη σε πρώτη φάση, την μεταφορά της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων ΜΥΦ (με ανάλογη τροποποίηση της ΠΟΛ 1022/2014) μέχρι τις 15 Μαΐου 2021, και αντίστοιχα μέχρι τις 15 Ιουνίου 2021, της προθεσμίας για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών. Σε κάθε περίπτωση η ημερομηνία που θα επιλεγεί θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 10 μέρες από την ημερομηνία λήξης των φορολογικών δηλώσεων, όποτε αυτή οριστεί».