Skip to main content

Παράταση για την τακτοποίηση αυθαίρετων ζητούν οι μηχανικοί

Η προθεσμία υποβολής δήλωσης αυθαιρέτων από τους ιδιοκτήτες, σύμφωνα με τον νόμο περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων, λήγει στις 8 Νοεμβρίου

Αίτημα παράτασης της προθεσμίας υποβολής για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων ((Ν. 4495/17) έως το τέλος του έτους υπέβαλε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στη Γενική Γραμματεία Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος το Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ/ΤΔΜ).

Η προθεσμία υποβολής δήλωσης αυθαιρέτων από τους ιδιοκτήτες, σύμφωνα με τον νόμο περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων, λήγει στις 8 Νοεμβρίου.

«Πολλοί όμως», εξηγεί το Τμήμα, «είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που δεν δήλωσαν ακόμη τα αυθαίρετά τους, ενώ αρκετοί είναι οι αντίστοιχοι οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι το κτίσμα τους έχει μικροαυθαιρεσίες και εκκρεμότητες, όπως αυτές αποτυπώνονται στα θεωρημένα σχέδια της πολεοδομίας, (κάτι που συμβαίνει συνήθως στις πολυκατοικίες), με συνέπεια να μην προβαίνουν στη δήλωση των αυθαιρεσιών. Με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων, το παραπάνω θα έχει ως συνέπεια να διακοπεί ένα μεγάλο ποσοστό μεταβιβάσεων στη χώρα, αφού απαιτείται έλεγχος νομιμότητας. Θα προκύψει συνεπώς κενό νομοθεσίας με τα συνεπακόλουθα για την αγορά ακινήτων. Επιπρόσθετα, το ενδιαφέρον των πολιτών για ένταξη στις διατάξεις του Ν.4495 είναι αυξημένο ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο, λόγω και της απόφασης για συνταγματικότητα του νόμου».

«Για τον λόγο αυτό αιτούμαστε παράταση της προθεσμίας υποβολής για τακτοποίηση αυθαιρέτων μέχρι τέλος του έτους, για έναν νόμο μάλιστα για τον οποίο δε δόθηκε ως σήμερα καμία χρονική παράταση και προτείνουμε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, να δίνεται ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για την «τακτοποίηση» μεγάλων παραβάσεων ή ακόμα και εσαεί για τις πολύ μικρές πολεοδομικές αυθαιρεσίες», καταλήγει.