Skip to main content

Παράθυρο για χρηματοδότηση επενδύσεων από τα κέρδη των ομολόγων

Η πρωτοβουλία αναλαμβάνεται τις επόμενες μέρες και όσοι γνωρίζουν τα ντεσού της επιμένουν ότι η ευκαιρία που δημιουργείται θα είναι μεγάλη!

Μια λίστα με επενδύσεις κρατικών υποδομών, αλλά και ιδιωτικές, θα εισηγηθεί η κυβέρνηση, για να χρηματοδοτηθούν από τις επιστροφές των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs). Η πρωτοβουλία αναλαμβάνεται τις επόμενες μέρες και όσοι γνωρίζουν τα ντεσού της επιμένουν ότι η ευκαιρία που δημιουργείται θα είναι μεγάλη! Υπό την βασική προϋπόθεση βεβαίως ότι οι Βρυξέλλες θα συμφωνήσουν, ώστε να αξιοποιούνται αυτά τα κεφάλαια για επενδύσεις, αντί για την εξόφληση χρέους. Η εκτίμηση που εκφράζεται στην Αθήνα, πάντως, είναι ότι στο τέλος θα συμφωνήσουν, καθώς, όπως επισημαίνεται, θα τηρηθούν οι εξής δύο προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι θεσμοι:

-Τα project να είναι αρκετά ώριμα για να λάβουν μέσα στο 2020 τη σχετική χρηματοδότηση από τα κέρδη των ομολόγων.

-Να μην έχουν ήδη περιληφθεί στον προϋπολογισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι μέχρι τότε θα παγώσουν όλες οι υπόλοιπες επενδύσεις αλλά και τα projects που είναι σε εξέλιξη. Όπως, για παράδειγμα, αυτά που ενδιαφέρουν τους Γάλλους της Suez, επί ελληνικού εδάφους. Ποια είναι; Με δυο λέξεις, απόβλητα και νερά. Και το ξεκαθάρισαν, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την τελευταία συνάντησή τους μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου, με δυο λόγια, του είπαν ότι διαθέτουν στη χώρα όλη την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους για τα δυο αυτά μέτωπα.

Και βεβαίως, αναμένεται «ουρά», αν κι όποτε ανοίξει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Μάλιστα, όσοι ξέρουν, επιμένουν για παράδειγμα ότι μπορεί τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στην πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίου, όμως, όσοι ξέρουν επιμένουν ότι οι πραγματικές υπεραξίες είναι κρυμμένες στη ΔΕΠΑ Υποδομών...