Skip to main content

Παρατηρητήριο για αντιμετώπιση της διάβρωσης ακτών της Κ. Μακεδονίας

Ποιες είναι οι περιοχές όπου ήδη η διάβρωση έχει δημιουργήσει πρόβλημα. Πώς το Παρατηρητήριο θα προστατεύσει την ακτογραμμή της περιοχής.

Μια οργανωμένη προσπάθεια για να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα της διάβρωσης της παράκτιας ζώνης της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και της Πιερίας (λιγότερο των Σερρών) καταβάλλει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τη δημιουργία «Παρατηρητηρίου Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης».

Η διάβρωση των ακτών είναι μείζον περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό θέμα, που έχει επιδεινωθεί ως επίπτωση της κλιματικής αλλαγής και απειλεί όλη την ακτογραμμή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, ενημέρωσε το σώμα για τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου.

Όπως τόνισε ο κ. Γιουτίκας θα συλλέγει δορυφορικά δεδομένα για την κατάσταση της ακτογραμμής της Κεντρικής Μακεδονίας, από την Πιερία μέχρι τις Σέρρες, αλλά και δεδομένα από το πεδίο μέσω ενός πλωτήρα που θα εγκαθίσταται ανά διαστήματα σε διαφορετικά σημεία. Ο πλωτήρας θα πραγματοποιεί μετρήσεις για τα ρεύματα του νερού, τον κυματισμό, τα μετεωρολογικά δεδομένα και θα δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα της εξέλιξης του φαινομένου.

Στο πλαίσιο του Παρατηρητηρίου θα εγκατασταθεί στο κτήριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην παλιά δυτική είσοδο Θεσσαλονίκης μια βάση δεδομένων για τη διάβρωση της παράκτιας ζώνης, όπου θα εισάγονται όλα τα στοιχεία που θα συλλέγονται και έτσι θα είναι ανά πάσα στιγμή γνωστά τα «κόκκινα» σημεία στην ακτογραμμή, ενώ θα αποφασίζονται και οι επείγουσες παρεμβάσεις.

Ως τέτοια «κόκκινα» σημεία ο κ. Γιουτίκας ανέφερε την Κασσάνδρα, τη Σιθωνία, την Ιερισσό, το Σταυρό, το Καλοχώρι και τη Ν. Μηχανιώνα. Τόνισε επίσης ότι το Παρατηρητήριο θα συνδέεται και με όλα τα άλλα συστήματα που λειτουργούν και καταγράφουν τη στάθμη και τα χαρακτηριστικά των υδάτινων συστημάτων των ποταμών ή τα δεδομένα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία θα έχουν και οι δήμοι με παράκτιο μέτωπο, που είτε έχει υποστεί, είτε κινδυνεύει με διάβρωση, προκειμένου από κοινού με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να ετοιμάζουν μελέτες και έργα αντιμετώπισης του προβλήματος και αποκατάστασης των βλαβών.