Skip to main content

Παρευξείνια Τράπεζα: 73 εκατ ευρώ για τις υποδομές του Αεροδρομίου της Σόφιας

Η Τράπεζα έχει δεσμεύσει δάνειο ύψους 73 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί τμήμα του συνολικού δανείου 240 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε στη SOF Connect AD

Tην παραχώρηση και το πρόγραμμα επενδύσεων του Αεροδρομίου της Σόφιας υποστηρίζει εμπράκτως η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ) μαζί με άλλους  διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς και εμπορικές τράπεζες.

Η Τράπεζα, όπως επισημαίνεται, έχει δεσμεύσει δάνειο ύψους 73 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί τμήμα του συνολικού δανείου 240 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε στην SOF Connect AD, εταιρεία ειδικού σκοπού πλειοψηφικά ελεγχόμενη από την Meridiam Eastern Europe Investments SAS.

Το αεροδρόμιο της Σόφιας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μέχρι σήμερα έργα παραχώρησης και ΣΔΙΤ στη Βουλγαρία. Το δάνειο της Παρευξείνιας Τράπεζας προορίζεται για την πρώτη φάση του έργου διευκολύνοντας ουσιαστικά  την συμμετοχή του  ιδιωτικού τομέα στις  υποδομές μεταφορών. Επιπλέον, το δάνειο θα υποστηρίξει την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος αεροδρομίου, που είναι το μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το συνολικό κόστος της πρώτης φάσης του έργου ανέρχεται στα 480 εκατομμύρια ευρώ και η ίδια συμμετοχή της Meridiam ανέρχεται στα 240 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την τράπεζα.

Ο Ντμίτρι Πάνκιν, πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας δήλωσε πως «η ενίσχυση υποδομών ζωτικής σημασίας στην Παρευξείνια περιοχή παραμένει κορυφαία μας προτεραιότητα. Είμαστε ευτυχείς για την συμμετοχή σε αυτό το έργο που θα βελτιώσει τη συνδεσιμότητα της χώρας, θα ενισχύει τον τουρισμό και θα οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη τη Βουλγαρία, όταν ξεπεραστεί η πανδημία».

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), το Διεθνές Χρηματοδοτικό Ιδρυμα (IFC), η Kommunalkredit Austria AG, η Societe Generale και η Unicredit Bulbank AD συμμετέχουν επίσης στο πακέτο χρηματοδότησης.

Η SOF Connect AD, με τον κύριο μέτοχο τη Meridiam, όπως επισημαίνεται, έλαβε από το υπουργείο Μεταφορών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας το δικαίωμα παραχώρησης για 35 χρόνια (έως το 2055) του αεροδρομίου της Σόφιας. Παράλληλα η SOF Connect AD ανέλαβε την υποχρέωση προγράμματος επενδύσεων, ανάπτυξης, λειτουργίας και συντήρησης του αεροδρομίου της Σόφιας, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού και της κατασκευής ενός νέου κτιρίου τερματικών σταθμών επιβατών και  σχετικών  υποδομών.

Η Meridiam, που ιδρύθηκε βάσει γαλλικής νομοθεσίας το 2005, είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία επενδυτικών παροχών  και διαχείρισης κεφαλαίων. Η εταιρεία ειδικεύεται στην ανάπτυξη, χρηματοδότηση και μακροπρόθεσμη διαχείριση  βιώσιμων υποδομών σε τρεις βασικούς τομείς: κινητικότητα, ενεργειακή μετάβαση και περιβάλλον και κοινωνικές υποδομές, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (TEAΕΠ ή Παρευξείνια Τράπεζα) είναι διεθνής χρηματοδοτικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε από την Αλβανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία. Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η Τράπεζα στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνεργασία χορηγώντας δάνεια, πιστωτικές γραμμές, συμμετοχές και εγγυήσεις για χρηματοδότηση επιχειρήσεων και εμπορίου στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στα κράτη-μέλη της. Το εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας ανέρχεται σε 3,45 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Παρευξείνιας Τράπεζας είναι ‘Α-’ από την Standard and Poor’s ,  ‘Α2’ από την Moody’s και ‘Α+’ από την ρωσική ACRA, όπως αναφέρεται.