Skip to main content

Παρευξείνια Τράπεζα: Νέος διαγωνισμός για την εξεύρεση μόνιμης στέγης

Αισιόδοξη για την επίλυση της πολύχρονης αυτής εκκρεμότητας η τράπεζα- Στη Βόρεια Ελλάδα το ένα τρίτο των χορηγήσεων της προς τη χώρα μας διαχρονικά

Πολύ κοντά στο να λύσει τον 20ετή… γόρδιο δεσμό της μόνιμης στέγασής της με τη μεταφορά της σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις βρίσκεται η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου. Η γνωστή ως Παρευξείνια, που έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη, «τρέχει» από τα μέσα Οκτωβρίου νέο διαγωνισμό, με deadline την 17η Ιανουαρίου, ώστε να καταλήξει στην επιλογή της καινούριας της στέγης, έχοντας ήδη καταγράψει τις πρώτες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος. Μάλιστα, αυτή τη φορά, μετά τον προηγούμενο διαγωνισμό που δεν ευοδώθηκε, οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος αφορούν και έτοιμα κτίρια.

Η διαφοροποίηση του δεύτερου διαγωνισμού είναι πως η Παρευξείνια διεύρυνε το γεωγραφικό πεδίο της αναζήτησής της για νέα στέγη, το οποίο, ενώ πριν ξεκινούσε από τα δικαστήρια και έφτανε μέχρι το Μέγαρο Μουσικής, με έμφαση στην παραλιακή ζώνη, πλέον εκτείνεται μέχρι το αεροδρόμιο Μακεδονία. Μάλιστα, με τα δεδομένα των επενδυτικών ακινήτων να έχουν διαφοροποιηθεί λόγω της πανδημίας, δεν αποκλείεται τελικά η τράπεζα να βρει την πολυπόθητη στέγη στο ιστορικό κέντρο. Σε κάθε περίπτωση το στοιχείο της θάλασσας θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επιλογή, αφού είναι σύμφυτο με τον χαρακτήρα της τράπεζας, ακόμα και με το όνομά της. Σήμερα η Παρευξείνια μισθώνει κτίριο στη συμβολή των οδών Λεωφόρου Νίκης και Κομνηνών. «Θέλουμε η πόλη να μας βλέπει κι εμείς να βλέπουμε την πόλη» λέει στη Voria ο γενικός γραμματέας της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, Αριστοτέλης Σπηλιώτης. που εκτιμά ότι σε διάστημα από έναν χρόνο, εφόσον η επιλογή αφορά έτοιμο κτίριο, έως δύο χρόνια, αν αφορά οικόπεδο, το θέμα της στέγης της θα έχει λυθεί οριστικά. Η δέσμευση της ελληνικής Πολιτείας για στέγαση της Παρευξείνιας σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις χρονολογείται από το 1999. Μόλις όμως το 2019 εγκρίθηκε η διάθεση κεφαλαίων ύψους 10 εκατ. ευρώ για την απόκτηση νέας στέγης 4.500 τ.μ.

Στη Βόρεια Ελλάδα το ένα τρίτο των χορηγήσεων

Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί, άμεσα ή έμμεσα, το ένα τρίτο των χορηγήσεων της τράπεζας προς τη χώρα μας, οι οποίες στα 22 χρόνια της λειτουργίας της ανέρχονται σε 700 εκατ.ευρώ και έχουν κατευθυνθεί σε 27 πρότζεκτ. Εξ αυτών τα 7 βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα και τρία ακόμα την αφορούν σε έναν βαθμό. «Σαφώς και αναζητούμε εταιρείες στη Βόρεια Ελλάδα, εδώ είναι άλλωστε το σπίτι και η γειτονιά μας, το επίνειο των Βαλκανίων» εξηγεί ο κ. Σπηλιώτης.

Για το 2021 οι νέες χορηγήσεις της Παρευξείνιας στην Ελλάδα ανέρχονται σε 100 εκατ.ευρώ –από τα 900 εκατ.ευρώ των συνολικών χορηγήσεων για όλα τα κράτη-μέλη της τράπεζας- εκ των οποίων τα 40 εκατ.ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί και τα υπόλοιπα 60 εκατ.ευρώ αναμένονται το επόμενο δίμηνο. Αυτή την περίοδο το ενεργό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου στην Ελλάδα ανέρχεται σε 370 εκατ.ευρώ και περιλαμβάνει 11 πρότζεκτ. Συνολικά το ενεργό χαρτοφυλάκιο της για όλα τα κράτη-μέλη είναι ύψους 2,3 δισ.ευρώ, ενώ στόχος είναι να ξεπεράσει τα 4 δισ.ευρώ στα τέλη της δεκαετίας. Συνολικά, η Παρευξείνια έχει χορηγήσει 7 δισ.ευρώ στα 11 κράτη-μέλη της.

Σύμφωνα με τον κ. Σπηλιώτη, το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας δεν υπέστη σοβαρούς κλυδωνισμούς παρά την πανδημία, με τις επιχειρήσεις της, ακόμα και αυτές που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα, όπως οι αεροπορικές, να ανταποκρίνονται καλά. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της είναι λιγότερα από 1%.  

Αναφερόμενος στην παρουσία της Ελλάδας στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας  ο κ. Σπηλιώτης σημειώνει μιλώντας στη Voria πως ενώ μέχρι το 2014 ήταν μόλις 4%, από το 2014 μέχρι το 2019 ανήλθε στο 21%, αποτυπώνοντας τις αυξημένες ανάγκες της χώρας εν μέσω της οικονομικής κρίσης και τη στροφή της στην Παρευξείνια.  

Οι προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια

Στις προτεραιότητες της τράπεζας για τα επόμενα χρόνια είναι να αυξήσει σε 25 με 30% το ποσοστό των χορηγήσεών της στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και δη στις υποδομές, όχι μόνο τις κεντρικές, αλλά και δήμων και Περιφερειών. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι μόλις 20%, με το υπόλοιπο 80% να αφορά ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επίσης, η Παρευξείνια επιθυμεί να ενισχύσει τη δράση της στο κομμάτι του green deal. Μάλιστα, στόχος της είναι οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου της να έχουν μέχρι το 2050 μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

«Η Παρευξείνια δεν είναι άλλη μια τράπεζα. Είναι μια διεθνής αναπτυξιακή τράπεζα που κρατά ανοιχτές τις γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των κρατών-μελών της και καλύπτει τα κενά που το εμπορικό τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί. Άλλωστε, πέρα από το αν ένα πρότζεκτ είναι bankable, η τράπεζα εξετάζει πάντα αν έχει αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα» τονίζει ο γενικός γραμματέας της Παρευξείνιας, ο οποίος υπογραμμίζει επίσης τη βούλησή της να φτάσουν τα κεφάλαιά της και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είτε άμεσα στις μεσαίου μεγέθους είτε έμμεσα, μέσω financial institutions, στις μικρές.
«Θέλουμε η επιχειρηματική κοινότητα να γνωρίζει ότι υπάρχουμε και έχουμε τη δυνατότητα να φτάσουμε και στις πιο μικρές επιχειρήσεις» καταλήγει.  

Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιούνιο του 1999 μετά τη δημιουργία της από τις Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία και Ουκρανία και υποστηρίζει με τα κεφάλαιά της την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνεργασία των χωρών.