Skip to main content

Παρέμβαση Ευθυμίου για σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό (vid)

Χρειάζεται η ενίσχυση της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και η ευαισθητοποίηση των γονέων, υπογράμμισε η βουλευτής της ΝΔ Α' Θεσσαλονίκης

Την προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και τις δράσεις που αυτό αναλαμβάνει για τον σκοπό αυτό, όπως παρουσιάστηκαν από την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη, χαιρέτισε η βουλευτής της ΝΔ Α' Θεσσαλονίκης Άννα Ευθυμίου, κατά την ομιλία της στη μόνιμη επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής.

Παράλληλα, κατέθεσε και τις δικές της προτάσεις για την αντιμετώπιση φαινομένων σχολικού εκφοβισμού, ιδίως όπως αυτός εκδηλώνεται μέσω του διαδικτύου.

Επιπρόσθετα, τόνισε τη σπουδαιότητα του ρόλου των γονέων στην πρόληψη και αντιμετώπιση φαινόμενων διαδικτυακού εκφοβισμού σε παιδιά.

«Tο cyber bullying αποτελεί ένα πολύ έντονο πρόβλημα, όπως αποτυπώνεται και σε σχετικές έρευνες, τα στοιχεία των οποίων επικαλούμαι. Από την εμπειρία μου ως πρόεδρος της οργάνωσης N.E.O.I. και έχοντας πραγματοποιήσει δεκάδες ομιλίες για το θέμα αυτό, έχω συμπεράνει ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος για την καταπολέμησή του, εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές. Γι' αυτό, εκτός από την ενίσχυση της εκπαιδευτικής κοινότητας, πρέπει να γίνουν πολλά βήματα και για την ευαισθητοποίηση των γονέων», τόνισε η βουλευτής.

Επίσης, αναφέρθηκε στις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο του sexting στις νεαρές ηλικίες, όπου γίνεται διασπορά ειδήσεων, μέσω της αποστολής φωτογραφιών με ακατάλληλο περιεχόμενο που βγάζουν οι ανήλικοι με τα κινητά τους συνοδεύοντάς αυτές με ένα γραπτό κείμενο.
 
Όπως επισήμανε η Άννα Ευθυμίου «μέσα από το Υπουργείο Παιδείας και τις σχολικές διευθύνσεις και μονάδες είναι πολύ χρήσιμο να γίνει μια καμπάνια ευαισθητοποίησης των γονέων, προκειμένου να ενημερωθούν και να ακολουθήσουν την πρόοδο των νέων τεχνολογιών, για να έχουν τα εφόδια να αντιμετωπίσουν τον σχολικό εκφοβισμό και ιδίως τον κυβερνοεκφοβισμό».

Για τον σκοπό αυτό προέτρεψε «να ακολουθήσουμε και συνήθεις πρακτικές άλλων σχολείων, όπως για παράδειγμα, αυτό όπου ένα σχολείο στην Αμερική χρησιμοποιεί τα ίδια τα κοινωνικά δίκτυα - social media, ώστε να μπορέσει μέσα από εκεί να τα κάνει πιο προσιτά στα παιδιά και στους γονείς. Συγκεκριμένα, τα ίδια μέσα από αυτά εκφράζουν τις σκέψεις τους για τον σχολικό εκφοβισμό και τα συναισθήματά τους, με αποτέλεσμα να μη βάζουμε τα social media «απέναντι», αλλά να τα μετατρέψουμε ως ένα εργαλείο περισσότερο χρηστικό για τα παιδιά και για την αντιμετώπιση του κυβερνοεκφοβισμού».
 
Η ομιλία της Άννας Ευθυμίου για τον σχολικό εκφοβισμό στην Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής: