Skip to main content

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τις ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας της Χαλκδικής

Σύμφωνα με τη βουλευτή Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα η στελέχωση των Κέντρων Υγείας της περιοχής επείγει ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκδικής Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με τις ανάγκες των Κέντρων Υγείας της εκλογικής της περιφέρειας.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας της Χαλκιδικής αποτελούν την ασπίδα της κοινωνίας και στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η στήριξη τους. Συγκεκριμένα, υπάρχουν πολύ μεγάλες ανάγκες σε ιατρούς γενικής ιατρικής χωρίς, ωστόσο να έχει καταστεί εφικτή η πρόσληψη τους.

Σύμφωνα με την κ. Μάλαμα με δεδομένο ότι επείγει η στελέχωση των Κέντρων Υγείας, λόγω και της έναρξης της τουριστικής περιόδου, το αίτημα των υγειονομικών λειτουργών είναι να προσληφθούν άμεσα ιατροί υπαίθρου, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν με επάρκεια το προσεχές καλοκαίρι.

Την ίδια στιγμή, όπως τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, το επικουρικό προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό) που υπηρετεί στα Κέντρα Υγείας της Χαλκιδικής βρίσκεται υπό την διαρκή πίεση της λήξης των συμβάσεων του. «Χωρίς το συγκεκριμένο προσωπικό θα ήταν αδύνατη η λειτουργία των Κέντρων Υγείας», λέει η Κυριακή Μάλαμα.

Ακόμα τονίζεται πως σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους νοσηλευτές, η απουσία θέσης προϊσταμένου νοσηλευτικής υπηρεσίας, παρόλο που οι νοσηλευτές επιφορτίζονται σημαντικά καθήκοντα ευθύνης, στην καθημερινή λειτουργία των Κέντρων Υγείας της Χαλκιδικής, ενώ αντίστοιχη έλλειψη υφίσταται και με την  απουσία αναπληρωτή επιστημονικού υπευθύνου.

Τέλος, είναι διάχυτη η αγωνία σύμφωνα με τη βουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους συμβασιούχους καθαριότητας των Κέντρων Υγείας, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τον Απρίλιο και δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ανανέωση τους, ενώ υπογραμμίζεται πως ταυτόχρονα, θα πρέπει οι συγκεκριμένες συμβάσεις να μετατραπούν σε πλήρους απασχόλησης.

Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί τον Υπουργό Υγείας να προχωρήσει άμεσα στην ενίσχυση των Κέντρων Υγείας της Χαλκιδικής και να μελετήσει με προσοχή της ανάγκες τους και των  ανθρώπων που εργάζονται σε αυτά.