Skip to main content

Παρέμβαση Τζιτζικώστα ζητούν και πάλι οι συνδικαλιστές των λαϊκών αγορών

Με την πρώτη παρέμβαση του περιφερειάρχη επιτεύχθηκε ο στόχος της ίδρυσης νομικών προσώπων για τις λαϊκές Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Την παρέμβαση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, με την ιδιότητά του ως προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ζητούν γι' ακόμη μια φορά οι εκπρόσωποι και οι συνδικαλιστές των λαϊκών αγορών, προκειμένου να δοθεί λύση στο ζήτημα που τους καίει και αφορά στην οργάνωση των λαϊκών σε όλη τη χώρα εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Με επιστολή στον κ. Τζιτζικώστα, η Γενική Συνομοσπονδία Παραγωγών και Επαγγελματιών Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Ελλάδας, ζητάει την παρέμβασή του, προκειμένου να αποκτήσει κάθε νομός Επιτροπή Λαϊκών Αγορών, για να ρυθμίζονται τα κατά τόπους ζητήματα και να οργανωθούν καλύτερα οι λαϊκές, με σύγχρονο τρόπο, ακολουθώντας τα βήματα των λαϊκών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Για να γίνει αυτό πρέπει να ψηφιστεί σχετική τροποποίηση στον υφιστάμενο νόμο.

Σήμερα, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, περνά την εισήγηση για τα νομικά πρόσωπα στις λαϊκές αγορές Αττικής και Θεσσαλονίκης. Αυτό αποτελούσε και αποτελεί πάγιο αίτημα όσων δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, όμως με τον νόμο του Άδωνη Γεωργιάδη, δεν είχε υιοθετηθεί. Τα προβλήματα, που ανέκυψαν από το συγκεκριμένο νόμο, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των λαϊκών αγορών, ήταν πολλαπλά και το σύστημα δεν λειτουργούσε.

Αποτέλεσμα ήταν να γίνονται διαρκώς τροποποιήσεις τους τελευταίους τέσσερις έως πέντε μήνες, ώστε σταδιακά να επιστρέψει το προηγούμενο καθεστώς. Για την ίδρυση και λειτουργία των νομικών προσώπων στις λαϊκές Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι συνδικαλιστές των λαϊκών αγορών είχαν ζητήσει την παρέμβαση του κ. Τζιτζικώστα.

Ο περιφερειάρχης πίεσε και σήμερα τα νομικά πρόσωπα γίνονται πράξη από την κυβέρνηση.

Το ίδιο κάνουν και τώρα, με την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Γενική Σνομοσπονδία, καθώς θεωρούν τον κ. Τζιτζικώστα σύμμαχό τους και πολιτικό που αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που υπάρχουν και τις δυνατότητες των λαϊκών αγορών, όπως και την αξία τους ειδικά εν μέσω κρίσης ακρίβειας για την κοινωνία, όπως τόνισαν συνδικαλιστές στη Voria.gr.

«Όπως είναι πιθανόν γνωστό, μετά τις πιέσεις των ομοσπονδιών και σωματείων, η κυβέρνηση δέχτηκε να δημιουργηθούν νομικά πρόσωπα στις περιφέρειες κεντρικής Μακεδονίας και Αττικής. Με επιστολή της προς τον περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα ζητά να επεκταθεί η ίδρυση επιτροπών Λαϊκών Αγορών, που θα έχουν την ευθύνη λειτουργίας των λαϊκών αγορών, σε ολόκληρη τη χώρα», αναφέρει η Συνομοσπονδία.

Στην επιστολή τους οι συνδικαλιστές των λαϊκών επισημαίνουν ότι οι Επιτροπές Λαϊκών Αγορών στην υπόλοιπη χώρα, εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης θα συμβάλλουν «στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος από τις λαϊκές» και για να επιτευχθεί αυτό «απαιτείται η ανάθεση του σχεδιασμού λειτουργίας και η καθημερινή παρακολούθηση της οργάνωσης των λαϊκών αγορών στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση». Αποτέλεσμα όπως σημειώνουν θα είναι ο ενιαίος σχεδιασμός και η άμεμπτη λειτουργία των λαϊκών σε όλη τη χώρα.

Οι Επιτροπές εξάλλου θα συνεδριάζουν με τη συμμετοχή στελεχών της οικείας Περιφέρειας και στελεχών των λαϊκών αγορών, όταν ο προηγούμενος νόμος, που είχε καταργήσει τις Επιτροπές, εξαιρούσε από τις αποφάσεις και το σχεδιασμό όσους δραστηριοποιούνται στις λαϊκές, δηλαδή τους άμεσα ενδιαφερόμενους...