Skip to main content

Παρεμβάσεις στην Κερκίνη για την προστασία της βιοποικιλότητας

Τα μοναδικά είδη και οι πελεκάνοι που φιλοξενούνται στην περιοχή και της προσδίδουν μοναδική αξία και ομορφιά κινδυνεύουν.

Παρεμβάσεις στη λίμνη Κερκίνη προγραμματίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης της λίμνης. Οι παρεμβάσεις αφορούν στην προστασία της βιοποικιλότητας της λίμνης, που είναι άλλωστε και ο πόλος έλξης της, αλλά και στην προστασία του δάσους της περιοχής.

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, που ενέκρινε σήμερα το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο συνεδρίασε στη Βέροια, θα δημιουργηθούν νησίδες για να φωλιάζουν με ασφάλεια οι πελεκάνοι και τα άλλα υδρόβια είδη, θα κατασκευαστούν λιμνοδεξαμενές για τα ερπετά και τα αμφίβια είδη, ενώ έχουν αναληφθεί και δράσεις αποκατάστασης του παρακείμενου δάσους.

Οι πλημμύρες του 2015 στην περιοχή των Σερρών είχαν ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι εστίες αναπαραγωγής των πελεκάνων, ενώ από τότε η στάθμη του νερού στην Κερκίνη είναι χαμηλή την περίοδο από το χειμώνα, μέχρι τις αρχές της άνοιξης. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε ζώα, όπως λύκοι, τσακάλια, αλεπούδες να προσεγγίζουν στις τεχνητές νησίδες, που έχουν κατασκευαστεί για τις φωλιές των πελεκάνων και των άλλων υδρόβιων ειδών και για την αναπαραγωγή τους και να τις καταστρέφουν.

Οι τεχνητές πλατφόρμες αναπαραγωγής δεν μπορούν παρά να εξυπηρετήσουν λίγα ζευγάρια πελεκάνων. Με τις παρεμβάσεις που προγραμματίζονται θα εξασφαλιστεί επαρκής ποσότητα νερού γύρω από τις τεχνητές νησίδες, ώστε να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια κι αυτές για την αναπαραγωγή, ενώ θα δημιουργηθούν κι άλλες θέσεις για τα πουλιά την άνοιξη.

Στο παρακείμενο δάσος έχει καταγραφεί ότι φωλιάζουν ένδεκα είδη πουλιών σε μικτές αποικίες, μοναδικές στην Ευρώπη. Μετά τη λειτουργία του νέου φράγματος της Κερκίνης το 1982, η έκταση που καταλαμβάνει το δάσος έχει μειωθεί από 7.000 στρέμματα στις αρχές της δεκαετίας του 1980 σε 240 στρέμματα. Επίσης, έχει σχεδόν εκμηδενιστεί η φυσική αναπαραγωγή και του δάσους και των καλαμιώνων, λόγω της έντονης βόσκησης. Γι' αυτό θα γίνουν εκσκαφές και περιφράξεις, φυτεύσεις και άλλες παρεμβάσεις, ώστε να επαναδημιουργηθεί το δάσος και να συνεχίσουν οι αποικίες των σπάνιων πουλιών να βρίσκουν εκεί καταφύγιο.

Παρεμβάσεις με λιμνοδεξαμενές θα γίνουν στη ζώνη έργων του ποταμού Στρυμόνα για τα ερπετά και τα αμφίβια είδη.