Skip to main content

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Μαμούκα Μπαχτάτζε

Σε μήνυμα του, ο Μαμούκα Μπαχτάτζε εξήγησε ότι η αποστολή του ήταν "να δημιουργήσει ένα στρατηγικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της της χώρας".

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του, λέγοντας ότι "ολοκλήρωσε την αποστολή του", την ώρα που από τις αρχές του καλοκαιριού διογκώνεται το κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης από εκείνους που την θεωρούν φίλα προσκείμενη στη Ρωσία.

Σε μήνυμα που ανάρτησε στο Facebook, ο Μαμούκα Μπαχτάτζε εξήγησε ότι η αποστολή του ήταν "να δημιουργήσει ένα στρατηγικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της χώρας".

Ο Μπαχτάτζε, που είχε αναλάβει την πρωθυπουργία τον Ιούνιο του 2018, ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη που του έδειξε, τον δισεκατομμυριούχο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, τον επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος "Γεωργιανό Όνειρο", ο οποίος θεωρείται ο πραγματικός ηγέτης της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Ο βουλευτής του "Γεωργιανού Ονείρου" Γκιόργκι Βόλσκι δήλωσε ότι το όνομα του νέου υποψηφίου πρωθυπουργού θα ανακοινωθεί αύριο, μετά τη συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας του κόμματος.

Με βάση το Σύνταγμα της Γεωργίας, η παραίτηση του Μπαχτάτζε σημαίνει και την παραίτηση όλης της κυβέρνησης. Οι βουλευτές έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες για να επιλέξουν τον νέο πρωθυπουργό, ανεξαρτήτως αν θα αποδεχτεί τον διορισμό ο πρόεδρος του κράτους ή όχι.

Σύμφωνα με γεωργιανά μέσα, επικρατέστερος υποψήφιος είναι ο υπουργός Εσωτερικών Γκιόρκι Γκαχαρία.

Στα τέλη Ιουνίου, ο υπουργός είχε βρεθεί στο επίκεντρο ενός κινήματος αμφισβήτησης της κυβέρνησης, με χιλιάδες διαδηλωτές να ζητούν την παραίτησή του, μετά τη βίαιη καταστολή μιας συγκέντρωσης έξω από το κοινοβούλιο. Οι ταραχές προκλήθηκαν όταν ένας Ρώσος βουλευτής πήρε τον λόγο στο κοινοβούλιο, ένα γεγονός που θεωρήθηκε πρόκληση καθώς οι σχέσεις της Γεωργίας με τη Ρωσία παραμένουν τεταμένες μετά τον σύντομο πόλεμο του 2008.

Αντιδρώντας στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, η Μόσχα διέκοψε τις απευθείας πτήσεις προς τη Γεωργία.