Skip to main content

Παραιτήθηκε Ρώσος διπλωμάτης: «Απολύτως άσκοπες μάχες στην Ουκρανία»

«Αυτοί που σχεδίασαν αυτόν τον πόλεμο θέλουν μόνο ένα πράγμα – να παραμείνουν για πάντα στην εξουσία», είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του.

Αίσθηση προκάλεσε η παραίτηση του Ρώσου διπλωμάτη, Μπόρις Μποντάρεφ, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τις «αιματηρές και απολύτως άσκοπες μάχες στην Ουκρανία».

«Αυτοί που σχεδίασαν αυτόν τον πόλεμο θέλουν μόνο ένα πράγμα – να παραμείνουν για πάντα στην εξουσία, να ζουν σε πομπώδη κακόγουστα παλάτια, να πλέουν σε γιοτ συγκρίσιμα σε χωρητικότητα και κόστος με ολόκληρο το ρωσικό ναυτικό, απολαμβάνοντας απεριόριστη εξουσία και πλήρη ατιμωρησία. Για να το πετύχουν αυτό είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν όσες ζωές χρειαστεί. Χιλιάδες Ρώσοι και Ουκρανοί έχουν ήδη πεθάνει μόνο γι’ αυτό», τόνισε στην επιστολή παραίτησής του ο πρώην σύμβουλος της Ρωσίας στον ΟΗΕ στη Γενεύη.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη με τους New York Times, ο κ. Μποντάρεφ είπε ότι η ευθύνη για τον πόλεμο υπερβαίνει τον κ. Πούτιν και περιλαμβάνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου εργαζόταν για 20 χρόνια. «Ρώσοι διπλωμάτες ήταν συνένοχοι στο να φαίνεται ότι ο κ. Πούτιν θα μπορούσε να πετύχει μια εύκολη νίκη στην Ουκρανία», τόνισε.

Ρώσος διπλωμάτης: «Η Μόσχα τα έκανε όλα στραβά», είπε μετά την παραίτησή του-1«Έκαναν λάθος για την Ουκρανία, έκαναν λάθος για τη Δύση, βασικά τα έκαναν όλα στραβά», είπε, αναφερόμενος στην άποψη του Κρεμλίνου για τον κόσμο πριν από την εισβολή.

«Εμείς οι διπλωμάτες του Υπουργείου Εξωτερικών φταίμε και για αυτό, που δεν διαβιβάσαμε τις πληροφορίες που θα έπρεπε να έχουμε, που τις εξομαλύναμε και τις παρουσιάσαμε σαν να ήταν όλα υπέροχα», υπογράμμισε.

«Αντί να παρουσιάζουμε τη δική μας ανάλυση όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά μαζί με τις προτάσεις μας, συχνά παρουσιάζαμε πληροφορίες που ήταν βέβαιο ότι θα άρεσαν», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό ήταν το βασικό κριτήριο».

Επισήμανε ότι ενώ πίστευε πως ήταν μειοψηφία μεταξύ των Ρώσων διπλωματών για την αντίθεσή του στον πόλεμο, δεν ήταν μόνος. Γνώριζε αρκετούς διπλωμάτες που είχαν παραιτηθεί αθόρυβα μετά την έναρξη του πολέμου. Οι ΝΥΤ σημειώνουν ότι αυτό είναι δύσκολο να επιβεβαιώθεί σε αυτή τη φάση.

«Υπάρχουν άνθρωποι -όχι λίγοι- που σκέφτονται όπως εγώ», είπε και πρόσθεσε: «Αλλά οι περισσότεροι, νομίζω, εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αυτή την προπαγάνδα που δέχονται και που, εν μέρει, δημιουργούν».

Υπογράμμισε ότι αυτό που τον ενόχλησε περισσότερο στο χώρο εργασίας του, μετά την εισβολή, ήταν η αδιαφορία με την οποία ορισμένοι από τους συναδέλφους του Ρώσους διπλωμάτες κουβέντιασαν για πιθανά πυρηνικά χτυπήματα κατά της Δύσης.

«Νομίζουν ότι αν χτυπήσεις κάποιο χωριό στην Αμερική με πυρηνικά, τότε οι Αμερικανοί θα φοβηθούν αμέσως και θα τρέξουν να ζητήσουν έλεος στα γόνατά τους», είπε ο κ. Μποντάρεφ, περιγράφοντας τα σχόλια των συναδέλφων του.

«Αυτό πιστεύουν πολλοί από τους ανθρώπους μας και φοβάμαι ότι αυτή είναι η γραμμή που περνούν προς τη Μόσχα», παρατήρησε.