Skip to main content

Πάρκινγκ δημαρχείου: Κατακυρώθηκε στον μοναδικό πλειοδότη με έκπτωση 20%

Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε χθες την παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης και λειτουργίας του υπόγειου πάρκινγκ

Με απόφαση η οποία ελήφθη κατά πλειοψηφία, καθώς οι τρεις εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε χθες την παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης και λειτουργίας του υπόγειου πάρκινγκ του δημαρχείου στην εταιρεία PARKING OTTO EE, που ήταν και η μοναδική η οποία κατέθεσε προσφορά. Προηγουμένως τα μέλη της πλειοψηφίας της Οικονομικής Επιτροπής απέρριψαν την ένσταση την οποία είχε υποβάλει η εταιρεία TOWNHALLIKE η οποία είχε αποκλειστεί από τον διαγωνισμό.

Όπως είχε γράψει σχετικά η Voria.gr στις 16 Ιουνίου (δείτε ΕΔΩ), η προηγούμενη σύμβαση παραχώρησης του υπόγειου πάρκινγκ είχε λήξει τον Αύγουστο του 2020. Ανάδοχος κατά την πρώτη δεκαετία της λειτουργίας του ήταν η εταιρεία Δομοτεχνική η οποία παραμένει έως και την ανάδειξη νέου πλειοδότη. Το φθινόπωρο του 2020 ο δήμος προχώρησε σε διαγωνισμούς οι οποίοι κηρύχθηκαν άγονοι. Στον πρώτο προσήλθε μόνον μία εταιρεία, η ΑBC, συμφερόντων του ίδιου επιχειρηματία ο οποίος είχε το πάρκινγκ, η οποία όμως αποκλείστηκε καθώς, σύμφωνα με την επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού, δεν πληρούσε κάποιον από τους όρους της διακήρυξης. Στον δεύτερο διαγωνισμό προσήλθε ξανά η εταιρεία ΑBC, μαζί και με μία ακόμη. Ωστόσο αποκλείστηκαν και οι δύο με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να ακυρωθεί εκ νέου. Σε αυτούς τους δύο πρώτους διαγωνισμούς το ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα είχε οριστεί στο ποσόν των 240.000 ευρώ.

Ο τρίτος διαγωνισμός έγινε στις 8 Ιουνίου 2021, με το ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα να μειώνεται στις 192.000 ευρώ. Επιπλέον, προσετέθη ένας επιπλέον όρος στη διακήρυξη σύμφωνα με τον οποίο οι ενδιαφερόμενες εταιρείες ή έστω κάποιος από τους μετόχους τους θα έπρεπε να διαθέτει προϋπηρεσία τουλάχιστον τριών ετών στο συγκεκριμένο αντικείμενο, της διαχείρισης δηλαδή χώρων στάθμευσης.

Σε αυτόν τον διαγωνισμό προσήλθαν τρεις εταιρείες. Η ΟΤΟ Α.Ε. η οποία ανήκει σε πολύ γνωστό επιχειρηματία ο οποίος δραστηριοποιείται στον κλάδο των πάρκινγκ, η TOWNHALLIKE στην οποία μετέχουν η ABC με 99% και ένας ακόμη εταίρος με 1% και η εταιρεία PARKING OTTO EE στην οποία μετέχει κατά 99% γνωστός επιχειρηματίες στο χώρο της ένδυσης και με 1% εταίρος ο οποίος έχει σχέση με τον κλάδο των πάρκινγκ.

Η επιτροπή διενέργειας του πλειοδοτικού διαγωνισμού απέκλεισε την TOWNHALLIKE με το επιχείρημα ότι ο εταίρος που είχε το 1% δεν διέθετε την απαιτούμενη προϋπηρεσία, ενώ η ΟΤΟ Α.Ε. αποφάσισε την τελευταία στιγμή να αποσυρθεί. Έτσι απέμεινε μόνον η PARKING OTTO EE η οποία κατέθεσε προσφορά μόλις 500 ευρώ πάνω από την ελάχιστη ορισθείσα τιμή των 192.000 ευρώ.

Στη χθεσινή της συνεδρίαση η πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής έκανε δεκτές τις γνωμοδοτήσεις της νομικής υπηρεσίας του δήμου και της διεύθυνσης Προσόδων, σύμφωνα με τις οποίες ορθώς αποκλείστηκε η εταιρεία TOWNHALLIKE και απέρριψε την ένσταση την οποία είχε υποβάλλει κατά της απόφασης για τον αποκλεισμό της από τον διαγωνισμό. Τα τρία μέλη της αντιπολίτευσης (Ανδρέας Κουράκης, Έλλη Χρυσίδου, Σταύρος Καλαϊτζίδης) καταψήφισαν την απόφαση, αφήνοντας μάλιστα υπαινιγμούς για μεθοδεύσεις κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού. Κατόπιν αυτού η διαχείριση του πάρκινγκ για τα επόμενα έξι χρόνια θα περάσει στην PARKING OTTO EE, έναντι 192.500 ευρώ ετησίως.