Skip to main content

Βορίδης: Παροχή χαμηλότοκων δανείων σε αγρότες για σχέδια βελτίωσης

Στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για παραγωγούς και στο ξεμπλοκάρισμα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε ο υπουργός από τη Θεσσαλονίκη.

Την εξασφάλιση χαμηλότοκων δανείων μακράς ωρίμανσης και με μειωμένες εξασφαλίσεις προς τους παραγωγούς με στόχο την εκμηχάνιση και ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης από το βήμα του 2ου Συνεδρίου Εκμηχάνισης της Ελληνικής γεωργίας που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά και μεθοδικά για την εξασφάλιση των δανείων και προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζας Επενδύσεων. Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, θα δοθούν 80 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που θα χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις προκειμένου οι τράπεζες να προχωρήσουν σε αυτή τη δανειοδότηση. Ο υπουργός μάλιστα επισήμανε ότι σε πρώτες συζητήσεις που έχει κάνει με συγκεκριμένες τράπεζες ενημερώθηκε ότι το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι μεγάλο.

«Την Τετάρτη συγκροτείται επενδυτική επιτροπή [...] για να προχωρήσει στην αξιολόγηση των προσκλήσεων προς τις τράπεζες και οι τράπεζες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό εξασφαλίζοντας ένα συνολικό δανειακό ύψος 400-450 εκ. ευρώ προς τους παραγωγούς προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν τη δική τους συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό», τόνισε ο κ. Βορίδης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο θα είναι όλα έτοιμα προκειμένου να δοθούν αυτά τα δάνεια. 

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κώστας Μπαγινέτας αναφέρθηκε και ο ίδιος στο νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο λέγοντας ότι σε συνεργασία με ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οι αγρότες θα μπορούν να λαμβάνουν φθηνά δάνεια από 10.000 ευρώ με χαμηλές εγγυήσεις και μεγάλη περίοδο αποπληρωμής αποκλειστικά για σχέδια βελτίωσης και σχέδια μεταποίησης.

Όπως διευκρίνισε τα δάνεια θα αφορούν νομικά και φυσικά πρόσωπα και θα απευθύνονται και σε μικρούς και σε μεγάλους αγρότες.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαγινέτα, μέχρι το τέλος του έτους ή το αργότερο στις αρχές του Ιανουαρίου θα έχει γίνει γνωστό ποιες τράπεζες θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ώστε να ανοίξουν και οι αιτήσεις για την παροχή δανείων.

Δάνεια και για τη βελτίωση καλλιέργειας

Κύκλοι του υπουργείου σημείωσαν στο περιθώριο της εκδήλωσης ότι θα υπάρξει και ένα δεύτερο καινούργιο χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο θα αφορά επίσης χαμηλότοκα δάνεια με ευνοϊκούς όρους για σχέδια βελτίωσης της καλλιέργειας. Η δανειοδότηση θα γίνει πάλι με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και το ποσό που θα δοθεί θα ξεκινάει από 170 εκατ.ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει τα 200 εκατ.ευρώ.

Απελευθέρωση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στο «ξεμπλοκάρισμα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. «Περιμένουμε τις πρώτες αξιολογήσεις (σσ των σχεδίων βελτίωσης που έχουν ήδη κατατεθεί) να τελειώσουν στον Δεκέμβριο για να χρηματοδοτήσουμε όχι με 316 εκατ. όπως ήταν το πρόγραμμα αλλά με 600 εκατ. τα σχέδια βελτίωσης. «Βρήκαμε το πρόγραμμα σε κατάσταση νομικής περιπλοκής», εξήγησε ο υπουργός λέγοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου επιτάχυνε θεαματικά και έδωσε ευμενείς λύσεις. «Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Θέλω να ελπίζω ότι οι Έλληνες παραγωγοί μαζί με τους εμπόρους μηχανημάτων θα κάνουν συμβόλαια στην Agrotica και πως είναι και αυτός ένας λόγος υψηλής συμμετοχής στην έκθεση», τόνισε ο ίδιος.

Συμφωνία με την Κορέα και Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην προσπάθεια του υπουργείου να ανοίξουν νέοι εμπορικοί δρόμοι και τόνισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για το κλείσιμο συμφωνίας με την Κορέα. Ακόμα, αναφέρθηκε και στις αλλαγές που υφίστανται ενός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο Brexit αλλά και σε νέες προτεραιότητες που θέτει η ΕΕ που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της χρηματοδότησης για την ΚΑΠ. Όπως τόνισε ο ίδιος, θέση που εκφράζει η ηγεσία του υπουργείου στις Βρυξέλλες είναι να μην μειωθεί ο προϋπολογισμός για την ΚΑΠ και η ελληνική αγροτική ανάπτυξη να πάει στην κατεύθυνση της εκμηχάνισης της.

Σε ετοιμότητα η Τράπεζα Πειραιώς

 Στην παρέμβασή του ο σύμβουλος Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς Χριστόδουλος Αντωνιάδης διαβεβαίωσε ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο χρηματοδοτικής στήριξης των επενδύσεων στον πρωτογενή και στον ευρύτερο αγροδιατροφικό τομέα, με στόχο να καλύψει κάθε ανάγκη των δικαιούχων.

«Στεκόμαστε δίπλα στους Έλληνες αγρότες και βλέπουμε κάθε περίπτωση εξατομικευμένα, ώστε να προσφέρουμε τον καταλληλότερο συνδυασμό λύσεων» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι αυτές οι λύσεις «μπορεί να περιλαμβάνουν ενδεικτικά, δάνειο έναντι επιχορήγησης, επενδυτικό δάνειο, εγγυητική επιστολή και οτιδήποτε άλλο είναι αναγκαίο, ώστε να φτάσουμε στον στόχο μας που είναι οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις να επιτύχουν τη βελτίωση τη ανταγωνιστικότητας τους».

Παράλληλα ο κ. Αντωνιάδης υπογράμμισε ότι η Τράπεζα Πειραιώς παρακολουθεί τις πρωτοβουλίες του υπουργείου και συνεργάζεται για τη διαμόρφωση επιπλέον χρηματοδοτικών εργαλείων εγγυήσεων και ρευστότητας. Όπως επεσήμανε «είμαστε έτοιμοι, μόλις είναι διαθέσιμα, να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος των πελατών μας».