Skip to main content

Πάρτι στο ΑΠΘ: Το παράπονο του πρύτανη και τα εύλογα ερωτήματα

Ο πρύτανης διαβεβαιώνει πώς το πανεπιστήμιο έχει κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι του - Ποια είναι τα ερωτήματα που γεννώνται.

Επανέρχομαι στο θέμα της χθεσινής αρθρογραφίας μου, σχετικά με τα παράνομα πάρτι τα οποία έχουν γίνει θεσμός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, γιατί δεν θέλω να αδικήσω κανέναν. Αφορμή στάθηκε τηλεφώνημα του πρύτανη του ιδρύματος Νίκου Παπαϊωάννου ο οποίος εξέφρασε την ενόχλησή του επειδή συμπεριέλαβα και τις πρυτανικές αρχές σε όσους αρμόδιους αδρανούν, κάνοντας τα στραβά μάτια για όσα συμβαίνουν κάθε παρασκευοσάββατο στους χώρους του πανεπιστημίου οι οποίοι μετατρέπονται σε συναυλιακούς.

Ομερτά για τα κορωνοπάρτι στο ΑΠΘ - Μπαλάκι οι ευθύνες μεταξύ πρυτανείας-ΕΛΑΣ

Ο πρύτανης μού δήλωσε ότι το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα επ' αυτού. "Ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε, ό,τι περνά απ' το χέρι μας το κάναμε και με το παραπάνω", μου τόνισε. Συγκεκριμένα, όπως είπε, θωράκισε τη Φιλοσοφική ώστε να μην μπορούν να υποκλέπτουν ρεύμα για τις ανάγκες των πάρτι. Επιπλέον, έχει στείλει δεκάδες υπομνήματα προς όλες τις αρμόδιες αρχές, εισαγγελία, αστυνομία, φορολογικές αρχές, ενημερώνοντας για το τι ακριβώς συμβαίνει. Άφησε μάλιστα αιχμές κατά της αστυνομίας λέγοντας ότι "κάνει κάποιους ελέγχους Δευτέρα και Τρίτη και μετά, Παρασκευή και Σάββατο, εξαφανίζεται".

Κατ' αρχάς να πω ότι είναι θετικό το γεγονός ότι οι πρυτανικές αρχές συνειδητοποίησαν, έστω και τώρα, και προέβησαν στις δέουσες ενέργειες προκειμένου να αποτρέψουν τη ρευματοκλοπή. Πλέον, σύμφωνα με τον πρύτανη, η μουσική στη διαπασών αναπαράγεται από ηχητικά συγκροτήματα αυτοκινήτων. Εδώ λοιπόν, γεννάται το ερώτημα "πως είναι δυνατόν να εισέρχονται μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου, μετά τα μεσάνυχτα, ιδιωτικά οχήματα, ενώ υπάρχει φύλαξη;". Κι επίσης, πως στο καλό μεταφέρονται εκατοντάδες κιβώτια με ποτά; Από που στο καλό μπαίνουν;

Επ' αυτών προβάλλονται κατά καιρούς δύο δικαιολογίες. Η πρώτη είναι ότι το ΑΠΘ διαθέτει 39 εισόδους και άρα είναι δύσκολο να υπάρξει αποτελεσματική αστυνόμευση. Το πανεπιστημιακό campus μπορεί πράγματι να διαθέτει 39 εισόδους, αλλά οι είσοδοι από τις οποίες μπορεί να διέλθει αυτοκίνητο ή και φορτηγάκι για να ξεφορτώσει τα, κατά βάση, νοθευμένα ποτά, είναι δύο, τρεις. Συνεπώς, θα μπορούσε να ληφθεί μέριμνα, στα σημεία αυτά να υπάρξουν αυξημένα μέτρα φύλαξης (π.χ. να τοποθετηθούν ειδικές μπάρες και περισσότεροι φύλακες), μετά το πέρας λειτουργίας του πανεπιστημίου.

Η δεύτερη δικαιολογία είναι ότι "ξέρετε, οι σεκιουριτάδες δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα, διατρέχουν κίνδυνο, τους απειλούν, κι επίσης, δεν έχουν εκ του νόμου τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά προκειμένου να αποτρέπουν την παράνομη εισβολή αυτοκινήτων μέσα στο πανεπιστήμιο". Συγγνώμη αλλά, εάν η εταιρεία φύλαξης δεν κάνει καλά τη δουλειά τους, οφείλουν οι πρυτανικές αρχές να το ελέγξουν και να την αντικαταστήσουν. Εάν, δε, ως φύλαξη νοείται, απλώς παρατηρώ και ειδοποιώ τις πρυτανικές αρχές, χωρίς να μπορώ να αποτρέψω το παραμικρό, τότε για ποιο λόγο να πληρώνει το πανεπιστήμιο ένα κάρο λεφτά για υποτιθέμενη φύλαξη;

Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι εύκολο να περιφρουρηθεί ένας πανεπιστημιακός χώρος όπως αυτός του ΑΠΘ. Και γιατί είναι εκτεταμένος και επειδή συνορεύει με το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στο οποίο η πρόσβαση πρέπει να είναι απρόσκοπτη. Αυτοί όμως, δεν είναι επαρκείς λόγοι για να μετατρέπεται το πανεπιστήμιο σε ξέφραγο αμπέλι και να το λυμαίνονται οι επιτήδειοι, κερδοσκοπώντας μέσω των παράνομων, πάρτι, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο ακόμη και τις ζωές των νεαρών φοιτητών, όπως συνέβη τα δύο τελευταία σαββατόβραδα. Και η μομφή, όπως έγραφα χθες, δεν απευθύνεται μόνον προς τις πρυτανικές αρχές. Απευθύνεται προς κάθε αρμόδιο θεσμό της Πολιτείας η οποία, ως φαίνεται, δεν έχει την πολιτική βούληση να βάλει τέλος σε αυτό το φαινόμενο. Κι εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα.