Skip to main content

Πώς κινείται η αγορά πασχαλινών αβγών στη Θεσσαλονίκη

Τη φετινή χρονιά δεν θα υπάρξουν εισαγωγές από τη Βουλγαρία - Μικρό ενδεχόμενο για ελλείψεις σε συγκεκριμένους κωδικούς αβγών

Επάρκεια χαρακτηρίζει σε γενικές γραμμές τη φετινή πασχαλινή αγορά αβγού στη Θεσσαλονίκη αλλά και ολόκληρη τη χώρα, με ανοιχτό ένα μικρό ενδεχόμενο να προκύψουν ελλείψεις σε ορισμένους κωδικούς.

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι για την Ελλάδα η περίοδος που τριπλασιάζονται οι πωλήσεις αβγών, αφού η ζήτηση εκτινάσσεται για το παραδοσιακό βάψιμό τους, ενόψει της Ανάστασης του Θεανθρώπου.

Σύμφωνα με τον Θωμά Δίγκαλη, εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας «Αυγοδιατροφική», που διατηρεί στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης μία από τις μεγαλύτερες πτηνοτροφικές μονάδες της χώρας, «το φετινό Πάσχα ίσως υπάρξουν ορισμένες ελλείψεις σε συγκεκριμένους κωδικούς αβγών, για αυτό και οι καταναλωτές πρέπει να σπεύσουν».

Όπως επισημαίνει ο πτηνοτρόφος, τα λευκού κελύφους αβγά, αλλά και τα αβγά σε μέγεθος «large» που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή το Πάσχα, ίσως παρουσιάσουν ελλείψεις και οι καταναλωτές που δεν βρουν αυτά τα είδη να αρκεστούν σε μικρότερα ή μεγαλύτερα μεγέθη αβγών.

Η φετινή χρονιά έχει και μια ιδιαιτερότητα, αφού η ελληνική επαρχία καλύπτεται σε μεγάλο ποσοστό από τα χωριάτικα αβγά που προέρχονται από τις οικόσιτες όρνιθες οι οποίες γεννούν ικανοποιητικές ποσότητες αυτήν την περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος δεν θα υπάρξουν εισαγωγές από τη Βουλγαρία, που είναι και η μόνη χώρα από την οποία η Ελλάδα παραδοσιακά εισάγει αβγά. Και αυτό γιατί η γειτονική χώρα έχει προμηθεύσει με μεγάλες ποσότητες αβγών χώρες της δυτικής Ευρώπης την περασμένη εβδομάδα λόγω του Πάσχα των Καθολικών, ενώ την τρέχουσα εβδομάδα θα πρέπει να καλύψει και τις εγχώριες της ανάγκες δεδομένου ότι γιορτάζει το Πάσχα την ίδια μέρα με την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι τα βουλγαρικά αβγά αντιμετωπίζονταν με επιφυλάξεις τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των κρουσμάτων γρίπης των πτηνών στη γειτονική χώρα, κάτι που όμως, όπως λένε οι Έλληνες παραγωγοί, δεν επηρέασε επ' ουδενί την ελληνική πτηνοτροφία.

Άλλωστε το αβγό είναι ένα διατροφικό προϊόν που δύσκολα μπορεί να «ελληνοποιηθεί» αφού κάθε τεμάχιο έχει τη δική του ταυτότητα ώστε να μην τίθενται αμφιβολίες περί ιχνηλασιμότητας.

Κοντά στα 10 εκατ. ημερησίως

Εκτιμάται ότι την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας οι πτηνοτροφικές μονάδες χορηγούν ημερησίως περίπου 10 εκατ. αβγά σε καταστήματα τροφίμων, λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ.

Στον νομό Θεσσαλονίκης, η πτηνοτροφία και η αβγοπαραγωγή είναι από τους σημαντικότερους τομείς στον πρωτογενή τομέα, με μεγάλες μονάδες σε Νεοχωρούδα, Νέα Μαγνησία και Διαβατά.

Η προμήθεια των λαϊκών αγορών και των μικρότερων καταστημάτων τροφίμων γίνεται αποκλειστικά από αβγά που παράγονται είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στην Κεντρική Μακεδονία, σε μονάδες στο Κιλκίς και τις Σέρρες.

Όσον αφορά τα σούπερ μάρκετ, λόγω της αυξημένης ζήτησης, οι μεγάλες αλυσίδες προμηθεύονται αβγά από πτηνοτροφικές μονάδες από ολόκληρη τη χώρα ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού.

Στην Κεντρική Μακεδονία εκτρέφονται περίπου 1,5 εκατ. όρνιθες, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα εκτρέφονται 3,5 εκατ. παράγοντας ημερησίως 800.000 αβγά.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, αυτές δεν επηρεάζονται από την αυξημένη κίνηση λόγω του Πάσχα, όπως συμβαίνει με τα αμνοερίφια, και παραμένουν στα επίπεδα του υπόλοιπου έτους.