Skip to main content

ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης: Η νέα τοπική ηγεσία και οι νέες ΙΔΕΕΣ του Καστανίδη

Το ενδιαφέρον, όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, εστιάζεται στα δύο πρόσωπα τα οποία θα ηγηθούν των δύο Ν.Ε. σε Α' και Β' εκλογική περιφέρεια.

Με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ η οποία θα γίνει την προσεχή Κυριακή, κλείνει ο συνεδριακός κύκλος για τα τέσσερα από τα συνολικά έξι κοινοβουλευτικά κόμματα, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΜεΡΑ25 και τη Χαριλάου Τρικούπη η οποία ξεκίνησε το συνέδριό της ως Κίνημα Αλλαγής και το ολοκλήρωσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η διαδικασία της Κυριακής προβλέπει την εκλογή του νέου γραμματέα ο οποίος θα είναι ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, εκ των στενότερων συνεργατών του Νίκου Ανδρουλάκη, που πρώτευσε και στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των 301 μελών της νέας ΚΠΕ. Παράλληλα θα εκλεγεί και το νέο Πολιτικό Συμβούλιο.

Στη συνέχεια, μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, αναμένεται να γίνει η συγκρότηση των νέων Νομαρχιακών Επιτροπών, δηλαδή η ανάδειξη των νέων γραμματέων του κόμματος, σε κάθε περιφερειακή ενότητα και ο κύκλος θα κλείσει με τη συγκρότηση των τοπικών επιτροπών, μία ανά δήμο. Το ενδιαφέρον, όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, εστιάζεται στα δύο πρόσωπα τα οποία θα ηγηθούν των δύο Ν.Ε. σε Α' και Β' εκλογική περιφέρεια. Το τοπίο ως προς αυτό είναι ξεκάθαρο. Στην Α' γραμματέας θα είναι ο Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης ο οποίος είναι του κλίματος Ανδρουλάκη, παρότι κάποιοι προεδρικοί εκφράζουν γκρίνιες. Στην Β' επικεφαλής θα τεθεί ο Κώστας Κοκολάκης, άλλοτε υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης.

Δεδομένου ότι τα πράγματα σε αυτό το πεδίο έχουν ξεκαθαρίσει, πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται από κει κι έπειτα, στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων και σε δεύτερο χρόνο, στην επιλογή των υποψηφίων τους οποίους θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ στις δημοτικές εκλογές. Πληροφορούμαι ότι εκείνο που καίει περισσότερο τη Χαριλάου Τρικούπη είναι τα ψηφοδέλτια, ιδίως στην Α', καθώς υπάρχουν κάποιες κρυφές φιλοδοξίες ότι αυτή τη φορά το κόμμα μπορεί να εκλέξει ίσως και δεύτερο βουλευτή. Περισσότερο του ενός βουλευτή το ΠΑΣΟΚ έχει να εκλέξει από το 2009 όταν είχε κερδίσει τις εκλογές, αναδεικνύοντας επτά στελέχη του από την Α' στο Κοινοβούλιο. Έκτοτε, σε όλες τις εκλογές που ακολούθησαν εξέλεγε έναν και μοναδικό βουλευτή.

Και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής των νέων συλλογικών οργάνων θα έρθει η ώρα και της αναζήτησης νέων ιδεών. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται ήδη ο Χάρης Καστανίδης καίτοι ο παλαιότερος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου. Το τελευταίο διάστημα ο Χάρης επιχειρεί να συγκροτήσει ένα δίκτυο στελεχών ανά την επικράτεια με στόχο “την ανάδειξη πρωτοβουλιών, προτάσεων και προβληματισμών για ζητήματα που αφορούν και πρέπει να απασχολήσουν την ελληνική κοινωνία”. Το όνομα, δε, αυτού, «Ιδεολογικό Δίκτυο Ελλήνων και Ευρωπαίων Σοσιαλιστών», εν συντομία, Ι.Δ.Ε.Ε.Σ.

Μετά τις εσωκομματικές εκλογές όπου ο Χάρης δεν τα πήγε όπως περίμενε, οι σχέσεις του με τον Ανδρουλάκη είναι κατ' ουσία ανύπαρκτες. Είναι ενδεικτικό ότι στην πρόσφατη επίσκεψη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ στην Καλαμαριά, ο Χάρης δεν εμφανίστηκε. Δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι δεν ειδοποιήθηκε. Μέσα από τις Ι.Δ.Ε.Ε.Σ του επιχειρεί τώρα να αξιοποιήσει μια μαγιά στελεχών με τα οποία ήρθε κοντά κατά την προεκλογική εκστρατεία του τον περασμένο Νοέμβριο-Δεκέμβριο, ώστε να τον υπολογίζουν κάπως, στη Χαριλάου Τρικούπη. Εγώ, πάντως, δεν είδα κανενός το αυτό να ιδρώνει.