Skip to main content

Passion Honey: Οικογενειακό πάθος για το μέλι από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής

Η οικογένεια Τσίγγανου συστήνει τα τελευταία χρόνια τη μελισσοκομική Χαλκιδική από την Αγγλία και τη Γερμανία μέχρι την Κύπρο και την Ιαπωνία.

Πιστεύουν πως η φύση έχει όλες τις λύσεις και πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία δημιούργησαν την Passion Honey, μια μελισσοκομική οικογενειακή επιχείρηση, που θέλει με το μέλι της να πάει ένα βήμα πιο πέρα τη γνώση γύρω από τη «μαγική» κοινότητα των μελισσών. Άλλωστε, το όνομα της εταιρείας τους δηλώνει ακριβώς αυτό το πάθος, που ξεκίνησε ως έρωτας και έχει εξελιχθεί σε βαθιά αγάπη.



Η οικογένεια Τσίγγανου, οι γονείς Βασίλης και Αθηνά και τα παιδιά τους Δημήτρης και Βίκυ, συστήνει τα τελευταία χρόνια τη μελισσοκομική Χαλκιδική μέσω των βιολογικών της προϊόντων από την Αγγλία και τη Γερμανία μέχρι την Κύπρο και την Ιαπωνία.



Από τον Ταξιάρχη, όπου έχει τη βάση του το μελισσοκομείο της, θέλει να δείξει πως και στο μέλι… σαν τη Χαλκιδική δεν έχει, προβάλλοντας την περιοχή και τις ομορφιές της. Σήμερα η Passion Honey, που διατηρεί την οικοτεχνία της στα Νέα Μουδανιά, διαθέτει στην αγορά 14 κωδικούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν από μέλι (βελανιδιάς, σουσούρας, ανθόμελο δάσους, πευκόμελο κτλ), πρόπολη, γύρη και βασιλικό πολτό μέχρι μέλι με ξηρούς καρπούς ή superfoods, οξύμελι, melenda (πάστα φουντουκιού με μέλι και κακάο), λάδι πρόπολης, αλλά και κηραλοιφές. Μάλιστα, τα προϊόντα της έχουν διακριθεί για την ποιότητα και την καινοτομία τους σε διαγωνισμούς όπως οι London International Honey Awards, Great Taste Awards, Mediterranean Taste Awards και Specialist Awards.

Τα 200 μελίσσια της οικογένειας μετακινούνται μόνο εντός Χαλκιδικής, στον Χολομώντα, τη Σιθωνία και το Άγιον Όρος, στην «καρδιά» προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, με την οικογένεια να θέλει να αναδείξει την περιοχή όπου δραστηριοποιείται. Άλλωστε, επόμενος στόχος της είναι να ασχοληθεί συστηματικά με τον μελισσοτουρισμό,  μέσω ενός συνδυασμού μελισσοθεραπείας, εκπαιδευτικής προσέγγισης των νέων ανθρώπων για τη μελισσοκομία, αλλά και συνεργασίας με τουριστικά καταλύματα και παραγωγούς της περιοχής. Έχει άλλωστε ήδη δημιουργήσει ένα επισκέψιμο μελισσοκομείο στον Ταξιάρχη με την ονομασία Bee Day, δίνοντας την ευκαιρία σε όποιον ενδιαφέρεται να γίνει μελισσοκόμος για μια μέρα, να μάθει για την αστική μελισσοκομία, αλλά και να πάρει πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τις μέλισσες και τη διαχείρισή τους.      

Η αναζήτηση λύσεων στη φύση

Η οικογένεια Τσίγγανου είχε ανέκαθεν αγάπη για τη φύση, άλλωστε η ζωή της στη Χαλκιδική, από τον Ταξιάρχη μέχρι τα Νέα Μουδανιά όπου και κατοικεί μόνιμα, της έδινε τη δυνατότητα αυτή. Κάποια στιγμή τα μέλη της, ορμώμενα από προβλήματα υγείας που προέκυψαν, άρχισαν να αναζητούν θεραπευτικές λύσεις στη φύση και ασχολήθηκαν με τη μελισσοκομία πειραματικά με τέσσερα πέντε μελίσσια, αρχικά μόνο για τις δικές τους ανάγκες. Μάλιστα, ο πατέρας της οικογένειας, Βασίλης Τσίγγανος, παρακολούθησε μαθήματα μελισσοκομίας στο Μελισσοκομικό Ινστιτούτο στον Άγιο Μάμα και σύντομα ακολούθησαν και τα παιδιά. Άλλωστε, το ενδιαφέρον για τη μελισσοκομία σύντομα μετατράπηκε σε αγάπη για την κοινωνία των μελισσών,  που, όπως λέει στη Voria η μαμά της οικογένειας, Αθηνά Αποστολούδη, είναι μια συνεχής έκπληξη.



Μπροστάρηδες στην προσπάθεια που ξεκίνησε ερασιτεχνικά και έγινε πολύ γρήγορα επαγγελματική μπήκαν τα δύο παιδιά, ο Δημήτρης και η Βίκυ, με τη δεύτερη μάλιστα να παρακολουθεί και μαθήματα κοσμετολογίας στο Καποδιστριακό, θέλοντας να εξελίξει το κομμάτι των κηραλοιφών.  Γενικότερα όμως η οικογένεια παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις στη μελισσοκομία, με την Passion Honey να συμμετέχει σε προγράμματα και να είναι μέλος κοινοτήτων γύρω από το μέλι (Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Beepathnet Urban Beekeeping, ελληνική Chef’s Brigade, κίνημα Slow Food Community κτλ), ενώ συνεργάζεται, μεταξύ άλλων, και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα BeeConnected.



«Αγαπούσαμε τη φύση, τα βουνά, τη θάλασσα, ήμασταν πάντα έξω. Οπότε, όταν ήρθε η μελισσοκομία στη ζωή μας, ήταν κάτι απόλυτα φυσικό. Μελισσοκόμοι υπάρχουν πολλοί, όπως και πολλά καλά μέλια, μεταξύ των οποίων και τα δικά μας. Όμως στόχος μας είναι να προβάλουμε και την υπέροχη περιοχή της Χαλκιδικής, διευρύνοντας παράλληλα τη γνώση του κόσμου για τη μελισσοκομία» λέει η Αθηνά Αποστολούδη.