Skip to main content

Πατουλίδου: Έργα ύψους 84,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ δήμους της Θεσσαλονίκης

Η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκη υλοποιεί έργα σε οκτώ δήμους του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος με κονδύλια 84,5 εκατ. ευρώ.

«Δεν αλλάζουμε απλώς την εικόνα της Θεσσαλονίκης, αλλάζουμε την ζωή και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας», ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου κατά τη σημερινή παρουσίαση των ολοκληρωμένων μελετών αποκατάστασης του κτηρίου Α2 του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.

 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μετά την υπογραφή της χρηματοδότησης από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης που έδωσε το πράσινο φως για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση σε κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου ανοίγει ο δρόμος της ολοκλήρωσης των μελετών για την αποκατάσταση και νέα χρήση του διατηρητέου κτηρίου με την διακριτική ονομασία Α2.

Σήμερα παρουσιάστηκαν στο Κτήριο Χ του πρώην στρατοπέδου, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το δημαρχείο Παύλου Μελά, οι ολοκληρωμένες μελέτες αποκατάστασης του, ως κέντρο επιτελικής διοίκησης του Δήμου Παύλου Μελά και ως εκθεσιακός χώρος στη θεματική της Εθνικής Αντίστασης.

Διαβάστε - Έτσι θα μεταμορφωθεί το ιστορικό κτήριο Α2 στο στρατόπεδο Παύλου Μελά

Η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, και Επικεφαλής της Αστικής Αρχής Βούλα Πατουλίδου στην ομιλία της αναφέρθηκε την καθοριστική απόφαση του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα να αναθέσει στη ΜΕΘ το πρόγραμμα «της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης» που χρηματοδοτεί το σύνολο της ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.

Η εν λόγω στρατηγική είναι το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναπλάσεων, έργων υπερτοπικής σημασίας, αντιμετώπισης χρόνιων προβλημάτων και αναγέννησης υποβαθμισμένων περιοχών , που έγινε στην Θεσσαλονίκη τις τελευταίες δεκαετίες.

Η κ. Πατουλίδου δήλωσε χαρακτηριστικά πως υλοποιούνται μεγάλα έργα σε συνεργασία με τους δήμους της Θεσσαλονίκης.

«Δεν αλλάζουμε απλώς την εικόνα της Θεσσαλονίκης, αλλάζουμε την ζωή και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Μέσα σε αυτή την φράση αποτυπώνεται το μέγεθος της παρέμβασης που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης σε οχτώ δήμους του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος, με κονδύλια 84,5 εκατ. Ευρώ. Κύριος εκφραστής της μητροπολιτικότητας,είναι το θεσπισμένο από το Νόμο του Καλλικράτη, όργανο, η Μητροπολιτική Επιτροπή της ΜΕΘ. Μεταξύ των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης δεν υφίστανται σχέσεις ελέγχου και ιεραρχίας, αλλά συνεργασίας και συναλληλίας, οι οποίες αναπτύσσονται βάσει του νόμου, κοινών συμφωνιών, καθώς και με τον συντονισμό κοινών δράσεων».

Το εν λόγω έργο όμως δεν είναι το μοναδικό που χρηματοδοτείται από την Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης. Άλλα χαρακτηριστικά έργα στον Δήμο Παύλου Μελά είναι:
- Το πάρκο την Νικοπόλης πιο εγκαινιάστηκε μόλις πριν από μερικές μέρες, ύψους 1,2 εκ€
- Η Δημιουργία Πράσινου Δώματος στο Σχολικό Συγκρότημα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης , ύψους 1,5εκ €
- Η υποστήριξη της «Δομής Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας Δήμου Παύλου Μελά «Παιδική Ομπρέλα»
- Το πρόγραμμα Ενίσχυσης οικολογικής συνείδησης και προώθησης περιβαλλοντικού εθελοντισμού
- Η αγορά οχήματος για την Πολιτική Προστασία
- Η απόκτηση οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για τον Δήμο
- Η σύνταξη Τοπικού Χωρικού Σχεδίου (ΤΧΣ) Δήμου Παύλου Μελά κτλ

«Η ΜΕΘ αποδεικνύει για άλλη μια φορά και την ικανότητα συντονισμού και την κουλτούρα συνεργασίας ως ο αποκλειστικός Μητροπολιτικός Φορέας της Θεσσαλονίκης», καταλήγει η ανακοίνωση.