Skip to main content

Κορωνοϊός-ΠΕΔΚΜ: Οικονομική στήριξη 100.000 ευρώ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Συνολικά 100.000 ευρώ θα διατεθούν για τα τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της πόλης – Έκκληση στην κυβέρνηση να μεριμνήσει για τη διαχείριση του προσωπικού.

Την προμήθεια και δωρεά υγειονομικού υλικού και ιατρικού εξοπλισμού ύψους 100.000 ευρώ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αποφάσισε ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.

Ο εξοπλισμός θα διανεμηθεί στα τέσσερα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Παπανικολάου και Παπαγεωργίου), που δοκιμάζονται το τελευταίο διάστημα από την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που θα υποδείξουν οι διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

«Είναι ένα ελάχιστο ευχαριστώ για όλο το προσωπικό που εργάζεται στα δημόσια νοσοκομεία και καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες όλο αυτό το διάστημα», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και πρόσθεσε: «Το ποσό θα κατανεμηθεί ισομερώς στα τέσσερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας. Ωστόσο, επιφυλασσόμαστε στο μέλλον να ενισχύσουμε και άλλα νοσοκομειακά ιδρύματα και μονάδες της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της περιφέρειας. Επιπλέον, καλέσαμε τους δήμους να συνδράμουν μέσα από τους προϋπολογισμούς τους τις δομές υγείας που ανήκουν στα διοικητικά τους όρια. Ήδη εμείς, ως δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη στη ερχόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα εγκρίνουμε την ενίσχυση του νοσοκομείου Παπανικολάου».

Αγωνία για το προσωπικό

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης οι δήμαρχοι εξέφρασαν την αγωνία τους για τα οικονομικά προβλήματα και το ζήτημα της διαχείρισης του προσωπικού με τα οποία έχουν βρεθεί αντιμέτωποι κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

«Πέρα από την οικονομική αιμορραγία που υφίστανται οι δήμοι εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους, έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τη λειτουργία των υπηρεσιών, εξαιτίας των κρουσμάτων σε εργαζόμενους, ειδικά σε υπηρεσίες αιχμής, όπως είναι η καθαριότητα, η πρόνοια ακόμα και η δημοτική αστυνομία. Οπότε, πέρα από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που διεκδικούμε, ζητούμε να υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου με κατεπείγουσες και αμεσότατες διαδικασίες, ώστε να καλυφθούν τα κενά», τόνισε ο κ. Καϊτεζίδης.

Το δ.σ. της ένωσης, μάλιστα, ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα, με το οποίο ζητά μεταξύ άλλων τα εξής:

• Την τήρηση στων περιοριστικών μέτρων και εντατικοποίηση των ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς και τη δημοτική αστυνομία

• Τη συνδρομή των αρμόδιων υπουργείων στη διαχείριση του προσωπικού των δημοτικών υπηρεσιών που είναι υποστελεχωμένες, καθώς και την άμεση οικονομική ενίσχυση των δήμων που πλήττονται

• Την ενημέρωση των δήμων και προσωπικά των δημάρχων για τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων στις περιοχές τους

• Την ενημέρωση από τις κατά τόπους διευθύνσεις εκπαίδευσης για τα κρούσματα στις σχολικές μονάδες, όταν αυτά ανοίξουν, έτσι ώστε οι δήμοι να προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες

• Την εγκατάσταση κινητών κονάδων του ΕΟΔΥ σε όλους τους καλλικρατικούς δήμους, κυρίως της περιφέρειας, προκειμένου να διενεργούνται σταθμισμένα τεστ κορωνοϊού

• Την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χώρου για να ενισχυθεί η παροχή υγειονομικής βοήθειας ενάντια στον κορωνοϊό.

• Νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να μπορούν να ενισχύουν με εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό τα νοσοκομεία σε επίπεδο περιφερειακής πνότητας και όχι μόνο εκείνα εντός των διοικητικών ορίων τους

• Να γίνεται ισότιμη κατανομή δωρεών και χορηγιών στα νοσοκομειακά ιδρύματα όλης της χώρας με έμφαση σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως η Θεσσαλονίκη, που βρίσκονται στο «κόκκινο»

Στο ψήφισμα οι δήμαρχοι απευθύνουν έκκληση για κατεπείγουσα ενίσχυση των υγειονομικών δομών, αλλά και αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς.