Skip to main content

Παιδίατρος: Ιώσεις και γρίπη επέστρεψαν δυναμικά μετά την πανδημία

Η παιδίατρος Σταυρούλα Κωσταρίδου σημείωσε πως το τελευταίο διάστημα τα παιδιά δεν νοσούν βαριά από κορωνοϊό - Τι είπε για το άνοιγμα των σχολείων.

«Οι νοσηλείες των παιδιών δεν σταμάτησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού» δήλωσε στην ΕΡΤ η Σταυρούλα Κωσταρίδου, παιδίατρος και συντονίστρια του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα παιδιά δεν νοσούν βαριά από κορωνοϊό προτρέποντας τους γονείς να στείλουν τα τέκνα τους σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Η παιδίατρος διευκρίνισε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό χρειάζεται να νοσηλευτεί, καθησυχάζοντας με αυτόν τον τρόπο τους γονείς ενόψει του ανοίγματος των σχολείων.

«Ευτυχώς το καλοκαίρι δεν χρειάστηκε τα παιδιά να μπουν στη ΜΕΘ» ανέφερε η κ. Κωσταρίδου η οποία μιλώντας για την παραλλαγή Όμικρον τόνισε ότι τα περισσότερα περνούν τη νόσο ασυμπτωματικά ή με γαστρεντερίτιδα.

«Έχουμε και τις επιπλοκές και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή» δήλωσε σχετικά ενώ μιλώντας για την πανδημία του κορωνοϊού τόνισε ότι η γνώση που έχει συγκεντρωθεί στα δυόμισι και πλέον χρόνια από της εμφάνιση της Covid-19 είναι σημαντική.

Δεν έχει σημάνει η λήξη της πανδημίας

«Τα περιστατικά των παιδιών μπορούν να αντιμετωπίζονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα», πρόσθεσε η συντονίστρια του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.

Αναφορικά με το πώς θα επιστρέψουν τα παιδιά στις σχολικές αίθουσες η κ. Κωσταρίδου ήταν αποκαλυπτική: «Δεν έχει σημάνει η λήξη της πανδημίας επομένως μέτρα ατομικής προστασίας θα πρέπει να συνεχίσουν και τη χρονιά που έρχεται. Δεν ξεχνάμε ποτέ στα σχολεία τον συχνό καθαρισμό των χεριών, τις αποστάσεις των θρανιών, το συχνό άνοιγμα των παραθύρων και κυρίως η επιτήρηση των παιδιών που παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα».

Σύμφωνα με τη παιδίατρο όταν το παιδί έχει πυρετό ή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας θα πρέπει να παραμένει στο σπίτι του και να κάνει τεστ ανίχνευσης του ιού.

Τα παιδιά πρέπει να κοινωνικοποιηθούν

Όσον αφορά τη χρήση της μάσκας, υποστήριξε ότι θα εξαρτηθεί από τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, ακολουθώντας κατά βάση τον κανόνα «βλέποντας και κάνοντας». Δεν παρέλειψε όμως να πει ότι ιώσεις και γρίπη επέστρεψαν δυναμικά μετά την πανδημία.

Ωστόσο, όπως είπε, «αυτός δεν είναι λόγος να μην πάνε τα βρέφη και τα μικρά νήπια στους σταθμούς διότι έχουν στερηθεί πάρα πολλά πράγματα. Τα παιδιά θα πρέπει να κοινωνικοποιηθούν και να χαρούν αυτά που προσφέρουν οι παιδικοί σταθμοί.

Η παραλλαγή Κένταυρος θα έχει υψηλή μεταδοτικότητα

Σχολιάζοντας την παραλλαγή Κένταυρος η παιδίατρος επισήμανε ότι θα έχει πιο υψηλή μεταδοτικότητα χωρίς να επιβαρύνεται η κλινική εικόνα των παιδιών. Αναφορικά με την εμφάνιση long covid σε παιδιά που έχουν νοσήσει η κ. Κωσταρίδου επισήμανε ότι από τα όποια συμπτώματα εξαφανίζονται μετά την 12η εβδομάδα.

Πηγή: ΕΡΤ