Skip to main content

Πέγκας: Να μη σνομπάρουμε τους Βαλκάνιους, εκεί είναι οι προοπτικές

Η Βόρεια Ελλάδα είναι η «καλιφορνέζικη ακτή» των Βαλκανίων, τονίζει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να ενισχύσει τις σχέσεις της με τις πόλεις των Βαλκανίων, να αναζητήσει τουρίστες από αυτές χώρες και να αφήσει το... «μεγαλοπιάσιμο».

Αυτό είναι το μήνυμα που θα στείλει αύριο ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, κατά την ομιλία στο Thessaloniki Regional Forum, στο πάνελ που έχει ως θέμα τη Διπλωματία των Πόλεων. Παράλληλα, θα αναφερθεί στις πρωτοβουλίες που έλαβε τα τελευταία χρόνια ο δήμος, υπό τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη, για να «ανοίξει» τη Θεσσαλονίκη στις βαλκανικές – και όχι μόνο - αγορές.

«Ο Γιάννης Μπουτάρης είχε ένα όραμα το οποίο υλοποιήσαμε και καταφέραμε να ανατρέψουμε το τουριστικό και πολιτιστικό αφήγημα της Θεσσαλονίκης. Αυτό λειτούργησε θετικά υπέρ της πόλης και εργαλειοποιήθηκε στη Διπλωματία των Πόλεων. Εκτός από τις χώρες με πολιτιστική αναφορά στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ισραήλ, “βγήκαμε” στα Βαλκάνια γιατί θεωρήσαμε ότι εκεί είναι η βασική δεξαμενή όχι μόνο επισκεψιμότητας, αλλά γενικά εμπορικών και οικονομικών σχέσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέγκας. Άλλωστε, όπως είπε, δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη από τις συνολικά 19 επισκέψεις αντιπροσωπείας του δήμου στο εξωτερικό, στο πλαίσιο της Διπλωματίας των Πόλεων, ήταν στα Σκόπια.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Βόρεια Ελλάδα είναι η “καλιφορνέζικη ακτή” των Βαλκανίων. Όλοι αυτοί οι λαοί θέλουν να έρχονται στην περιοχή μας, αγαπούν τη Θεσσαλονίκη και λατρεύουν τη Χαλκιδική και την Πιερία. Εμείς για πολλά χρόνια τους σνομπάραμε. Αυτή την εικόνα θέλαμε να αλλάξουμε και ως έναν βαθμό το πετύχαμε», δήλωσε ο ίδιος.

Ο κ. Πέγκας αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποίησε ο δήμος Θεσσαλονίκης με στόχο να ενισχύσει τις διμερείς του σχέσεις με πόλεις των Βαλκανίων. Στις σημαντικότερες από αυτές συγκαταλέγονται η ανάδειξη του Βούλγαρου προέδρου σε επίτιμο δημότη Θεσσαλονίκης, η δημιουργία της πλατείας Δυρραχίου, η τοποθέτηση τιμητικής πλακέτας στη μνήμη των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, καθώς και ο δείκτης μνήμης που αναρτήθηκε στο ρουμανικό σχολείο της Θεσσαλονίκης. «Σκοπός μας ήταν να γίνει γνωστό ότι αυτοί οι λαοί και γείτονές μας μπορούν να έχουν σημείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη. Είναι πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα οι ιστορικές αναφορές μεταξύ διαφόρων χωρών και λαών», τόνισε.

«Η μόνη τουριστική και οικονομική προοπτική που έχει η Θεσσαλονίκη είναι η βαλκανική ενδοχώρα, εκεί είναι το μέλλον. Πρέπει να κοιτάζουμε προς τον Βορρά. Για παράδειγμα, τα Σκόπια θα μπορούσαν να είναι η οικονομική και πολιτιστική αποικία μας», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά τη φήμη ότι οι Βαλκάνιοι είναι τουρίστες χαμηλών βαλαντίων, που δεν ξοδεύουν χρήματα, ο κ. Πέγκας έκανε λόγο για μύθο. «Ο Γερμανός θα έρθει και θα φάει μία σαλάτα και πατάτες τηγανιτές. Ο Βαλκάνιος θα ξοδέψει. Έρχονται στη Θεσσαλονίκη για να ψωνίσουν», είπε.

«Πρέπει να πάψουμε να τους σνομπάρουμε, γιατί ήδη ανεβαίνουν πολύ. Η Σόφια ξεπερνάει τη Θεσσαλονίκη, το Βουκουρέστι έχει ξεφύγει, το Βελιγράδι με την επένδυση που γίνεται από την Etihad στο αεροδρόμιο και τις υποδομές αναπτύσσεται δυναμικά. Πρέπει να τρέξουμε και να έχουμε αυτούς στο μάτι μας», σημείωσε.

Ο ίδιος κάλεσε τη νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, που θα προκύψει μετά τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και να ξεκινήσει έναν νέο γύρο της Διπλωματίας των Πόλεων στα Βαλκάνια.