Skip to main content

Πέλλα: Συνελήφθη υπεύθυνος καφενείου που σέρβιρε καθήμενους - Βαριά πρόστιμα

Τόσο η επιχείρηση στην οποία σημειώθηκε η παράβαση όσο και ο προσωρινά υπεύθυνος, που μάλιστα συνελήφθη θα πληρώσουν βαριά πρόστιμα.

Τρεις καθήμενους πελάτες σέρβιρε ένα καφενείο-πρατήριο άρτου στην Πέλλα το απόγευμα της Δευτέρας, όπως προέκυψε σε έλεγχο της αστυνομίας.

Η ΕΛΑΣ προχώρησε στη σύλληψη του προσωρινά υπεύθυνου του καταστήματος για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών και του επέβαλε πρόστιμο 3.000 ευρώ. Επιπλέον, επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ σε βάρος της εν λόγω επιχείρησης και αναστολή λειτουργίας 15 ημερών. Οι τρεις πελάτες θα πληρώσουν από 300 ευρώ.

Αναλυτικά, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α.,Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν τη Δευτέρα 04.01.2021 συνολικά 70.172 ελέγχους και κατέγραψαν 1.254 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 405.500 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε τρεις επιχειρήσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (62.427).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

1. Μη χρήση μάσκας
2. Μη νόμιμη μετακίνηση
3. Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου
4. Ιδιωτικές συναθροίσεις σε οικίες

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

1. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε εννέα συλλήψεις συνολικά για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων και για ιδιωτικές συναθροίσεις σε οικίες.
2. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη προσωρινά υπεύθυνου καταστήματος (καφενείου - αναψυκτήριου -πρατήριου άρτου) για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών και σε επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ. Επιπλέον, επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ σε βάρος της εν λόγω επιχείρησης και αναστολή λειτουργίας 15 ημερών, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
3. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μία  σύλληψη και σε επιβολή ενός προστίμου 3.000 ευρώ για διοργάνωση πάρτι σε οικία με έξι συμμετέχοντες, στους οποίους βεβαιώθηκαν πρόστιμα 300 ευρώ έκαστος για παραβίαση του περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
4. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μία σύλληψη δικηγόρου (σχηματισμός δικογραφίας) για παράβαση που αφορούσε τη μη τήρηση των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού και σε επιβολή προστίμου 1.000 ευρώ για μη τήρηση υποχρέωσης παρουσίας πελατών κατόπιν ραντεβού. Επίσης, βεβαιωθήκαν έξι πρόστιμα ύψους 300 ευρώ έκαστος στους πελάτες που βρίσκονταν εντός του δικηγορικού γραφείου και δεν τηρούσαν αποστάσεις, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
5. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 2 συλλήψεις για παραβάσεις που αφορούσαν τη μη τήρηση των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού (ιδιωτική συνάθροιση σε οικία), στην Περιφέρεια Αττικής.
6. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 2 συλλήψεις για παράβαση που αφορούσε τη μη τήρηση των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού και σε επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη επιχείρησης ενδυμάτων –υποδημάτων, καθώς και αναστολή λειτουργίας 15 ημερών, στην Περιφέρεια Αττικής. Ο ιδιοκτήτης αναζητείται στα όρια του αυτόφωρου.
7. Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμο 3.000 ευρώ στον προσωρινά υπεύθυνο μίνι μάρκετ και 5.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη για παραβίαση ωραρίου, στην Περιφέρεια Αττικής.
8. Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμο 5.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας, στην Περιφέρεια Αττικής.
9. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη παραδοσιακού καφενείου και σε επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ στην επιχείρηση, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
10. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη καφετέριας που σέρβιρε καθήμενους πελάτες, σε επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ και σε αναστολή λειτουργίας 15 ημερών, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
11. Επιβλήθηκαν από το Λιμενικό πρόστιμα συνολικού ύψους 900 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.
12. Επιβλήθηκαν από την Ε.Α.Δ. πρόστιμα συνολικού ύψους 600 ευρώ για μη χρήση μάσκας (2x300 ευρώ) σε εργαζόμενους σε κατάστημα διανομής φαγητού, στην Περιφέρεια Αττικής.

Γ. Τετραψήφιο 1520:

Το 1520 δέχτηκε συνολικά 2.840 κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Δ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Οι αρμόδιοι φορείς εντατικοποιούν τους ελέγχους τους, επικεντρώνοντας τη δραστηριότητά τους στις περιοχές που καταγράφουν το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και σε εστίες υψηλής διακινδύνευσης βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων. Παράλληλα, σχεδιάζεται οριζόντιο πρόγραμμα συστηματικών ελέγχων σε όλο τον κύκλο προμήθειας, διανομής και χρήσης των εμβολίων για τον κορωνοϊό.