Skip to main content

Pellas Nature: Η εταιρεία από την Έδεσσα που μάγεψε Γάλλους και Μεξικανούς σεφ

Τα προϊόντα της, που παντρεύουν τα αρωματικά φυτά με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μέσα από μια καινοτόμο μέθοδο παραγωγής, κατακτούν το εξωτερικό.

Τα διαφορετικά της ελαιόλαδα με εκχυλίσεις αρωματικών φυτών έχουν εξελιχθεί σε γαστρονομικό… μυστικό για τους Γάλλους σεφ, ενώ προσθέτουν μια γεύση… Ελλάδας στα μεξικάνικα πιάτα. Σαρώνουν δε τα βραβεία, όπου κι αν διαγωνιστούν, από το Βερολίνο και το Λονδίνο μέχρι το Λος Άντζελες και το Τόκιο, μετρώντας ήδη πάνω από 50 διακρίσεις. Η Pellas Nature, μια εταιρεία από την Έδεσσα που επενδύει στην καινοτομία, για να παντρέψει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της χώρας μας με τον πλούτο των αρωματικών φυτών της ελληνικής φύσης, έχει καταφέρει σε μόλις μία επταετία να εξάγει τα προϊόντα της από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία μέχρι τις ΗΠΑ και το Μεξικό. Μάλιστα, τα εξαγωγικά της πλάνα είναι φιλόδοξα και για το μέλλον, αφού ενδιαφέρεται να αποκτήσει παρουσία στον Καναδά και την Αυστραλία, αλλά και να ανοίξει και νέες αγορές στην Ευρώπη. Άλλωστε, ήδη είναι κατά 96% εξαγωγική.

Η Pellas Nature είναι οικογενειακή επιχείρηση, καθώς δημιουργήθηκε από την επί χρόνια επιχειρηματία στον χώρο των επικοινωνιών, Ιωάννα Διαμαντή και τον σύζυγό της, μηχανολόγο μηχανικό σε εγκαταστάσεις βιομηχανιών τροφίμων, Μενέλαο Γλαράκη. Οι δυο τους μοιράστηκαν από την αρχή ένα κοινό όραμα, τη δημιουργία ενός προϊόντος που θα συνδύαζε τα αρωματικά φυτά με το ελαιόλαδο, χρησιμοποιώντας όμως καινοτόμες μεθόδους παραγωγής και όχι ένα απλό ανακάτεμα. Γι’ αυτό και μετά από πολλή αναζήτηση σε ερευνητικά προγράμματα και πολλή μελέτη, κατέληξαν σε μια καινοτόμο παραγωγική τεχνική, μια ιδιαίτερη εκχύλιση που πραγματοποιείται σε ελεγχόμενες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας υπό κενό και δίνει, χωρίς τη χρήση κανενός διαλύτη, με απόλυτα φυσικό τρόπο, ένα εντελώς καινούριο προϊόν μόνο από το φυτό και το ελαιόλαδο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα άρτυμα, που μπορεί να χρησιμοποιεί στις σαλάτες, στη μαγειρική, στο μαρινάρισμα κρεάτων, σε dips και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Καινοτομία και γεύση

Η καινοτομία είναι συνυφασμένη με τη φιλοσοφία της εταιρείας, που έχει μάλιστα συμμετάσχει σε τρία ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με τη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών, ένα που έχει ολοκληρωθεί, ένα που ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο και ένα που ξεκινά τώρα. Τα ερευνητικά αυτά προγράμματα εστιάζουν στα αρωματικά φυτά και την εύρεση τρόπων για την αξιοποίηση των υπολειμμάτων της παραγωγής σε ζωοτροφές, αλλά και στη δημιουργία εισπνεόμενου σκευάσματος για ιατρικούς σκοπούς. Μάλιστα, το εργαστήριο της Pellas Nature έχει γίνει ακόμα και πεδίο διδακτορικής έρευνας.
Σήμερα η Pellas Nature διαθέτει 17 γεύσεις, από ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό, σκόρδο, δενδρολίβανο, φασκόμηλο και καυτερή πιπεριά μέχρι πορτοκάλι, μανταρίνι, περγαμόντο, άνιθο, μαϊντανό και ματζουράνα, ενώ σχεδιάζει συνεχώς νέες, αναζητώντας παράλληλα νέα φυτά. Το 2023 δε αναμένεται να βγάλει στην αγορά δύο καινούριες, ιδιαίτερες γεύσεις, ενώ στον σχεδιασμό της είναι η παραγωγή και άλλων καινοτόμων προϊόντων πάντα με εργαλείο τα αρωματικά φυτά. Μάλιστα, η εταιρεία βρίσκεται αυτή την περίοδο στη διαδικασία πιστοποίησης των προϊόντων της για τα αντιοξειδωτικά τους με ένα καινούριο, ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, θέλοντας να αναδείξει και τα ευεργετικά τους συστατικά πέραν της γεύσης.

Για τα προϊόντα της αξιοποιεί βιολογικές καλλιέργειες συνεργαζόμενων παραγωγών της περιοχής στους οποίους δίνει τις προδιαγραφές και πλέον και τα ίδια τα φυτά. Μάλιστα, χρησιμοποιεί τα φυτά φρέσκα, στην περίοδο με τη μεγαλύτερη δύναμή τους. Το δε ελαιόλαδο προέρχεται από την Κρήτη.

Η οικονομική κρίση, το όραμα και η αγάπη για τη φύση

Η Ιωάννα Διαμαντή και ο Μενέλαος Γλαράκης αισθάνθηκαν μέσα στην οικονομική κρίση την ανάγκη να δημιουργήσουν κάτι καινοτόμο, κάτι διαφορετικό, που να είναι παράλληλα δημιουργικό και να τους κάνει να έχουν ένα όραμα για το μέλλον. Αγαπώντας πολύ και οι δύο τα αρωματικά φυτά, τα οποία διαπίστωναν πως, εκτός από πλούσια, είναι και μοναδικά στην ελληνική φύση και δη στη φύση της περιοχής τους, ξεκίνησαν από αυτή τη βάση. Κατέληξαν στον συνδυασμό με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και αναζήτησαν πρώτα την τεχνολογία, ώστε να εφαρμόσουν μια καινοτόμο μέθοδο παραγωγής. Επένδυσαν σε αυτή, αγόρασαν τα κατάλληλα μηχανήματα, δημιούργησαν τα σχετικά πρωτόκολλα και έκαναν το βήμα. Η ιδέα στριφογύριζε στο μυαλό τους ήδη από το 2013, το 2015 ιδρύθηκε η εταιρεία και το 2016 έβγαλε την πρώτη της παραγωγή στην αγορά, τις πρώτες οκτώ εκχυλίσεις. Σε όλη αυτή την προσπάθεια μέτρησε πολύ η ανάγκη τους να αξιοποιήσουν επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό, που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης επέλεγε να φύγει στο εξωτερικό. Έτσι, θέλησαν να επενδύσουν στη γνώση και στη μοναδικότητα της ελληνικής φύσης. Ξεκίνησαν δειλά, χωρίς κάποια οικογενειακή παράδοση από πίσω, με μόνο εφόδιο την αγάπη τους για την καινοτομία και τον φυσικό πλούτο της χώρας, συμμετείχαν σε σεμινάρια, διεύρυναν το γνωστικό τους υπόβαθρο και το τόλμησαν. Σταδιακά μάλιστα άφησαν τις προηγούμενες δουλειές τους και αφοσιώθηκαν ψυχή τε και σώματι στην Pellas Nature.

«Η φιλοσοφία μας είναι η δημιουργία καινοτόμων τροφίμων, με γεύση, άρωμα και βιοενεργά συστατικά, τα οποία θέλουμε και να αποδείξουμε» λέει στη Voria η Ιωάννα Διαμαντή, η οποία υπογραμμίζει την ομαδική δουλειά πίσω από τα προϊόντα της εταιρείας και τη στενή συνεργασία με τους παραγωγούς.