Skip to main content

Πελώνη: Ο Τσίπρας δεν διάβασε καλά την πρόταση της Κομισιόν για το πιστοποιητικό

Τι ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος για την πανδημία, το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τη χαλάρωση των μέτρων του lockdown

Για τις τελευταίες εξελίξεις και τις αποφάσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας καθώς και για τον εμβολιασμό και τη χαλάρωση των μέτρων ενημέρωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη τους πολιτικούς συντάκτες.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η κυρία Πελώνη ανέφερε ότι αναζητούνται από την κυβέρνηση βαλβίδες αποσυμπίεσης προκειμένου να υπάρξει λελογισμένη χαλάρωση των μέτρων χωρίς επιδημιολογικό κόστος. Η επιτροπή του υπουργείου Υγείας θα συνεδριάσει αύριο, είπε, και με βάση της εισηγήσεις της η κυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις.

Η κυρία Πελώνη έκανε επίσης αναφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την υποβοήθηση του ΕΣΥ από τον ιδιωτικό τομέα. «Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και ιδίως στην Αττική, αλλά όχι μόνο, παραμένει βεβαρυμένη και το Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη πίεση», τόνισε.

«Στόχος όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο CNN είναι να δούμε έξυπνα πώς από τη μία θα επιτρέψουμε περισσότερες δραστηριότητες χωρίς από την άλλη να κάνουμε συμβιβασμούς στη βασική στρατηγική μας για την ανάσχεση της πανδημίας», πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία και αναζητούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης που μπορεί να ενεργοποιηθούν σ' έναν κοντινό ορίζοντα. Πάντοτε βέβαια με κανόνες και αυξημένη προσοχή», συμπλήρωσε.

Για τους εμβολιασμούς, η κυρία Πελώνη είπε πως έχουν ήδη ξεπεράσει το 1.345.000 και περισσότεροι από 915.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση. Εκτιμάται μάλιστα, ανέφερε, ότι τον Απρίλιο θα γίνουν 1.500.000 εμβολιασμοί -περισσότεροι δηλαδή από όσους έχουν γίνει μέχρι σήμερα- χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα εμβόλια της Johnson & Johnson τον αριθμό των οποίων θα γνωρίζουμε τις επόμενες ημέρες.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι από την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες, ενώ θα ακολουθήσει στις 26 Μαρτίου για την ηλιακή ομάδα για 70 έως 74 ετών και τις αμέσως επόμενες ημέρες για την ηλικιακή ομάδα 65 έως 69 ετών.

Όπως υπογράμμισε η κ. Πελώνη «εκτιμάται μάλιστα ότι τον Απρίλιο θα γίνουν 1.500.000 εμβολιασμοί -περισσότεροι δηλαδή από όσους έχουν γίνει μέχρι σήμερα- χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα εμβόλια της Johnson & Johnson τον αριθμό των οποίων θα γνωρίζουμε τις επόμενες ημέρες».

Η Αριστοτελία Πελώνη απαντώντας σε σχετικό ερώτημα γιατί χαλαρώνουν τα μέτρα είπε: «δεν μιλάμε για ανοίγματα αλλά περιγράφουμε και θα εξετάσει και η επιτροπή είναι εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων που θα προσφέρουν βαλβίδες αποσυμπίεσης στους κουρασμένους πολίτες».

Αναφερόμενη στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετικό για τη χώρα μας είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - όπως ανακοίνωσε χθες η πρόεδρός τη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - υιοθέτησε πλήρως την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα Ψηφιακό «Πράσινο» Πιστοποιητικό με το οποίο οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν και πάλι να έχουν εύκολη μετακίνηση εντός της Ε.Ε.».

Και εξήγησε πως «το πιστοποιητικό αυτό -όπως από την αρχή είχε διευκρινίσει ο πρωθυπουργός- θα λειτουργεί σαν λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας, καθώς θα απαλλάσσει τους ταξιδιώτες από γραφειοκρατικές διαδικασίες και ταλαιπωρία, καλύπτοντας τρεις τύπους πιστοποιητικών: πιστοποιητικά εμβολιασμού, πιστοποιητικά τεστ και πιστοποιητικά για άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.

Σχετικά με τον χαρακτηρισμό του πιστοποιητικού εμβολιασμού ως ανοησία από τον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι είναι μια επιτυχία για την χώρα και μάλλον ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει διαβάσει καλά την πρόταση της Κομισιόν. Για το πολιτικό μορατόριουμ που πρότεινε στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν έχει εξηγήσει τι εννοεί. «Θέλει αντάλλαγμα για να σταματήσει να βγάζει κόσμο στους δρόμους;», είπε χαρακτηριστικά. «Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε οποιαδήποτε σοβαρή τεκμηριωμένη πρόταση με την προϋποθεση να μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα», πρόσθεσε.

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική της τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην Οικονομία και επεσήμανε πως «χθες το ελληνικό Δημόσιο πέτυχε κάτι που -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- ήταν αδιανόητο πριν από δύο χρόνια. Για πρώτη φορά από το 2008 προχώρησε στην έκδοση 30ετους ομολόγου και άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο 1,956%.

Η εξέλιξη αυτή -και μάλιστα την ώρα που επικρατεί διεθνής αβεβαιότητα εξαιτίας της πανδημίας- αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη διαχείριση, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Είναι μάλιστα εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι οι προσφορές ήταν υπερδεκαπλάσιες του ποσού που ζητήθηκε και το 90% πήγε σε ξένους επενδυτές».