Skip to main content

Πεντάμηνο περιθώριο για να μη γίνει... τσιμέντο το Εθνικό Πάρκο Δέλτα

Η αναστολή οικοδομικών εργασιών παύει τον Αύγουστο, αλλά το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Δέλτα Αξιού ακόμη εκκρεμεί...

Τον κίνδυνο να μείνει απροστάτευτο σε παράνομες δραστηριότητες το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, επισημαίνει σε επιστολή του στη Voria.gr ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, πρώην πρόεδρος του Φορέα Προστασίας Δέλτα Αξιού και επίτιμος πρόεδρος του Φορέα του Θερμαϊκού Κόλπου, Θεμιστοκλής Κουιμτζής.

Η νομική προστασία του Δέλτα Αξιού, επισημαίνει ο κ. Κουιμτζής είναι κεφαλαιώδες ζήτημα για τη διατήρηση ενός προστατευόμενου υγροβιοτόπου, μοναδικού για τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος όμως επί πολλά χρόνια έχει μπει στο στόχαστρο επιχειρηματικών συμφερόντων, που θέλουν να άρουν το καθεστώς προστασίας και να ανοικοδομήσουν την περιοχή.

«Από το 2006 υπάρχει το πρόβλημα με εκείνους που επιβουλεύονται την περιοχή, προκειμένου να ανεγείρουν αποθήκες, εργοστάσια και άλλες εγκαταστάσεις, παρότι πρόκειται για προστατευόμενο χώρο. Μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2009 διάφοροι φορείς της περιοχής κατέθεσαν αγωγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η ΚΥΑ ακυρώθηκε με το σκεπτικό ότι εφόσον το κράτος δεν έχει εκδώσει το αναγκαίο Προεδρικό Διάταγμα, σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την προστασία της περιοχής. Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που προέκυψε, η τότε κυβέρνηση (2016) προέβη σε έκδοση υπουργικής απόφασης αναστολής όλων των οικοδομικών εργασιών, διάρκειας ενός έτους. Η αναστολή των οικοδομικών εργασιών παρατάθηκε για ένα ακόμα έτος. Το 2018 εκδόθηκε νέα υπουργική απόφαση αναστολής, με διετή διάρκεια, η οποία λήγει τον Αύγουστο του 2020», τόνισε ο κ. Κουιμτζής.

Αυτό είναι σε αδρές γραμμές το ιστορικό της προστασίας του Δέλτα Αξιού. Όμως τον ερχόμενο Αύγουστο η αναστολή των οικοδομικών εργασιών παύει να ισχύει και εφόσον δεν μεριμνήσει εγκαίρως η Πολιτεία, θα μπορούν να μπουν ξανά σε εφαρμογή τα σχέδια όσων θέλουν να χτίσουν στην προστατευόμενη περιοχή.

«Μετά την ημερομηνία αυτή, η νομική προστασία του Εθνικού Πάρκου δεν θα υφίσταται, πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα να δραστηριοποιηθούν όλοι όσοι έχουν κατά καιρούς αποκτήσει παράτυπες άδειες, καθώς και διάφοροι άλλοι καταπατητές, και να δράσουν ελεύθερα, κατασπαράζοντας το Εθνικό Πάρκο του Δέλτα Αξιού, αυτό το θαύμα της φύσης, που όλοι αναγνωρίζουν. Παράλληλα θα χαθεί και το brand name των παραγομένων προϊόντων. Υπαίτια για την καταστροφή αυτή θα είναι πλέον μόνο η Πολιτεία, η οποία δεν έχει εκδώσει ακόμη το Προεδρικό Διάταγμα για το οποίο αγωνιζόμαστε τόσα χρόνια. Επισημαίνω ότι το Προεδρικό Διάταγμα, μετά και τη διαβούλευση που προηγήθηκε, είναι διατυπωμένο και βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έτοιμο να σταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας...», επισημαίνει ο κ. Κουιμτζής.

Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι «είναι ζωτικής σημασίας να επισπευσθεί η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, εάν θέλουμε να θωρακίσουμε το Εθνικό Πάρκο. Για το λόγο αυτό οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να συμβάλουν με τις ενέργειές τους, ώστε εγκαίρως να λυθεί το ζήτημα που έχει ανακύψει και επιτέλους να προστατευτεί το Εθνικό Πάρκο οριστικά και να μπει τέλος στις όποιες άλλες επιδιώξεις, που δεν ταιριάζουν με το χαρακτήρα του συγκεκριμένου πολύτιμου περιβαλλοντικού πόρου για τη Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα».