Skip to main content

Πέντε διεθνούς φήμης Ισραηλινοί συγγραφείς στη ΔΕΒΘ

Στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου οι Ισραηλινοί συγγραφείς θα συνομιλήσουν με Έλληνες ομολόγους τους για τη θέση του Άλλου στην κοινωνία και τη λογοτεχνία.

Πέντε διεθνούς φήμης Ισραηλινοί συγγραφείς και προσωπικότητες θα επισκεφθούν την Ελλάδα για να συμμετάσχουν στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (13-15 Μαΐου) και σε συνάντηση με Έλληνες συγγραφείς στην Αθήνα (16 Μαΐου): η Γιαέλ Νταγιάν, η Αβιράμα Γκολάν, η Όρλυ Κάστελ-Μπλουμ, ο Αλόν Χίλου και ο Γισσάι Σαρίντ.

⦁ Η Γιαέλ Νταγιάν (Yael Dayan), είναι κόρη του θρυλικού Ισραηλινού Στρατηγού και πολιτικού Μοσέ Νταγιάν.  Η ίδια έχει χαράξει την δική της σημαντική πορεία ως πρώην βουλευτής, και συγγραφέας, και παραμένει ενεργή ακτιβίστρια για την ειρήνη. Έχει ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς φιλίας με την Ελλάδα την οποία έχει επισκεφθεί πολλές φορές
⦁ Η Αβιράμα Γκολάν (Avirama Golan) είναι συγγραφέας, και γνωστή δημοσιογράφος της εφημερίδας «Haaretz,»  μία από τις σημαντικότερες εφημερίδες του Ισραήλ, όπου αρθρογραφεί για πολιτικά,  κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα. Είναι λάτρης της Ελλάδας, την οποία έχει επισκεφθεί πολλές φορές.   Έχει μάθει Ελληνικά, ενώ έχει πάρει συνεντεύξεις από γνωστές ελληνικές προσωπικότητες και από πολιτικούς.
⦁ Η Όρλυ Κάστελ-Μπλουμ (Orly Castel Bloom) διδάσκει δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Το κλασικό μεταμοντέρνο μυθιστόρημά της, Ντόλυ Σίτυ (Dolly City), συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή αντιπροσωπευτικών έργων της UNESCΟ και έχει μεταφραστεί στα ελληνικά.
⦁ Ο Αλόν Χίλου (Alon Hilu), είναι συγγραφέας και δικηγόρος, ο οποίος ταράζει τα λογοτεχνικά και κοινωνικά νερά του Ισραήλ με τα βιβλία του.  Στο μυθιστόρημά του “House of Rajani” παρουσιάζει την ιστορία της δημιουργίας του Ισραήλ και του Σιωνισμού μέσα από τα μάτια ενός νεαρού Παλαιστινίου. Στο βιβλίο του Ο θάνατος του μοναχού, μεταφρασμένο στα ελληνικά, αποκαλύπτεται προσωπικά.
⦁ Ο Γισσάι Σαρίντ (Yishai Sarid), είναι συγγραφέας, δικηγόρος και πρώην εισαγγελέας από πολιτική οικογένεια, αναγνωρίστηκε διεθνώς από το δεύτερο ήδη βιβλίο του «Limassol” το οποίο έγινε μπέστ σέλερ.

Στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), οι Ισραηλινοί συγγραφείς θα συνομιλήσουν με Έλληνες ομολόγους τους για τη θέση του Άλλου στην κοινωνία και τη λογοτεχνία σε δύο στρογγυλές τράπεζες:

⦁ Σάββατο 14 Μαΐου, ώρα 16:00: «Ο Άλλος στις σελίδες μας. Τα πρόσωπά του και οι φωνές του.»
⦁ Κυριακή 15 Μαΐου, ώρα 19:00: «Οι κοινωνίες μας αλλάζουν. Αλλάζει και η λογοτεχνία;»

Θα συμμετέχουν επίσης σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου.

Η Ισραηλινή συμμετοχή  στην ΔΕΒΘ διοργανώνεται από την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, σε συνεργασία με Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Στην Αθήνα, σε συζήτηση που διοργανώνεται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη και τις Εκδόσεις Μεταίχμιο η οποία Θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 16 Μαΐου, ώρα 19:30, στο Arthens (Αιόλου 77) οι Ισραηλινοί και γνωστοί Έλληνες συγγραφείς θα συζητήσουν για το ρόλο του συγγραφέα σε περίοδο αλλαγών και κρίσης