Skip to main content

Παιονία: Καταλήψεις στα σχολεία για τα μεικτά τμήματα με προσφυγόπουλα

Με καταλήψεις προειδοποιούν οι γονείς μαθητών γυμνασίων της Παιονίας αν τα προσφυγόπουλα της Ν. Καβάλας ενταχθούν σε μεικτά τμήματα με τα παιδιά τους.

Σε αναβρασμό συνεχίζει να βρίσκεται η τοπική κοινωνία της Παιονίας, αφού οι γονείς μαθητών στα γυμνάσια της Αξιούπολης, Ευρωπού, Γουμένισσας και Πολυκάστρου, αντιδρούν στο ενδεχόμενο τα παιδιά τους να φοιτήσουν μαζί με 46 προσφυγόπουλα που προέρχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από το Camp της Νέας Καβάλας.

Η αρχική πρόταση έκανε λόγο για φοίτηση των 46 παιδιών στο γυμνάσιο της Αξιούπολης, σε μεικτά τμήματα με τους 51 ντόπιους μαθητές.

Ωστόσο η αντίδραση των γονιών ήταν μεγάλη, αφού θεώρησαν ότι η μεικτή φοίτηση με προσφυγόπουλα φέρνει δύο βασικά προβλήματα.

Το πρώτο ήταν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος τα παιδιά τους να μείνουν πίσω στα μαθήματά τους, αφού τα προσφυγόπουλα δεν γνωρίζουν καν την ελληνική γλώσσα, ενώ το δεύτερο αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, αφού στη δομή της Ν. Καβάλας υπήρξαν κρούσματα που οδήγησαν στο να τεθεί η δομή σε καραντίνα η οποία λήγει στις 30/9.

Οι αντιδράσεις έφεραν μια δεύτερη λύση που προέβλεπε τη διοχέτευση των 46 προσφυγόπουλων στα τέσσερα γυμνάσια Αξιούπολης, Ευρωπού, Γουμένισσας και Πολυκάστρου, ώστε να μειωθεί το ποσοστό προσφυγόπουλων επί των Ελλήνων μαθητών.

Οι γονείς πραγματοποίησαν γενική συνέλευση χθες στον Ευρωπό στην οποία αποφάσισαν να προτείνουν τη λειτουργία ξεχωριστών τμημάτων για τα προσφυγόπουλα, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσουν σε κατάληψη όλων των σχολείων.

«Όχι» στη γκετοποίηση λέει η περιφερειακή διεύθυνση

Όπως εξήγησε στην Voria.gr ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Κόπτσης, «μέλημα μας είναι να μην υπάρξει γκετοποίηση των προσφυγόπουλων με τη δημιουργία εκπαιδευτικής δομής που αφορά μόνο αυτά. Τα παιδιά πρέπει να κοινωνικοποιηθούν».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Παιδείας, οι ανησυχίες των γονιών είναι δικαιολογημένες μέχρι ενός σημείου. Για αυτόν τον λόγο το σενάριο που εξετάζεται ώστε να γίνει ομαλή η μετάβαση των μαθητών προσφύγων στην εκπαιδευτική κοινότητα περιλαμβάνει τη δημιουργία μικρών, ευέλικτων και μεικτών τμημάτων μαθητών στα τέσσερα γυμνάσια της περιοχής.

«Επιδίωξή μας είναι και τα ελληνόπουλα να συνεχίσουν κανονικά την πρόοδό τους, αλλά και τα προσφυγόπουλα να ενταχθούν στην ελληνική παιδεία. Για αυτό αναζητούμε λύση», λέει ο κ. Κόπτσης.





Έτοιμοι για καταλήψεις οι γονείς

Την ίδια ώρα οι σύλλογοι γονέων των τεσσάρων γυμνασίων δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν πίσω, τουλάχιστον εάν ισχύσει το σενάριο της μεικτής φοίτησης προσφυγόπουλων στα σχολεία των γυμνασίων των οικισμών του δήμου Παιονίας.

«Δεν το κάνουμε με ρατσιστικά κίνητρα», αναφέρει στην Voria.gr η Ματίνα Ζωκίδου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων Ευρωπού.

«Η φοίτηση προσφυγόπουλων στα γυμνάσια της περιοχής μας σε μεικτά τμήματα, σημαίνει ότι τα παιδιά μας θα μείνουν πίσω. Πώς θα παρακολουθήσουν μαθήματα αυτά τα παιδιά χωρίς να έχουν καν βασικές γνώσεις ελληνικών;», διερωτάται.

Την ίδια ώρα, ανησυχία υπάρχει και για το γεγονός ότι στο camp της Νέας Καβάλας υπάρχει διασπορά του κορωνοϊού που έχει θέσει σε καραντίνα τη δομή έως τις 30/9.

«Η δομή ανοίγει στις 1/10 και το σχέδιο λέει πως τα προσφυγόπουλα θα έρθουν στα γυμνάσια για να φοιτήσουν. Κανείς όμως δεν εγγυάται για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο διασποράς του ιού στα σχολεία», αναφέρει η εκπρόσωπος των γονέων του Ευρωπού.

Οι γονείς έχουν συνάντηση με τον διευθυντή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής ώστε να υπάρξει κάποια λύση. Σε διαφορετική περίπτωση οι γονείς είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε κατάληψη των σχολικών μονάδων.

Να μάθουν ελληνικά

Ο δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης είχε θέσει προ δύο εβδομάδων εκ του σύνεγγυς το θέμα στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως όταν πραγματοποιούσε περιοδεία στον νομό Κιλκίς.

Η απάντηση που έλαβε τότε ο δήμαρχος από την υπουργό ήταν ότι τα προσφυγόπουλα δεν μπορούν να αποκλειστούν από την εκπαίδευση.

«Είμαστε υπέρ της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, όμως τα παιδιά αυτά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα εφόσον δεν γνωρίζουν ελληνικά. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε τα προσφυγόπουλα να παρακολουθήσουν μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας ώστε να ενταχθούν ομαλά στην εκπαιδευτική κοινότητα», τονίζει στην Voria.gr ο δήμαρχος Παιονίας.