Skip to main content

Περαία: Μαφιόζικα χτυπήματα κατά του δημαρχείου και διαρρήξεις μέρα μεσημέρι

Η επίθεση στο δημαρχείο ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά άλλων παράνομων και έκνομων δραστηριοτήτων - Επιδημία από διαρρήξεις, ακόμα και μέρα μεσημέρι

Συμφέροντα κύκλων που δραστηριοποιούνται στη νύχτα και δεν διστάζουν να δράσουν με μεθόδους μαφίας όταν χάνουν κέρδηαπό την επιβολή του νόμου φέρεται πως κρύβονται πίσω από την επίθεση με έξι βόμβες μολότοφ στις 19/01, στο Δημαρχείο του Δήμου Θερμαϊκού στην Περαία.

Οι άγνωστοι περίπου στις 3.00 μετά τα μεσάνυχτα, προσέγγισαν το Δημαρχείο που βρίσκεται στην οδό Μ. Αλεξάνδρου, πάνω από τον επαρχιακό δρόμο Θεσσαλονίκης – Ν. Μηχανιώνας και εκμεταλλευόμενοι την απουσία καμερών ασφαλείας, προσπάθησαν να σπάσουν τις τζαμαρίες από την πλαϊνή πλευρά ώστε να πετάξουν κάποιες από τις εμπρηστικές βόμβες εντός του κτηρίου, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν, με τις ζημιές να περιορίζονται σε ένα υπηρεσιακό όχημα που κάηκε ολοσχερώς.

«Έχουμε τις υποψίες ότι η επίθεση στο Δημαρχείο οφείλεται σε διάφορες αποφάσεις που παίρνουμε θέλοντας να επιβάλλουμε τον νόμο και υποστηρίζοντας το δίκαιο. Πραγματικά οι αποφάσεις μας θίγουν κάποιους μεμονωμένους πολίτες που κινούνται έξω από τα πλαίσια του νόμου. Όταν αυτοί θίγονται, και προπάντων όταν είναι άνθρωποι οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη νύχτα, χωρίς να θέλω εννοείται να κατηγορήσω συλλήβδην όσους εργάζονται νύχτα. Νύχτα άλλωστε μας χτύπησαν και εμάς» δηλώνει στη Voria.gr, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής.

Ερωτώμενος αν πίσω από την επίθεση κρύβονται συγκεκριμένα συμφέροντα που θίγονται από αποφάσεις του Δήμου απαντά: «Υπάρχουν υποψίες και βάσιμα στοιχεία τα οποία έχει στα χέρια της η αστυνομία και τα επεξεργάζεται για να βγάλει το πόρισμά της, το οποίο εγώ προσδοκώ να γίνει σύντομα. Είναι πολλές οι αποφάσεις που έχουμε πάρει και θίγουν συμφέροντα. Εμείς έχουμε καταθέσει ένα εξώδικο για να απομακρυνθούν από την περιοχή οι παράνομοι προκειμένου να επέλθει ο νόμος και η τάξη. Υπάρχουν άλλες αποφάσεις να κλείσουν μαγαζιά μετά από εισαγγελική παραγγελία καθώς ήταν παράνομη η λειτουργία τους. Ο δήμος είχε υποχρέωση να εφαρμόσει το νόμο» τονίζει στη Voria.gr.

«Ήταν μια απειλή ή μια προειδοποίηση κατά του νόμου, εμείς υποστηρίζουμε τον νόμο, δεν πτοούμαστε από αυτά, δεν κάνουμε πίσω, οι αποφάσεις μας εκτελούνται όλες, υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και τον πολίτη. Κάθε απόφαση θα στηρίζεται απόλυτα στο νόμο και ας θίγει παρανομίες» υπογραμμίζει ο κ. Τσαμασλής.

Συνολικά για το θέμα της αστυνόμευσης ο Δήμαρχος Θερμαϊκού αναφέρει ότι η αστυνομία και μάλιστα με ενισχυμένο τμήμα της ΕΚΑΜ, έρχεται και κάνει ελέγχους τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, περιμετρικά του δήμου. «Προσωπικά θέλω να συγχαρώ την αστυνομία, διότι παρακολουθώντας τα γεγονότα βλέπω ότι οι περισσότερες από αυτές τις μικροκλοπές, που για τον πολίτη που την έχει υποστεί είναι μεγάλη υπόθεση, αλλά για τη δικαιοσύνη θεωρείται μικροκλοπή, έχουν εξιχνιαστεί και οι δράστες έχουν συλληφθεί και το 80% αυτών έχουν πάει στα δικαστήρια και έχουν καταδικαστεί,  αλλά δυστυχώς για πλημμέλημα. Ελπίζω ότι με τον καινούργιο νόμο, που το πλημμέλημα το κάνει κακούργημα μετά από επανάληψη του αδικήματος, θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου και θα μπουν φυλακή. Μόνο τότε πιστεύω ότι θα περιοριστεί αυτό το φαινόμενο.

Θραύση κάνουν οι διαρρήκτες

Η επίθεση στο Δημαρχείο ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά άλλων παράνομων και έκνομων δραστηριοτήτων σε μια περιοχή η οποία βρίθει εγκληματικότητας. Τα περιστατικά διαρρήξεων και κλοπών στην περιοχή είναι σε ημερήσια βάση, με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες να κάνουν έκκληση για περισσότερη αστυνόμευση.

Το θράσος των κακοποιών έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό που... μπουκάρουν σε διαμερίσματα τα οποία βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους και καταστήματα όπως η οδός Αμπελοκήπων ακόμη και μέρα μεσημέρι, όταν ο δρόμος σφύζει από κίνηση.

Πριν από λίγες ημέρες έντρομη μια μητέρα διαπίστωσε ότι την ίδια ώρα που ο μικρός της γιος πήγαινε να μπει στο σπίτι τους, ήταν μέσα οι κακοποιοί, που είχαν διαρρήξει την μπαλκονόπορτα λίγα λεπτά νωρίτερα.

Η γυναίκα που διατηρεί κατάστημα στο ισόγειο του διαμερίσματος εξομολογείται στη Voria.gr το περιστατικό και παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει κάποιες ημέρες, είναι φανερά συγκλονισμένη κυρίως για το τι θα μπορούσε να έχει συμβεί στον γιό της, αν ερχόταν πρόσωπο με πρόσωπο με τους ληστές.

«Ήταν 1.30 το μεσημέρι όταν επιστρέφοντας ο μικρός μου γιός από το σχολείο, ήρθε στο μαγαζί να του δώσω τα κλειδιά για να ανέβει στο σπίτι μας. Αφού έχει περάσει περίπου ένα λεπτό ακούω ένα θόρυβο από επάνω, σαν κάτι να έχει σπάσει. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα σαν μαμά ήταν μήπως κατά λάθος το παιδί έριξε κάτι στο πάτωμα και έσπασε. Ο θόρυβος όμως ήταν από τους κακοποιούς οι οποίοι από μια εξωτερική σκάλα ανέβηκαν στο μπαλκόνι του διαμερίσματος, έσπασαν την μπαλκονόπορτα και άρχισαν να ψάχνουν, ο ένας δε έσπευσε προς την πόρτα της εισόδου βρήκε ένα κλειδί που έχουμε για ώρα ανάγκης, την ξεκλείδωσε και στάθηκε πίσω της προφανώς για να φυλάει τσίλιες. Εκείνη τη στιγμή το παιδί επιχειρεί να ανοίξει την πόρτα, ωστόσο για καλή μας τύχη, υπήρχε το κλειδί που είχα βάλει ο διαρρήκτης στην κλειδαρότρυπα από μέσα και η πόρτα δεν άνοιξε» αναφέρει η μητέρα.  «Έχουμε δύο παιδιά, δεν είναι δυνατόν να κινδυνεύουμε μέρα με την μεσημέρι. Τρέμω και μόνο στη σκέψη για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν άνοιγε η πόρτα. Το συναίσθημα ότι κάποιος έχει μπει μέσα στο σπίτι σου είναι ότι χειρότερο, το πιο τραγικό είναι η αίσθηση της μυρωδιάς ενός ξένου ανθρώπου» συμπληρώνει.

Το περιστατικό δεν είναι το μοναδικό καθώς οι ομάδες που λυμαίνονται την περιοχή έχουν ρημάξει τόσο σπίτια όσο και καταστήματα, ενώ επιδίδονται και στις κλοπές αυτοκινήτων, έχοντας μάλιστα ως «αγαπημένη» μάρκα τα Τογιότα.

Ιδιοκτήτης συνεργείου αυτοκινήτων αναφέρει στη Voria.gr ότι κάθε τόσο του φέρνουν αυτοκίνητα τα οποία είχαν κλαπεί και βρέθηκαν ρημαγμένα στα διαβόητα «Τσαϊρια», σε μια προσπάθεια των ιδιοκτητών να τα επισκευάσουν. «Τα περισσότερα που φέρνουν είναι σε τραγική κατάσταση, καθώς αποσπούν διάφορα μέρη που τους χρειάζονται, πλαστικά, προφυλακτήρες, ζάντες, μπαταρίες κ.α και στη συνέχεια τα εγκαταλείπουν. Αν οι ιδιοκτήτες είναι τυχεροί με τη συνδρομή της αστυνομίας μπορεί να τα εντοπίσουν πριν τα κάψουν. Φαίνεται πως έχουν μια προτίμηση στα παλιά μοντέλα της Τογιότα, ίσως γιατί ανοίγουν πιο εύκολα και τα ανταλλακτικά τους έχουν ζήτηση στην αγορά» λέει ο γκαραζιέρης.

Υπάλληλος αλυσίδας καφέ, σε κεντρικό επίσης δρόμο, αναφέρει στη Voria.gr πως πριν από λίγο καιρό άγνωστοι μπήκαν περίπου στις 5 το πρωί, από την πίσω πλευρά στο κατάστημα, αφού πρώτα έσπασαν την πόρτα με λοστό, άρπαξαν ότι είχε το ταμείο καθώς και κάποια τάμπλετ και αποχώρησαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Κάτοικοι και επαγγελματίες επισημαίνουν ότι ένας δήμος που εκτείνεται σε μια έκταση 131 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων και αριθμεί 51.000 δημότες δεν μπορεί να έχει μείνει μόνο με ένα αστυνομικό τμήμα και ένα τμήμα ασφαλείας και ζητούν την άμεση αύξηση των περιπολιών. Οι ίδιοι προσπαθούν να προστατευτούν με όποιον τρόπο μπορούν, είτε βάζοντας συστήματα ασφαλείας και κάμερες, είτε ενισχυμένα προστατευτικά ρολά και σιδεριές, ενώ κάνουν ακόμη και ασφάλειες που να περιλαμβάνουν αποζημιώσεις από κλοπές κτλ.

Καλά ενημερωμένες πηγές σημείωσαν στην Voria.gr ότι στο τμήμα των Νέων Επιβατών υπάρχει όμως ένας αριθμός της δύναμής του απασχολείται σε υπηρεσίες εκτός δήμου Θερμαϊκού και μάλιστα χωρίς να έχει αποσπαστεί, με αποτέλεσμα ο δήμος να έχει λιγότερους αστυνομικούς για την πρόληψη και την καταστολή.  Τονίζουν, δε, ότι το πρόβλημα της έλλειψης αστυνόμευσης γίνεται εντονότερο τους θερινούς μήνες οπότε και αυξάνεται ο πληθυσμός σε μια ανερχόμενη τουριστικά περιοχή.