Skip to main content

Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Αντιπαράθεση για τον εκλογικό νόμο της Αυτοδιοίκησης

Υπέρ του νομοσχεδίου αλλά με βελτιώσεις η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κατά το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Ευρεία συζήτηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω τηλεδιάσκεψης, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις θέσεις τους για το νέο νόμο που στις εκλογές του 2023 θα αντικαταστήσει την απλή αναλογική και μεταξύ άλλων προβλέπει την εκλογή περιφερειαρχών και δημάρχων από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό άνω του 43%, εκλογικό ποσοστό άνω του 3% για είσοδο στο περιφερειακό ή στο δημοτικό συμβούλιο και περιορισμό των μελών στα περισσότερα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια κατά περίπου 20% μεσοσταθμικά. Στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας τα σημερινά 71 μέλη θα περιοριστούν σε 51.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισήμανε ότι η πλειοψηφία είναι θετική στους γενικούς άξονες του νομοσχεδίου. «Έχουμε ήδη προχωρήσει σε καλό επίπεδο διαβούλευσης με το υπουργείο ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας. Είμαστε θετικοί στους γενικούς άξονες, διότι είναι πολύ σημαντικό να επιτυγχάνεται η κυβερνησιμότητα των περιφερειών και των δήμων, κάτι που δεν έγινε με την απλή αναλογική σε πολλές περιπτώσεις. Τα συμβούλια της Αυτοδιοίκησης πρέπει να προσομοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με τη Βουλή και την κυβέρνηση, ώστε σταδιακά να μεταβούμε από την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, στην τοπική και περιφερειακή διακυβέρνηση. Δεν μπορεί να εκλέγεται στη χώρα πρωθυπουργός με 39% και για να εκλεγεί περιφερειάρχης ή δήμαρχος να χρειάζεται ποσοστό άνω του 50%. Ενστάσεις έχουμε στη μείωση του αριθμού των μελών του περιφερειακού συμβουλίου, διότι αφενός δεν μας βρίσκει αντίθετους ο εξορθολογισμός τους, αλλά δεν θέλουμε να υποεκπροσωπείται κάποια περιφερειακή ενότητα στο περιφερειακό συμβούλιο», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Χρήστος Γιαννούλης, έθεσε ζητήματα δημοκρατικότητας, αναλογικότητας και λογοδοσίας. Ο κ. Γιαννούλης υπερασπίστηκε το νόμο της απλής αναλογικής και υπογράμμισε ότι με τις τελευταίες αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών δίνεται η δυνατότητα λήψης κρίσιμων αποφάσεων στις περιφερειακές επιτροπές αντί του περιφερειακού συμβουλίου. Έκανε λόγο για «αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος» με το όριο του 43% για την αυτοδυναμία και το μπόνους στον πρώτο συνδυασμό και για «μεθοδική προσπάθεια Θεοδωρικάκου και ακολούθως Βορίδη για περιφερειάρχες – μονοκράτορες, που θα επιβάλλουν τις επιθυμίες ενός ποσοστού πολιτών και συγκεκριμένων κέντρων».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις», Χρήστος Παπαστεργίου, υπογράμμισε ότι στις χώρες της ΕΕ υπάρχουν τέσσερις ομάδες συστημάτων διοίκησης. Σε αυτά υπάρχουν δυο ακραίες εξαιρέσεις, στην Κύπρο και στη Φινλανδία. «Προτού εξετάσουμε το εκλογικό σύστημα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση. Αυτό οδηγεί σε μια σειρά από στρεβλώσεις. Ήδη υπάρχουν δείγματα αντιδημοκρατικότητας και αδυναμίας κυβερνησιμότητας, όπως στο δήμο Θεσσαλονίκης», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου. Ο ίδιος συμφώνησε με τον περιφερειάρχη ότι πρέπει να γίνει η μετάβαση από την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή και τοπική διακυβέρνηση. «Η συζήτηση για το εκλογικό σύστημα οδηγεί σε συγκρούσεις, όταν το ζητούμενο είναι οι συναινέσεις. Απευθύνω έκκληση να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να πάμε σε μια συζήτηση για το τι περιφέρειες και δήμους θέλουμε και ακολούθως να επιλέξουμε το εκλογικό σύστημα», είπε.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σωτήρης Αβραμόπουλος, επισήμανε ότι η κυβερνησιμότητα είναι πρόσχημα και χαρακτήρισε αντιδημοκρατικό το νομοσχέδιο. Η μείωση του αριθμού των περιφερειακών συμβούλων θα οδηγήσει σε αδυναμία εκπροσώπησης και αδυναμία στενής παρακολούθησης των αποφάσεων της διοίκησης. «Στηρίζουμε την απλή ανόθευτη αναλογική με αφετηρία την ισοτιμία της λαϊκής ψήφου. Είμαστε αντίθετοι στο πλαφόν και στον εκβιαστικό δεύτερο γύρο. Είναι υποκριτικό να μην επιτρέπονται κομματικές υποψηφιότητες και συνδυασμοί. Υγεία, πρόνοια και παιδεία δεν μπορούν να αποτελούν αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης κι όχι του κράτους», σημείωσε και δήλωσε αντίθετος στην προοπτική της περιφερειακής και τοπικής διακυβέρνησης. Ζήτησε μάλιστα να περιληφθεί διάταξη στο νομοσχέδιο, που να αποκλείει συνδυασμούς και μέλη της Χρυσής Αυγής από τη συμμετοχή στις εκλογές.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της Ελληνικής Αυγής, Απόστολος Αρβανίτης, δήλωσε αντίθετος στη μείωση του αριθμού των περιφερειακών συμβούλων.

Ο επικεφαλής της «Οικολόγιας – Πράσινης Λύσης», Φίλιππος Γκανούλης, είπε ότι το νομοσχέδιο είναι έντονα αντιδημοκρατικό, το 43% είναι αυθαίρετο και υπάρχει ζήτημα σε περίπτωση που η δεύτερη παράταξη είναι πολύ κοντά σε ποσοστά. Έκανε λόγο για πισωγύρισμα και δήλωσε υπέρ της απλής αναλογικής και της ισοτιμίας της ψήφου. Δήλωσε επίσης αντίθετος στην αύξηση των παραβόλων και στη μείωση του αριθμού των περιφερειακών συμβούλων. Χαρακτήρισε απαράδεκτο τον «κόφτη» του 3%, από τη στιγμή που ήδη υπάρχει κατώτατο όριο περίπου στο 1,6%. Ζήτησε αναβάθμιση των αποφασιστικών αρμοδιοτήτων των περιφερειών και των δήμων κι όχι περιορισμό σε γνωμοδοτήσεις ειδικά σε κρίσιμα τοπικά ζητήματα.

Ο επικεφαλής της «Πρώτης Δύναμης για τη Μακεδονία», Γαβριήλ Αβραμίδης, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και να βελτιωθεί. Δεν συμβάλλει στην ενίσχυση της κυβερνησιμότητας και την αντιπροσωπευτικότητας, τόνισε. «Εν μέσω μιας τεράστιας οικονομικής κρίσης δεν έχει λογική η αύξηση έως του υπερτριπλασιασμού των παραβόλων για τους υποψήφιους», είπε.

Η επικεφαλής της «Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, είπε ότι το νομοσχέδιο στην πράξη το πλαφόν 3% θα είναι για το σύνολο των περιφερειών πολύ μεγαλύτερο λόγω της μείωσης του αριθμού των περιφερειακών συμβούλων. «Στοχεύει στον αποκλεισμό των αριστερών, των μικρότερων παρατάξεων και των κινήσεων πολιτών. Τα παράβολα αυξήθηκαν προκλητικά αποκλείοντας άνεργους, φοιτητές, εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, γυναικών κτλ. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να περάσουν οι αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και στην Αυτοδιοίκηση, χρησιμοποιώντας αυταρχικό τρόπο όπως και στις κυβερνητικές πολιτικές. Η κυβερνησιμότητα και η αποτελεσματικότητα ως επιχειρήματα χτίστηκαν μαζί με τα συνθήματα για ισχυρούς δήμους και περιφέρειες. Το νομοσχέδιο είναι συνέχεια του επιτελικού κράτους και εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα. Στην αντιδημοκρατική, νεοφιλελεύθερη μεθόδευση της κυβέρνησης, εμείς υπερασπιζόμαστε την απλή ανόθευτη αναλογική του ενός γύρου και την ισοτιμία της ψήφου. Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί», δήλωσε.

Ο επικεφαλής της «ΑΝΤΑΡΣΙΑ», Θανάσης Αγαπητός, τοποθετήθηκε ενάντια στο νομοσχέδιο και τόνισε ότι οι λόγοι που το υπαγορεύουν έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών και άλλων συμφερόντων (αστικών κυβερνήσεων και ΕΕ) απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα. «Με το νομοσχέδιο ακρωτηριάζονται όσα ψήγματα δημοκρατικής και αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης είχαν απομείνει», σημείωσε. Οι αλλαγές γίνονται για να απαγορευτούν οι μικρές αντιπολιτευτικές φωνές, η αποκάλυψη συμφερόντων και η έκφραση των απόψεων όσων δεν συμβιβάζονται και όσων διαφοροποιούνται, δήλωσε.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Βάνης Εγγύηση», Δημήτρης Βάνης, σημείωσε ότι πρόκειται για νόμο της ολιγαρχίας και αποτρέπει τη συμμετοχή των πολιτών στην Αυτοδιοίκηση. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αίσχος και έκτρωμα» και εξέφρασε την αντίθεσή του στο σύνολο των ρυθμίσεων.

Ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Αργύριος Παπακωνσταντίνου, ανέλυσε το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι η απλή αναλογική δημιούργησε ζητήματα κυβερνησιμότητας στην Αυτοδιοίκηση, γι' αυτό και ο νέος νόμος έρχεται να διορθώσει αυτό το κρίσιμο θέμα. Επίσης, τόνισε ότι η θητεία των επόμενων περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων θα είναι πενταετής και οι εκλογές θα γίνουν 1 Οκτωβρίου 2023. Οι συνδυασμοί που θα διεκδικήσουν την εκλογή τους θα πρέπει να έχουν υποβληθεί ως την 31η Αυγούστου 2023.