Skip to main content

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός του 2021

Αν και είναι ελλειμματικό το ισοζύγιο εσόδων – εξόδων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η διαφορά καλύπτεται από το ταμειακό υπόλοιπο του 2020.

«Ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και ισοσκελισμένο», παρά το ασφυκτικό πλαίσιο υπό το οποίο καταρτίστηκε, χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2021 η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Προγραμματισμού, Αθηνά Αηδονά, στην εισήγησή της στην έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, με μόνο θέμα τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, θα προκύψει το 2021 λογιστικό έλλειμμα 146 εκ. ευρώ, το οποίο όμως θα καλυφθεί από το ταμειακό υπόλοιπο του 2020. Τα έσοδα υπολογίζονται σε 202,6 εκ. ευρώ και τα έξοδα σε 349 εκ. ευρώ.

Τα 70 εκ. ευρώ των εσόδων, όπως αναφέρει η κ. Αηδονά, αφορούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ήταν 60 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2020). Για τη μισθοδοσία υπολογίστηκαν 45,5 εκ. ευρώ και οι μεταβιβαστικές πληρωμές, δηλαδή όσα εισπράττει η Περιφέρεια από την κυβέρνηση για να εκτελέσει έργο με συγκεκριμένους αποδέκτες (μεταφορά μαθητών) είναι στα επίπεδα του 2020 ήτοι 27,7 εκ. ευρώ.

Αυξημένο είναι το ποσό για την υλοποίηση έργων στο πλαίσιο του αναπτυξιακού και τεχνικού προγράμματος για τις επτά περιφερειακές ενότητες, καθώς για το 2021 προϋπολογίστηκαν 60 εκ. ευρώ. Στον ίδιο κωδικό του 2020 είχαν εγγραφεί 58 εκ. ευρώ.

Για τη συντήρηση του οδικού δικτύου προβλέπεται και για του χρόνου ανάλογο ποσό με το 2019 (7 εκ. ευρώ).

«Το 2011 με την έναρξη του Καλλικράτη, οι αντίστοιχες πιστώσεις ανέρχονταν σε 23 εκ. ευρώ, ενώ εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς μας με πιστώσεις που έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 70%. Είναι ευνόητο ότι έχει δυσκολέψει κατά πολύ το έργο μας σε έναν κρίσιμο τομέα για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», τονίζει η κ. Αηδονά.

Η αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού:

-H Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει διαθέσει 80 εκ. ευρώ για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ειδικότερα, με προσλήψεις προσωπικού (40 εκ.) και με αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (40 εκ.)

-Έχει δημιουργήσει 24 νέες κλίνες ΜΕΘ, που ενίσχυσαν τα νοσηλευτικά ιδρύματα μέσα στην πανδημία.

-Με πρόσφατη απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας οχυρώνει τα Κέντρα Υγείας της 4ης ΥΠΕ με απαραίτητο εξοπλισμό.

-Με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 6,2 εκ. ευρώ προχώρησε σε σειρά άλλων δράσεων (μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής σε νοσοκομεία, γιατρούς, ΕΚΑΒ, σώματα ασφαλείας, γεύματα και είδη πρώτης ανάγκης σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, ψυχολογική υποστήριξη και πολλά άλλα).

-Ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης συνολικού ύψους 150 εκ. ευρώ.

Στη δια περιφοράς συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου θα καταθέσουν μέχρι αύριο τις παρατηρήσεις και τις ερωτήσεις τους οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και θα ακολουθήσει η ψηφοφορία.