Skip to main content

Περιφέρεια: Ο δήμος Σερρών αρμόδιος για το πλημμυρισμένο ρέμα

Η απάντηση του αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Π. Σπυρόπουλου, στον δήμαρχο, Α. Χρυσάφη, για την πλημμύρα του ρέματος Αγίων Αναργύρων

Απάντηση σε όσα υποστήριξε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, σχετικά με τις ευθύνες για την πλημμύρα του ρέματος Αγίων Αναργύρων, έδωσε σήμερα με δήλωσή του και με συγκεκριμένα στοιχεία ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος.

Για την πλημμύρα της 21ης Ιουνίου, ο δήμος επέρριψε ευθύνες στην Περιφέρεια, υποστηρίζοντας ότι είναι στην αρμοδιότητά της τα ρέματα και οι χείμαρροι και τονίζοντας πως παρότι υπήρξε μελέτη για την αποκατάσταση του ρέματος από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου, αυτή απορρίφθηκε.

Σήμερα, ο κ. Σπυρόπουλος διένειμε στοιχεία, που απορρίπτουν τα επιχειρήματα του δήμου, τονίζοντας ότι το ρέμα στο τμήμα του από την «Κόκκινη Γέφυρα» έως τη γέφυρα Σιγής είναι στην αρμοδιότητα του δήμου, με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης από το 2012 και η αρμοδιότητα αυτή δεν άλλαξε ούτε το 2018 με τον «Κλεισθένη».

Μάλιστα, ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρει ότι όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο είτε έχει άγνοια, είτε παραπλανεί τον κόσμο για να μεταθέσει τις ευθύνες του, ενώ κάνει λόγο και για «πακτωλό χρημάτων», που δαπανήθηκαν από τον δήμο Σερρών διαχρονικά για το συγκεκριμένο τμήμα του χειμάρρου σε μελέτες, για τον οποίο κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν.

Παρά την κόντρα πάντως, ο αντιπεριφερειάρχης κλείνει τη δήλωσή του με έκκληση για συνεργασία των δυο φορέων, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης του χειμάρρου.

Αρμοδιότητα

Στη δήλωσή του ο κ. Σπυρόπουλος επισημαίνει:

«Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει ότι η αρετή της Δημοκρατίας είναι η αλήθεια. Η ρήση αυτή του Εθνάρχη αποτελεί ιερή παρακαταθήκη, για όλη την Διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Και για τον λόγο αυτό προβαίνω στην δήλωση αυτή, προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η αλήθεια, σχετικά με το νομικό καθεστώς της εν γένει αντιπλημμυρικής θωράκισης του  χειμάρρου των Αγίων Αναργύρων. Διότι, όσο και αν όλοι μας θέλουμε λύση, αυτή πρέπει να βασίζεται στην κείμενη νομοθεσία είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι.

Η απόσειση ευθυνών δεν είναι χαρακτηριστικό κανενός μας στην Περιφέρεια και το αναλυτικό σημείωμα που θα σας διανεμηθεί αποσκοπεί στην πλήρη ενημέρωσή σας και δι' υμών του σερραϊκού λαού. Επιγραμματικά μόνο θα τονίσω ότι για το τμήμα του χειμάρρου των Αγίων Αναργύρων από την Κόκκινη Γέφυρα έως την Γέφυρα Σιγής υπάρχει από το 2012 απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που αναθέτει την σχετική αρμοδιότητα στον Δήμο. Η απόφαση αυτή ισχύει απολύτως μέχρι σήμερα και αναπτύσσει πλήρως την κανονιστική ισχύ της. Η αλλαγή της νομοθεσίας το 2018 με το πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την απόφαση του 2012.

Επομένως, όποιος ισχυρίζεται ότι η απόφαση του 2012 έχει απωλέσει την ισχύ της είτε δεν έχει σωστή ενημέρωση είτε πλανάται πλάνην οικτράν είτε, ακόμη χειρότερα, επιχειρεί παραπλανήσει σκόπιμα τους συμπολίτες μας.

Αν, όμως, γίνουν δεκτοί οι ισχυρισμοί του Δήμου Σερρών ότι το έργο δεν είναι ανήκει στην αρμοδιότητά του, θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις στον σερραϊκό λαό για τον πακτωλό των χρημάτων που δαπανήθηκαν διαχρονικά από τον Δήμο για έργα και μελέτες στο συγκεκριμένο τμήμα του χειμάρρου.

Σε κάθε περίπτωση, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βάζοντας πάντα πρώτα τις ανάγκες και τα συμφέροντα των πολιτών, στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας της με τους Δήμους, δηλώνει έτοιμη να εργαστεί και με τον Δήμο Σερρών για την επίλυση του θέματος αυτού, επί τη βάσει αμοιβαίως καλόπιστης συνεργασίας».

Ιστορικό

Μεταξύ των στοιχείων που διένειμε ο κ. Σπυρόπουλος, περιλαμβάνεται η κίνηση διαδικασίας τον Απρίλιο του 2012 από το δήμο Σερρών για απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, ώστε να ανατεθεί η αρμοδιότητα «για τη σύνταξη μελετών, την εκτέλεση και τη συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων, καθώς και τον έλεγχο τήρησης των κείμενων διατάξεων για τα υδατορέματα στο δήμο Σερρών... για το τμήμα του χειμάρρου Αγίων Αναργύρων από τη γέφυρα Σιγής έως την Κόκκινη γέφυρα». Η απόφαση έγινε δεκτή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και έκτοτε δεν ακυρώθηκε, δεν ανακλήθηκε και δεν καταργήθηκε με τη μεταγενέστερη τροποποίηση της νομοθεσίας, αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο δήμος συνέταξε μελέτη για την αντιπλημμυρική θωράκιση του χειμάρρου των Αγίων Αναργύρων και την υπέβαλε το 2017 προς έγκριση στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας. «Επί της μελέτης αυτής η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αντιφάσκοντας προς τις ίδιες της τις αποφάσεις, εκφέρει αρνητική άποψη, επικαλούμενη το νομικό κώλυμα ότι ο Δήμος στερείται αρμοδιότητος. Ενώ δηλαδή το 2012 η Αποκεντρωμένη αναθέτει την σχετική αρμοδιότητα στον Δήμο, το 2017 υποστηρίζει πως ο Δήμος στερείται αυτής», τονίζει ο κ. Σπυρόπουλος. Αποτέλεσμα όμως του σχετικού εγγράφου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ήταν ο περιφερειάρχης (κατά δεσμία αρμοδιότητα) να υπογράψει απόφαση απόρριψης της αίτησης χρηματοδότησης. «Δεν είχε περιθώριο ο περιφερειάρχης να υπερκεράσει το σχετικό έγγραφο της Αποκεντρωμένης, διότι εκ του νόμου εμποδίζεται να ασκήσει τον οποιονδήποτε έλεγχο σε αποφάσεις ή κρίσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης», σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης.

Αντιπλημμυρικά έργα της Περιφέρειας σε εξέλιξη

Ο κ. Σπυρόπουλος μάλιστα έδωσε και λίστα με τα αντιπλημμυρικά έργα, που έχει σε εξέλιξη στις Σέρρες η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 14,3 εκ. ευρώ:

-Μελέτη διευθέτησης - οριοθέτησης τμήματος ρεμάτων Αγίου Ιωάννη Εμμανουήλ Παππά – Πεντάπολης Μεσορράχης Δήμητρας και Αγίας Βαρβάρας (700.000 ευρώ).

-Έργα στην περιοχή του Δ.Δ. Χειμάρρου και του Δ.Δ. Βαρικού του Δήμου Ηράκλειας. Το έργο αποσκοπεί στις αναγκαίες εργασίες καθαρισμού και απομάκρυνσης των φερτών υλικών και αποκατάσταση της διατομής της βαθιάς κοίτης του ποταμού Στρυμόνα κατάντη της λίμνης Κερκίνης (1.100.000 ευρώ).

-Έργα απομάκρυνσης νησίδων στην περιοχή των Δήμων Εμ. Παπά και κυρίως της Βισαλτίας επί του ποταμού Στρυμόνα (1.200.000 ευρώ).

-«Επείγουσες εργασίες καθαρισμού και διαπλάτυνσης – ενίσχυσης κοίτης του ποταμού Αγγίτη σε αγροκτήματα των Δ.Δ. Σ.Σ. Αγγίστας και Σ. Λευκοθέας του Δήμου Νέας Ζίχνης Σερρών για την αντιμετώπιση εκτάκτων πλημμυρικών φαινομένων» (300.000 ευρώ).

-Ενίσχυση των αναχωμάτων της τάφρου Μπέλιτσας στους οικισμούς Σκουτάρεως, Κωνσταντινάτου και Αγίας Ελένης (1.000.000 ευρώ).

-Ενίσχυση του ανατολικού αναχώματος της Λίμνης Κερκίνης (10.000.000 ευρώ).