Skip to main content

Άνοιξη για τον τουρισμό στην Πελοπόννησο με ρεκόρ αφίξεων το φετινό καλοκαίρι

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας μιλά στη Voria.gr για τις προοπτικές του τουρισμού και τις παρεμβάσεις για την απολιγνιτοποίηση και την ανάπτυξη

Την άνοιξη του τουρισμού έζησε το φετινό καλοκαίρι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, που έσπασε τα κοντέρ σε αφίξεις τουριστών, καταγράφοντας άνοδο ακόμα και σε σχέση με το 2019.

Μπορεί οι προοπτικές για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη να είναι εξαιρετικές, ωστόσο για τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα ο τουρισμός δεν μπορεί να είναι μονοκαλλιέργεια, αλλά πρέπει να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη με αιχμή τον αγροδιατροφικό τομέα. Μιλώντας στη Voria.gr ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για την 86η ΔΕΘ, στην οποία η περιφέρεια συμμετέχει και φέτος σε διακριτό χώρο, περιγράφει τις δράσεις της διοίκησης προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς επίσης και τις παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί για την άμβλυνση των επιπτώσεων της απολιγνιτοποίησης στη Μεγαλόπολη.

«Ο τουρισμός φέτος πήγε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά, καλύτερα και από το ’19. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους. Ο πρώτος είναι αντικειμενικός και σχετίζεται με την αύξηση στα καύσιμα και την ακρίβεια στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Έχουμε δίπλα 5 εκ. κατοίκους της Αττικής που μπορούν να έρθουν με λιγότερα χρήματα και να ευχαριστηθούν ενδεχομένως περισσότερο. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας αρχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο για όλη τη Νότια Ελλάδα. Είναι πύλη εισόδου και χαίρομαι που ιδιωτικοποιείται, γιατί υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στις υποδομές του. Ο τρίτος λόγος είναι ότι κάνουμε μία ολοκληρωμένη στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης, η οποία έχει κάποια στοιχεία, πέρα από την κλασική συμμετοχή σε εκθέσεις. Βασίζεται στο ανθρώπινο στοιχείο, το οποίο προωθούμε μεταξύ άλλων με τα έξι γραφεία πληροφόρησης, τα info kiosks. Εκεί δίνουμε πληροφόρηση, αλλά και παίρνουμε πληροφόρηση για τα προβλήματα που υπάρχουν, συντάσσονται εκθέσεις από τους υπαλλήλους και παρεμβαίνουμε για την αντιμετώπισή τους. Υπάρχουν ζητήματα που συνδέονται με την ακρίβεια, με την κατάσταση των δρόμων, με το νερό και οτιδήποτε μας αναφέρεται το βλέπουμε με πολύ μεγάλο σεβασμό και παρεμβαίνουμε. Μάλιστα, στα δύο μεγάλα info kiosks, στο αεροδρόμιο και στον Ισθμό της Κορίνθου, αποχαιρετούμε προσωπικά όλους τους τουρίστες που φεύγουν με ένα μικρό δώρο», ανέφερε.

Η περιφέρεια επενδύει στον πολιτισμό, αλλά και στα εξαιρετικής ποιότητας τοπικά προϊόντα. «Η Πελοπόννησος είναι μία περιοχή, η οποία έχει τουλάχιστον δέκα μνημεία που είναι παγκοσμίως γνωστά, όπως οι Μυκήνες, η Επίδαυρος, ο Μυστράς. Έχουμε διαθέσει τα αναγκαία χρήματα που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να κάνουμε το τρένο των αρχαιολογικών χώρων, το οποίο θα ξεκινάει από την Κόρινθο και θα καταλήγει στο Ναύπλιο, με σταθμούς σε αρχαιολογικούς χώρους, Νεμέα, Μυκήνες, Άργος, Τίρυνθα, πολιτιστικά κέντρα και κέντρα προβολής και θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της περιοχής. Επίσης κάνουμε το φεστιβάλ γευσιγνωσίας, η οποία θα παίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο. Είμαστε μία περιοχή που παράγει όλα τα προϊόντα που συνθέτουν τον πίνακα της μεσογειακής διατροφής. Έχουμε συνείδηση πλέον ότι ο βιομηχανικός τουρισμός παρέρχεται. Ο κόσμος ζητάει πολιτισμό, ζητάει περιβάλλον, ζητάει καλές ανθρώπινες σχέσεις. Έχουμε διαπιστώσει ότι οι τουρίστες ζητούν το τοπικό προϊόν, θέλουν να γνωρίσουν την τοπική κουλτούρα κι αυτό προσπαθούμε να τους το προσφέρουμε στον ανώτερο δυνατό βαθμό. Προσπαθεί και ο ιδιωτικός τομέας προς αυτήν την κατεύθυνση και συνεργαζόμαστε εξαιρετικά και με τα επιμελητήρια και με τις ταβέρνες και με τον κόσμο του τουρισμού. Τώρα ετοιμάζουμε μία μεγάλη παρουσίαση που θα γίνουν του χρόνου στην Ελλάδα στον σύνδεσμο των bloggers, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και το υπουργείο Τουρισμού. Γιατί είμαστε από αυτούς που πιστεύουν ότι ο τουρισμός δεν πρέπει να είναι μονοκαλλιέργεια, είναι πολύ επικίνδυνο πράγμα. Πρέπει να υπάρχει ένας συνδυασμός οικονομικής ανάπτυξης», τόνισε.

Στόχος η ομαλή απολιγνιτοποίηση

Βασική προτεραιότητα της περιφέρειας, σύμφωνα με τον κ. Νίκα, είναι η ομαλή μετάβαση της Μεγαλόπολης στη φάση της απολιγνιτοποίησης, την οποία, πάντως, επιβράδυνε ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Ήδη πληρώνουμε μισό εκατομμύριο ευρώ για τη μελέτη ανακατασκευής κτηρίων για τη στέγαση της αγγλόφωνης σχολής Νοσηλευτικής, η οποία έχει ιδρυθεί από το ΕΑΠ στο Ελληνικό Αρκαδίας. Η Αρκαδία έχει περίπου 200 κτήρια εγκαταλειμμένα κι έχουμε τέτοια κτήρια και στη Μεγαλόπολη, δίπλα στο Ελληνικό. Επίσης, θα κατασκευάσουμε την πίστα μότο κρος, κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Παράλληλα, προωθείται η κατασκευή ενός μεγάλου βιομηχανικού πάρκου 2.000 στρεμμάτων. Ήδη 12 επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εγκατάστασης στη Μεγαλόπολη. Είναι πολύ σημαντικό ότι σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO θα γίνει η πρώτη μεγάλη «αντένα» της ΔΕΘ στη Μεγαλόπολη. Αλλάζουμε πολλές στέγες από αμίαντο σε συνεργασία με το Πράσινο Ταμείο. Μαζί με αυτά προωθούμε έργα δημόσιου χαρακτήρα, ώστε η Μεγαλόπολη να γίνει συγκοινωνιακό κέντρο, δηλαδή να συνδέει την Κεντρική Αρκαδία με την Ηλεία, ουσιαστικά να διασυνδέει του δύο μεγάλους αυτοκινητόδρομους, τον δυτικό και τον κεντρικό. Η Μεγαλόπολη γεωγραφικά είναι ένα κέντρο, γύρω από το οποίο ζουν 300.000 άνθρωποι, καθώς απέχει μισή ώρα από την Καλαμάτα και από τη Σπάρτη και ένα τέταρτο από την Τρίπολη. Μπορεί να αναδειχθεί, μπορεί να ξεπεράσει το σοκ της απολιγνιτοποίησης, γιατί περί σοκ πρόκειται. Είναι μία πόλη, η οποία ζούσε με τη μισθοδοσία των εργατών και επαγγελματίες που ζούσαν από αυτή τη μισθοδοσία. Για να περάσεις αυτούς τους ανθρώπους σε άλλη διαδικασία χρειάζονται σεμινάρια, χρειάζεται κατάρτιση και προφανώς χρειάζονται λύσεις, οι οποίες να είναι χειροπιαστές. Το προσπαθούμε, θα πάει λίγο πίσω λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, αλλά γίνονται τα βήματα», σημείωσε ο κ. Νίκας, υπογραμμίζοντας ότι πέρα από τα χρήματα του Ταμείου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που ακόμα δεν έχουν εισρεύσει στα ταμεία, η περιφέρεια διαθέτει και δικά της κονδύλια για τη Μεγαλόπολη και την ανάπτυξή της.

Στο φετινό περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου παρουσιάζονται οι δράσεις σε πέντε θεματικές ενότητες, τον τουρισμό, το περιβάλλον, την ενέργεια, την δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της Μεγαλόπολης και την αγροδιατροφή, με δείγματα από αυθεντικά τοπικά προϊόντα. Παράλληλα, περιλαμβάνει και μία θεματική ενότητα που αφορά τις δράσεις για τα 100 χρόνια απ’ τη Μικρασιατική καταστροφή.