Skip to main content

Περιοδεία σε Ασία προς αναζήτηση επενδυτικών κεφαλαίων από Τσακαλώτο

Το πρόγραμμά του Έλληνα ΥΠΟΙΚ περιλαμβάνει επίσκεψη σε Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ, όπου θα υπάρξουν επαφές με εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων

Πολυήμερη περιοδεία στην Ασία προετοιμάζει για την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσκεψη στη Σιγκαπούρη και στο Χονγκ Κονγκ, όπου θα υπάρξουν επαφές με εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων και παραγόντων της αγοράς, ενώ τελευταίος σταθμός θα είναι το Μπαλί, όπου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως μεταδίδει τη ''Ναυτεμπορική'', στο πλαίσιο της περιοδείας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την επόμενη Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να συναντηθεί -μεταξύ άλλων- και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όπου θα τεθεί το θέμα των συντάξεων. Στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει τις νέες του προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τόσο σε επίπεδο μακροοικονομικών όσο και σε επίπεδο δημοσιονομικών μεγεθών. Στόχος του υπουργού Οικονομικών στο συγκεκριμένο ταξίδι θα είναι αφενός να εξασφαλίσει κάποιες θετικές δηλώσεις από την πλευρά του ΔΝΤ όσον αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου να πείσει τους εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων σχετικά με τις προοπτικές της χώρας μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Το ταξίδι του υπουργού Οικονομικών πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι συζητήσεις για πολλά φλέγοντα θέματα για την ελληνική οικονομία. Όσον αφορά το θέμα των συντάξεων, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε μέχρι τις 15 Οκτωβρίου -δηλαδή την επομένη της επιστροφής του κ. Τσακαλώτου επί ελληνικού εδάφους- να έχει υπάρξει σύγκλιση προβλέψεων σχετικά με το κατά πόσο ο προϋπολογισμός του 2019 θα μπορεί να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ακόμη κι αν δεν κοπούν οι συντάξεις.

Επί του συγκεκριμένου θέματος, το ΔΝΤ είναι δεδομένο ότι θα εκφράσει τις αντιρρήσεις του, κάτι που έκανε ανοικτά και ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.

«Δεν περιμένουμε να μας δώσουν και συγχαρητήρια για το γεγονός ότι δεν θέλουμε να μειώσουμε περαιτέρω τη συνταξιοδοτική δαπάνη» είχε υποστηρίξει ο κ. Τσακαλώτος. Ωστόσο, ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το ΔΝΤ, παρά τη διαφωνία του όσον αφορά το θέμα των συντάξεων, δεν θα διαφωνήσει ανοικτά και με τη δυνατότητα παραγωγής πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2019. Στη συνάντηση με την κυρία Λαγκάρντ, εκτός από το θέμα του προϋπολογισμού, αναμένεται να τεθεί και το θέμα της πρόωρης επαναγοράς χρέους του ΔΝΤ στο οποίο το σύνολο των οφειλών ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 10 δισ. ευρώ.

Στις επαφές με τους εκπροσώπους ασιατικών επενδυτικών εταιρειών είναι δεδομένο ότι θα τεθεί το θέμα των «κόκκινων» δανείων, της πρότασης που εξετάζει η κυβέρνηση για τον μηχανισμό εγγυήσεων αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης όσον αφορά τις επόμενες εξόδους της Ελλάδας στις αγορές. Η ελληνική πλευρά έχει ήδη έτοιμο τον σχεδιασμό της για τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων. Ουσιαστικά, επιλογή είναι το «φρέσκο χρήμα» που θα αντλείται να χρησιμοποιείται για την άμεση αποπληρωμή ακριβών δανειακών υποχρεώσεων ώστε -εκτός από την αύξηση της εμπορευσιμότητας επί των ελληνικών τίτλων, που είναι και το κύριο ζητούμενο- να επιτυγχάνεται και μια συνεχής βελτίωση της καμπύλης των επιτοκίων.