Skip to main content

Περιορισμός επαφών: όχι πάνω από δύο

Καγκελάριος και πρωθυπουργοί των κρατιδίων συμφώνησαν σε νέα περιοριστικά μέτρα. Εντός της εβδομάδας με συνοπτικές διαδικασίες πακέτο μέτρων βοήθειας.

Από τη Δευτέρα απαγορεύεται στη Γερμανία η συνάθροιση πέραν το δύο ατόμων ή και οικογενειών. Αυτό είναι ένα από τα μέτρα, στα οποία κατέληξαν την Κυριακή το απόγευμα η καγκελάριος Άγκελα Μερκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 γερμανικών κρατιδίων. Στην τηλεδιάσκεψη αξιολογήθηκαν τα υφιστάμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού και συμφωνήθηκαν μέτρα που θα ισχύουν παντού στη Γερμανία. Τις προηγούμενες ημέρες σειρά κρατιδίων είχαν αποφασίσει κατά το δοκούν, πράγμα που προκάλεσε σύγχυση στην κοινή γνώμη. Σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο η καγκελάριος δεν διέψευσε πληροφορίες ότι στη τηλεδιάσκεψη ο βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ δέχτηκε σφοδρή επίθεση από συναδέλφους του για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε τις τελευταίες ημέρες.

Στο μεταξύ μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης και τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων έγινε γνωστό ότι και η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ θα τεθεί σε καραντίνα για 14 μέρες μένοντας στο σπίτι της διότι ήρθε σε επαφή με γιατρό που διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

«Δεν είναι συστάσεις αλλά κανόνες»

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ στους δημοσιογράφους, για όσο διάστημα δεν διατίθεται εμβόλιο για τον κορωνοϊό μοναδικά αποτελεσματικά μέσα για τον περιορισμό της διάδοσης του είναι η θωράκιση των νοσοκομείων και η συμπεριφορά του καθένα. Και αυτό σημαίνει όσο γίνεται μεγαλύτερος περιορισμός της κοινωνικής ζωής και των επαφών των ανθρώπων. «Με αυτό τον τρόπο σώζουμε ζωές», τόνισε. Στη συνέχεια εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει καταλάβει ότι σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να συμβάλει ο καθένας. Παρουσιάζοντας τα μέτρα κατέστησε σαφές ότι «δεν πρόκειται για συστάσεις αλλά για κανόνες.» Η τήρηση τους θα ελέγχεται από την αστυνομία, οι παραβάτες θα τιμωρούνται. Τα μέτρα ισχύουν προσωρινά για δύο εβδομάδες.

Από εδώ και στο εξής θα ισχύει για τους δημόσιους χώρους η τήρηση απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρων από άλλους. Κατά αυτόν τον τρόπο «μειώνουμε τον κίνδυνο μόλυνσης σχεδόν στο μηδέν» επεσήμανε η καγκελάριος. «Αναγκαίες» έξοδοι προκειμένου να πάει κάποιος στη δουλειά, στο γιατρό, να ψωνίσει και άλλα παρόμοια επιτρέπονται, όπως και ο περίπατος αλλά και η μεμονωμένη αθλητική δραστηριότητα. Αντιθέτως, απαγορεύονται συναντήσεις ανθρώπων για ψυχαγωγικούς λόγους σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους – ακόμη και σε σπίτια. Κλείνουν τα καταστήματα εστίασης αλλά επιτρέπεται το delivery. Εκτός αυτού αποφασίστηκε η απαγόρευση λειτουργίας καταστημάτων που σχετίζονται με την περιποίηση του σώματος, όπως κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Πακέτο νόμων

Παράλληλα με τα νέα μέτρα συμπεριφοράς των πολιτών η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζει πυρετωδώς πακέτο νόμων προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια των βιοτικών πόρων για πολίτες και επιχειρήσεις. Τα μέτρα θα συζητηθούν αύριο στο υπουργικό συμβούλιο και θα κατατεθούν την Τετάρτη στη βουλή όπου αναμένεται να ψηφιστούν με συνοπτικές διαδικασίες την ίδια ημέρα. Την Παρασκευή κατά πάσα πιθανότητα και η βουλή των κρατιδίων (Ομοσπονδιακό Συμβούλιο) θα δώσει πράσινο φως.

Στους νόμους προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι από την 1η Απριλίου ως τις 30 Σεπτεμβρίου θα απαγορεύεται η καταγγελία της μίσθωσης ακινήτων σε περίπτωση που ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν το ενοίκιό τους. Προκειμένου να αποφευχθούν πτωχεύσεις, θα ισχύει μια ρύθμιση αναβολής για δανειακές συμβάσεις που δεν θα εξυπηρετούνται. Εκτός αυτού δεν θα ζητούνται δικαιολογητικά για την παροχή επιδόματος ανεργίας για όσο διάστημα επικρατεί η κρίση του κορωνοϊού.

Μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να παίρνουν δάνεια και επιδόματα, τα οποία δεν χρειάζεται να τα επιστρέψουν. Για να αποφευχθούν απολύσεις προσωπικού οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να αιτούνται πιο εύκολα καθεστώς «εργασίας μειωμένου ωραρίου» έτσι ώστε να πληρώνεται μέρος του μισθού και των ασφαλιστικών από το κράτος. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εργαζομένων που θα κάνει χρήση αυτής της ρύθμισης θα κυμανθεί στα 2,35 εκατομ. άτομα. Τουλάχιστον 3 δις ευρώ θα διατεθούν για τα νοσοκομεία.

Έλλειμα στον προϋπολογισμό

Για τη χρηματοδότηση των μέτρων θα διατεθούν 122,8 δις ευρώ. Δεδομένου ότι οι απώλειες από τις φοροεισφορές θα ανέλθουν φέτος σύμφωνα με εκτιμήσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στα 33,5 δις ευρώ, ο κρατικός προϋπολογισμός 2020 θα σημειώσει συνολικό έλλειμα ύψους 156,3 δις ευρώ. Σημειωτέον ότι ο μέχρι στιγμή ισχύων ισοσκελισμένος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 328, 5 δις ευρώ. Κεντρικός μηχανισμός στήριξης της οικονομίας θα είναι όμως το Ταμείο Σταθεροποίησης της Οικονομίας ύψους 600 δις ευρώ για την παροχή εγγυήσεων, τη διατήρηση της ρευστότητας όπως και την αγορά μετοχών επιχειρήσεων από το κράτος. Αναμένεται παρουσίαση του συνολικού πακέτου νόμων τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle