Skip to main content

Παίρνει μπρος η αξιοποίηση του εμβληματικού Ξενία Κομοτηνής

Αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη μίσθωση του Ξενία Κομοτηνής – Η μίσθωσή του θα αφορά χρονικό διάστημα 50 ετών

Προχωρά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διαδικασία αξιοποίησης της άλλοτε εμβληματικής ξενοδοχειακής μονάδας, του Ξενία Κομοτηνής, που κτίστηκε το 1965 και την τελευταία επταετία περιμένει την ώρα που θα γυρίσει σελίδα. Το ξενοδοχείο λειτούργησε μέχρι το 2013, οπότε και παραχωρήθηκε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να διενεργήσει διαγωνισμό για τη μακροχρόνια μίσθωσή του που μεταφράζεται σε 50 έτη.

Το Ξενία Κομοτηνής είναι μεταξύ των πέντε πρώτων Ξενία (επί συνόλου 26) που αναμένεται να αξιοποιηθούν. Πρόκειται για μικρές μονάδες, που σε κάποιες περιπτώσεις διαθέτουν επιπλέον συντελεστή δόμησης και θα βγουν προς μακροχρόνια μίσθωση μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες e-auction που θα διενεργηθούν από την πλατφόρμα e-publicrealestate.gr.

Στόχος είναι η αναβάθμιση των ακινήτων και η παράλληλη αναβάθμιση των υπηρεσιών στις περιοχές που βρίσκονται, ενώ παράλληλα η ΕΤΑΔ με τις εργασίες αναβάθμισης των συγκεκριμένων καταλυμάτων θα καταφέρει να μεγιστοποιήσει την εμπορική αξία του χαρτοφυλακίου της.

Η ιστορία των Ξενία, μέσω του ομότιτλου προγράμματος «Ξενία», ξεκίνησε το 1951 για την ανάπτυξη του τουρισμού, σε μια Ελλάδα πληγωμένη από τον πόλεμο και τον εμφύλιο, και ολοκληρώθηκε το 1967, αφήνοντας «προίκα» στη χώρα τουριστικά καταλύματα, εμβληματικά όσον αφορά τη φιλοσοφία του σχεδιασμού τους και την αρχιτεκτονική τους αξία, σκορπισμένα σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας.

Η ιστορία του Ξενία Κομοτηνής



Το Ξενία Κομοτηνής λειτούργησε ως ξενοδοχείο τριών αστέρων. Κατασκευάστηκε το 1965 με αρχιτέκτονα τον Διονύσιο Ζήβα και βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης. Αποτελείται από δύο πτέρυγες και έχει δυναμικότητα 26 δωματίων (46 κλινών). Βρίσκεται σε οικόπεδο 18 στρεμμάτων, με αποτέλεσμα να έχει σημαντικό υπόλοιπο δόμησης καθώς η πραγματοποιημένη δόμηση εκτείνεται σε 2.058 τμ. Όπως αναφέρει η ΕΤΑΔ, «στην Κομοτηνή υπάρχει έλλειψη ξενοδοχείων υψηλών προδιαγραφών. Ενδείκνυται η αξιοποίηση του ακινήτου με γνώμονα τον σχεδιασμό μίας ξενοδοχειακής μονάδας, υψηλών προδιαγραφών, τύπου boutique hotel, δεδομένης της ευρύτερης περιοχής χωροθέτησης της».   

Το ξενοδοχείο σταμάτησε να λειτουργεί το 2013 και παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ. Έναν χρόνο αργότερα προκηρύχτηκε διαγωνισμός για την ιδιωτική αξιοποίησή του, όμως η ανταπόκριση ήταν σχεδόν μηδενική.